Keres
2024. április  16., kedd, Csongor
Magyar
 

Kettős könyvbemutató. Lakatos Mihály és Simó Márton új prózaköteteit mutatták be

2022 NOV
29

November 28-án, hétfőn délután két kortárs szerző új prózaköteteit ismerhették meg a könyvtár előadótermében összegyűlt érdeklődők. Mindkét szerző idén jelentkezett új kötettel, Lakatos Mihály tárcakötete, a Mosoly járvány idején az Előretolt Helyőrség Íróakadémia kiadásában jelent meg, Simó Márton Iker című új nagyregénye az AB-ART kiadó gondozásában  látott napvilágot. A szerzőket Zsidó Ferenc, a Székelyföld főszerkesztője faggatta. Részletek:

Zsidó Ferenc többek közt eddigi életútjukról kérdezte a két szerzőt. A beszélgetésből kiderült, hogy mindketten szorosan kötődnek Udvarhelyszékhez, bár Lakatos Mihály régóta Budapesten él családjával. 

Lakatos Mihály 2015 óta a Magyar Nemzetben közölte tárcáit, első, tárcákat tartalmazó kötete a Súlyos Ügyek 2019-ben jelent meg. Második tárcakötében is Ábel a megélt események szereplője, az ő személye tartja össze az írásokat, akárcsak az előző kötetben. 

Tamási Ábele annak idején a szegények és elnyomottak ügyét írta a zászlajára, az enyém már csak a józan észt – mondja a szerző. – A tárcáim egyfajta memoárként is készülnek az unokák-dédunokák számára. Azt akarom, hogy tudják, hogyan tértünk le a normalitás útjáról. Tudják, és okuljanak belőle. Mert nekik kell majd visszatalálniuk rá.”

Zsidó Ferenc szerint Lakatos Mihály tárcái személyesek, mélyek, de a humor köntösében elviselhető a mondandójuk.

Simó Márton Iker címú új regényében egy ikerpár – Hunor és Magor – életútját követi, de ezzel párhuzamosan az ábrázolt történetek jóvoltából kibontakozik előttünk egy székelyföldi család élete is a múlt század utolsó harmadától napjainkig. A narrátor – a harmadik testvér – szintén fiú, öt évvel idősebb, aki mindvégig abban a miliőben tartózkodik, ahol eszmélt és nevelkedett. A székelyföldi falu és a kisváros világa mutatkozik meg a belső monológok révén, némi kitekintéssel a Kárpát-medence más területeire. Mivel az ikrek egyike, Magor a disszidálás útját választja, a regény lapjain elénk tárul a nagyvilág, így mi is részesülünk a „migráló” hős élményeiből. 

Arra a kérdésre, hogy számára mi volt fontosabb a regény írásakor, a szociografikus háttér, vagy az egyéni életutak ábrázolása, Simó Márton elmondta a találkozón, hogy archetípusokat mutatott fel a regényében, a  realista ábrázolásmódot, a klasszikus történetfűzést választva.

Mindkét szerző felolvasott a bemutatott kötetekből, majd  dedikálással ért véget a találkozó.

 
NYITVATARTÁS

HÉTFŐ - PÉNTEK:

8.00 - 18.00

SZOMBAT - VASÁRNAP:

ZÁRVA

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

ÁPR
22

130 éve

1894. április 22-én Nagyszebenben meghalt Simon Péter Jukundián zenetanár, zenei szakíró, tanítóképző intézeti igazgató, Ferenc-rendi házfőnök.

Tovább ►

<< < 2024 ÁPRILIS > >>
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost