Keres
Marţi, 03 octombrie 2023
Română
 

Suport metodic

Caiet de evidenţă a activităţii de bibliotecă

Pentru a descărca formularul “Caiet de evidenţă a activităţii de bibliotecă” (cf. Ordin 2249/2009 publicat în Monitorul Oficial 653/2 octombrie 2009) click pe link:

Descarcă în format pdf

Denominare 2005

În cele ce urmează, ne referim la efectele introducerii leului nou din anul 2015 asupra bibliotecilor

 Stimaţi colegi!

 Aplicarea Legii nr. 384/2004 privind denominarea monedei naţionale a fost clarificată prin Ordonanţa de urgenţă nr. 59 din 23 iunie 2005 (MO pI, 29 iunie 2005).

 În cele ce urmează, mă voi referi la situaţia concretă a Bibliotecii Judeţene “Kájoni János”:

 Evidenţa fondului bibliotecii se ţine de către bibliotecar conform normelor biblioteconomice şi de către contabil, în acord cu legislaţia contabilă. Cele două evidenţe se confruntă ori de câte ori este nevoie, dar cel puţin odată pe an.

 Normele biblioteconomice prevăd ca instrumente de evidenţă: Registrul de mişcare a fondului (RMF) şi Registrul inventar (RI).

 RMF

are 3 părţi: Intrare, Ieşire şi Recapitulare. La intrare, respectiv ieşire se înregistrează împreună stocurile de carte intrate, respectiv ieşite cu acelaşi act însoţitor. Odată pe an (în ultima zi lucrătoare) se completează secţiunea Recapitulare, după cum urmează:

 Existent final anul precedent + Intrări anul curent – Ieşiri anul curent = Existent final an curent

 În anul 2005, datorită Legii denominării, în mod excepţional, s-a făcut o recapitulare intermediară la data de 1 iulie 2005. Din valoarea totală a fondului la data respectivă s-au tăiat 4 zerouri şi s-a păstrat suma cu 2 (!) zecimale, fără rotunjiri. După această operaţie evidenţa s-a ţinut în modul obişnuit.

 În Registrul inventar nu s-a operat nicio modificare, toate datele au fost păstrate în forma originală (deci nu s-a realizat denominarea individuală, a fiecărei cărţi).

 Cum afectează denominarea activitatea bibliotecii?

 Denominarea globală a fondului (prin tăierea celor 4 zerouri, aşa cum am arătat mai sus) nu afectează activitatea de zi cu zi.

Valoarea individuală a cărţilor intervine în 3 situaţii curente:

1. Casarea cărţii

2. Pierderea de către cititor

3. Imputarea ca lipsă la inventar

 1. Casarea cărţii – cartea se casează la valoarea cu care este înscrisă în evidenţă. Practic, într-o bibliotecă nu se casează de obicei o singură carte, ci mai multe. Bibliotecarul, când pregăteşte propunerea pentru casare, are grijă să înscrie pe listă separată cărţile intrate înainte de 1 iulie 2005, însumează valorile (aşa cum figurează ele în evidenţe), apoi denominează suma, conform legilor menţionate. După aprobarea casării, se scade în mod normal valoarea denominată. Bineînţeles, cărţile intrate după 1 iulie 2005 se înscriu pe listă separată şi nu se mai pune problema denominării.

2. şi 3. necesită aşa numita “valoare actualizată” a cărţii, valoare care se multuplică cf. prevederilor legale (cel puţin se dublează în caz de pierdere). Pentru actualizarea valorii trebuie sa cunoaştem anul intrării cărţii în biblioteca noastră şi valoarea cu care a fost înregistrată. În plus, avem nevoie de indicii relativi de inflaţie începând cu anul respectiv şi până în anul precedent actualizării. Calculul presupune multe înmulţiri şi denominare (în cazul cărţilor vechi) sau este automatizat prin softverul Bibliotecii Judeţene. De reţinut: din evidenţă se scoate valoarea de evidenţă şi nu valoarea actualizată. Valoarea de evidenţă a cărţilor intrate înainte de 2005 este cea denominată, cf. legii.

 Ce probleme pot să apară?

 Mai multe biblioteci publice din judeţul Harghita au aplicat practica Bibliotecii Judeţene. Probleme au apărut în situaţia când RMF-ul şi Registrul de inventar nu au fost completate riguros, concret nu s-a reuşit identificarea exactă a anului de intrare a cărţii în bibliotecă. În această situaţie se caută rezolvare pentru fiecare carte separat.

 Concluzii:

Nu recomandăm rescrierea Registrelor de evidenţă. Registrele de evidenţă nu se rescriu (excepţie: incendii, calamităţi, când documentele nu mai pot fi recuperate).

Apelăm cât mai puţin posibil la denominarea individuală a valorilor cărţilor, preferăm denominarea sumei decât însumarea denominărilor.

 Bedő Melinda

Biblioteca Judeţeană “Kájoni János”, Miercurea-Ciuc

 
PROGRAM

LUNI  - VINERI:

10.00 - 18.00

SÂMBĂTĂ - DUMINICĂ:

  ÎNCHIS

Linkuri utile

Consiliul Judeţean Harghita


Centrul Cultural Judeţean Harghita


Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita


Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea


Editura "Hargita Népe"


Editura Harghita


Şcoala Populară de Artă
a Judeţului Harghita

<< < 2023 OCTOMBRIE > >>
L M M J V S D
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Pentru a transmite întrebări şi observaţii referitoare la serviciile de bibliotecă, vă rugăm să completaţi formularul.

Întreabă bibliotecarul