Keres
2024. április  27., szombat, Zita
Magyar
 

FODOR SÁNDOR HAGYATÉKA - a 95 éve született és 10 éve elhunyt íróra emlékeztünk

2022 DEC
08

A 95 éve született és 10 éve elhunyt Fodor Sándorra emlékeztünk 2022. december 7-én délután a Kájoni János Megyei Könyvtárban. Filmvetítéssel, felolvasással és könyvkiállítással idéztük fel az író alakját, szellemi hagyatékát születésének évfordulóján. Fodor Sándor író, műfordító, az erdélyi magyar irodalom kiemelkedő egyénisége 1927. december 7-én Csíksomlyón született. 1979-ben megjelent Tíz üveg borvíz című kisregényében írta: Most hazulról – haza utazom. Kolozsvárról, a családomtól – Csíkba, a szüleimhez.” Az otthon-itthon, Csík és Kolozsvár kettőssége kíséri mindvégig írásait. Egyik legsikeresebb és legismertebb műve a Csipike meseregény-sorozata volt. Az emlékesten Daczó Katalin televíziós újságíró, szerkesztő, az RTV Magyar Adása munkatársának válogatásában és szerkesztésében archív interjúrészleteket láthatott a közönség, illetve az író hagyatékában fennmaradt és meg nem jelent írásokból olvasott fel Tóth Bálint. Az évfordulóra a könyvtár munkatársai az író műveiből és műfordításaiból könyvkiállítást is készítettekRészletek: 

– "Úgy éreztem, hogy itt a szülővárosban nem szabadna elmenni szó nélkül Fodor Sándor 95. születésnapja mellett, és akkor gondoltam, érdekes lehet, hogy ezekből a részben nem látott vagy 1982 óta nem vetített anyagokból kis rövid részleteket választottam, a leghosszabb nyolcperces, hogy ebből kapjunk ízelítőt. Fodor Eszter segítségével, aki az íróasztalt kezdte kipakolni, jó néhány érdekesnek tűnő levél is felbukkant, olyanokat választottam belőle, amely Csíkhoz kapcsolódik" – mondta Daczó Katalin az emlékesten.

Az esemény keretében több interjúrészletet is láthattunk, feljavított archív felvételeket Fodor Sándorral, amelyek az író alakját, emberi arcát hozták közelebb számunkra. 1977-ben Fodor Sándort, a Csipike íróját 50-ik születésnapján Csáky Zoltán, a régi Magyar adás munkatársa kereste fel kolozsvári otthonában. Az akkor megjelent Egy nap-egy élet című önéletrajzi regénye kapcsán beszélgettek. Ennek a felvételnek a részletét is láthattuk, illetve egy másik, Gálfalvi Zsolt által készített interjúrészletet. Egy rövid interjúrészletben az író lánya, Fodor Eszter, a hagyaték gondozója szólalt meg.
Fodor Eszter könyvtárunk számára értékes ajándékot is küldött, amelyet Daczó Katalin adott át az eseményen. Az író hagyatékából olyan kiadványokat kaptunk ajándékba, amelyek fontos helytörténeti és iskolatörténeti dokumentumok, és ma már igazi könyvritkaságok, a Csíksomlyói Római Katolikus Gimnázium négy értesítőjét az 1870-es évekből, köztük az első, 1871-ben Imets Fülöp Jákó által kiadott értesítőt.
Az eseményen jelenlevők közül többen személyesen ismerték az írót, a rendezvény végén ez hozzászólásaikból is kiderült, amikor a Fodor Sándorral kapcsolatos emlékeiket elevenítették fel.
Daczó Katalin, az emlékest ötletgazdája és szervezője Fodor Sándorról filmet készít, amelynek bemutatóját 2023 januárjára tervezik. 
A rendezvényen résztvevő Borbé Levente (a MÁG könyvtárosa)  a Székelyföldi Iskolai Könyvtárosok blogján tette közzé képes beszámolóját: 95 éve született FODOR SÁNDOR
Tudósítás az eseményről a médiában: 

Filmvetítéssel és könyvkiállítással emlékeztek. Bíró István.  Hargita Népe, 2022. decmber 8.

 
NYITVATARTÁS

HÉTFŐ - PÉNTEK:

8.00 - 18.00

SZOMBAT - VASÁRNAP:

ZÁRVA

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

ÁPR
22

130 éve

1894. április 22-én Nagyszebenben meghalt Simon Péter Jukundián zenetanár, zenei szakíró, tanítóképző intézeti igazgató, Ferenc-rendi házfőnök.

Tovább ►

<< < 2024 ÁPRILIS > >>
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost