Keres
Sâmbătă, 09 decembrie 2023
Română
 

BIBLIOTECA DE SEMINŢE – serviciu nou, ecologic la bibliotecă

2023 NOV
01

MOTTO: „Dacă ai o grădină şi o bibliotecă, ai tot ce îţi trebuie.” (Cicero)

Biblioteca Judeţeană Kájoni János din Harghita participă la viaţa comunităţii din judeţul Harghita cu o varietate de evenimente, activităţi culturale şi de timp liber şi are în plan să deschidă un nou spaţiu ca parte a extinderii serviciilor sale. Cu sprijinul Consiliului Judeţean Harghita, biblioteca oferă nu doar servicii de bază, ci şi servicii speciale cu accent pe mediu în ceea ce priveşte susţinerea plantelor autohtone şi a plantelor indigene, precum şi menţinerea vieţii comunitare. BIBLIOTECA DE SEMINŢE contribuie la comunitatea sa prin colectarea şi împrumutul de seminţe. Detalii: 

Acest tip de serviciu de bibliotecă, de educaţie ecologică, funcţionează de mai mulţi ani în ţările occidentale. Primele biblioteci de seminţe au apărut în Statele Unite şi există câteva astfel de biblioteci şi în Ungaria. Populaţia este din ce în ce mai concentrată pe oraşele mai  mari, pierzându-şi legătura strânsă cu natura, de aceea este foarte important ca biblioteca să funcţioneze ca un spaţiu comunitar care să faciliteze convieţuirea comunităţii cu natura. Colectarea de seminţe este o tradiţie veche, pe care oamenii din ţara noastră şi din judeţul nostru o practică de decenii, în special cei implicaţi în cultivarea plantelor.

Prin urmare, scopul bibliotecii de seminţe este conservarea mediului înconjurător şi a plantelor autohtone, precum şi sprijinirea comunităţii interesate de grădinărit. Biblioteca de seminţe contribuie la comunitatea sa prin colectarea şi împrumutul de seminţe.

Acest nou serviciu ecologic poate fi accesat de către utilizatorii înregistraţi ai bibliotecii judeţene.

Schimbul şi împrumutul de seminţe autohtone are loc într-un spaţiu special amenajat în bibliotecă.

Biblioteca de seminţe are un singur regulament nescris: cei care se ocupă de grădinărit şi sunt utilizatori înregistraţi ai bibliotecii trebuie să returneze bibliotecii dublul seminţelor împrumutate în primăvară, de preferat din recolta lor proprie. Seminţele returnate contribuie la întreţinerea colecţiei bibliotecii de seminţe şi sunt apoi disponibile altor vizitatori sau grădinari amatori. Bineînţeles, biblioteca de seminţe este deschisă la primirea altor seminţe de plante autohtone, condimente şi legume, nu doar cele împrumutate în prealabil.

În curând se va începe umplerea bibliotecii de seminţe, iar anotimpul toamnei este momentul potrivit pentru a începe acest proiect. Rugăm cititorii să ne ajute cu colectarea de seminţe! Dacă aveţi seminţe de plante autohtone care au crescut bine anul acesta şi sunt adaptate climei locale, vă rugăm să le aduceţi la bibliotecă pentru a spori colecţia de seminţe.

Seminţele ar trebui să fie depozitate în plicuri de hârtie, iar vizitatorii sunt rugaţi să ataşeze câteva informaţii importante la acestea: numele seminţei, specia, anul şi locul colectării seminţelor, precum şi cerinţele seminţelor privind lumina şi apa.

Oamenii care se ocupă de grădinărit sunt întotdeauna bucuroşi să împărtăşească experienţele lor cu privire la cultivarea plantelor. Recolta proprie aduce mereu bucurie, aşa că biblioteca de seminţe joacă şi un rol de construire a comunităţii. Grădinăritul de agrement consolidează responsabilitatea faţă de mediu şi empatia faţă de alţii. Aşteptăm cu drag vizitatorii noştri, fie ca cititori, grădinari, proprietari de grădini mici sau chiar viitori grădinari!

 
PROGRAM

LUNI  - VINERI:

8.00 - 18.00

SÂMBĂTĂ - DUMINICĂ:

  ÎNCHIS

Linkuri utile

Consiliul Judeţean Harghita


Centrul Cultural Judeţean Harghita


Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita


Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea


Editura "Hargita Népe"


Editura Harghita


Şcoala Populară de Artă
a Judeţului Harghita

<< < 2023 DECEMBRIE > >>
L M M J V S D
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Pentru a transmite întrebări şi observaţii referitoare la serviciile de bibliotecă, vă rugăm să completaţi formularul.

Întreabă bibliotecarul