Keres
2023. október  03., kedd, Helga
Magyar
 
HÍREK, FELHÍVÁSOK

MáJ
03

KÖNYVTÁRI PROGRAMOK A HARGITAI MEGYENAPOK KERETÉBEN

A XIX. Hargitai Megyenapok rendezvénysorozatát 2023. május 19-29. közti időszakban szervezi meg Hargita Megye Tanácsa alárendelt intézményeivel közösen. Ebben az időszakban változatos programok várjuk az érdeklődő közönséget a Kájoni János Megyei Könyvtárban is. Programjaink sorában szerepelnek könyvbemutatók, valamint egy fotókiállítás is nyílik, amelyen a Fotósnégyes Alkotócsoport mutatja be legújabb fotóit. Minden korosztályt szeretnénk megszólítani a színes, változatos programkínálattal a megyenapok ideje alatt.

Utazzunk Romantika-, és Fantáziabirodalomba címmel május 19-én egy fiatalokat megszólító online irodalmi kvízjátékot indítunk, melynek célja az olvasás népszerűsítése és az ífjúság bevonzása a könyvtárba. A kérdések a könyvtár állományában megtalálható ífjúsági irodalomból lesznek összeállítva. A játék nyertesei díjban részesülnek.

A könyvtárban működő bábcsoportok magyar és román nyelvű előadásokkal várják az óvodai és iskolai gyerekcsoportokat előzetes bejelentkezés alapján, és természetesen a kisgyerekes családokat is. Részletek: 

Tovább ►

ÁPR
27

OLVASÓINK FIGYELMÉBE

Tájékoztatjuk olvasóinkat, hogy 2023. május 1-én, hétfőn zárva tart a könyvtár. Megértésüket köszönjük!

Tovább ►

ÁPR
25

Bogdán Mária Emese új könyvének bemutatója: Ipekakuána, avagy baróti feljegyzések

A könyvtár előadótermében népes közönség gyűlt össze tegnap, április 24-én délután, Bogdán Mária Emese új könyvének bemutatójára. Az Ipekakuána, avagy baróti feljegyzések című kötet a baróti Tortoma Kiadó gondozásában jelent meg. A csíkszeredában élő szerző harmadik kötetében, ahogyan a bemutatón is elhangzott, irodalom és a dokumentum műfaja keveredik. A szerzővel Hoffmann Edit nyugalmazott muzeológus, a kötet szerkesztője beszélgetett, a bemutatón jelen volt Demeter László, a kiadó vezetője, aki bemutatta legújabb kiadványaikat, elsősorban a kiadó erdővidéki vonatkozású köteteit. Részletek: 

Tovább ►

ÁPR
21

A MAGYAR KÖLTÉSZET NAPJA - SZAVALÓVERSENY 2023

A csíkszeredai Agora Alapítvány idén is megszervezte  hagyományos költézet napi szavalóversenyét, amelynek  idén is a Kájoni János Megyei Könyvtár előadóterme adott otthont. A szavalóversenyre egy szabadon választott verssel lehetett jelentkezni az alábbi magyar költők műveiből: Baka István, Csokonai Vitéz Mihály, Dékány Dávid, Dsida Jenő, Horváth Benji, Illyés Gyula, Kányádi Sándor, Karinthy Frigyes, Madách Imre, Petri György, Petőfi Sándor, Rab Zsuzsa, Romhányi József, Szilágyi Domokos, Tóth Árpád.  A vetélkedőt idén is három kategóriában hirdették meg. A versenyt az 5-8 osztályos diákok indították, április 21-én pénteken délelőtt. Részletek: 

Tovább ►

ÁPR
21

Barangolás Budapest miniszobrai között – interkulturális est a könyvtárban

A Care2Travel Egyesület és a Kájoni János Megyei Könyvtár által közösen szervezett Interkulturális estek sorában a tizennegyedik találkozóra került sor 2023. április 20-án, csütörtökön délután a könyvtár előadótermében. 

Deák Dorottya magyarországi önkéntes az Európai Szolidaritási Testület program keretein belül érkezett Csíkszeredába. Előadása révén Kolodko MIhály miniszobrainak nyomában barangolhatták be a jelenlevők Budapest számos helyszínét.

Tovább ►

ÁPR
20

A kászoni mozigépész – 1001 vicc – Nagy Lóránt könyvbemutatója

Nagy Lóránt legújabb könyvét mutatták be tegnap, április 19-én délután a könyvtár előadótermében, amely zsúfolásihg megtelt érdeklődőkkel. A kászoni mozigépész címmel 1001 viccet adott közre a szerző. A humorral és vidámsággal fűszerezett bemutatón Para István karikaturista beszélgetett Nagy Lóránttal. A történetmesélés és viccek közben Nagy Lóránt gitárjátéka is hozzájárult a jó hangulathoz. A telházas bemutató is biznyítja, hogy óriási szükség van a humorra.

Tovább ►

ÁPR
14

Kihelyezett könyvtár a költészet napján - Gyerekverses kötetekkel vettünk részt az idei rendezvénysorozaton

Könyvtárunk idén is bekapcsolódott a Csíki Játékszín által szervezett öt naposra tervezett Költészet Napi rendezvénysorozatba. Kollégáink gyermekverses köteteket vittek a kihelyezett könyvtárba a színház előcsarnokába, a bábos-rajzos-verses foglalkozáson résztvevő gyerekek élvezettel lapozták a versesköteket, az ide látogató szülők közül néhányan fel is olvastak a könyvekből a  kicsiknek.

Tovább ►

ÁPR
05

OLVASÓINK FIGYELMÉBE!

Tisztelt Olvasóink!

A húsvéti ünnepekre való tekintettel 2023. április 7. (péntek) – április 10. (hétfő) időszakban könyvtárunk zárva tart. 

Megértésüket köszönjük, és áldott, békés húsvétot kívánunk!

Tovább ►

 
NYITVATARTÁS

HÉTFŐ - PÉNTEK:

10.00 - 18.00

SZOMBAT - VASÁRNAP:

ZÁRVA

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

OKT
28

20 éve

2003. október 28. Gyergyószentmiklóson meghalt Karancsi Sándor képzőművész, grafikus, festő, tanár.

Tovább ►

OKT
28

110 éve

1913. október 28. Csíkkozmáson született Kelemen Béla nyelvész, szótáríró, a filológiai tudományok doktora.

Tovább ►

OKT
26

155 éve

1868. október 26. Csíkszeredában született Erőss József történész. 

Tovább ►

OKT
21

55 éve

1968. október 21. Csíksomlyón meghalt Pál Gábor, bethlenfalvi, közéleti személyiség, politikai közíró, szenátor.

Tovább ►

OKT
16

70 éve

1953. október 16. Madridban meghalt Nyírő József író, közíró.

Tovább ►

OKT
14

70

1953. október 14. Szegeden meghalt Szőkefalvi-Nagy Gyula matematikus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia tagja.

Tovább ►

OKT
11

130 éve

1893. október 11. Csíkszentmártonban született Albert István újságíró, novellista. 

Tovább ►

OKT
09

140 éve

1883. október 9. Csíkrákoson született Kölönte Béla helytörténész, író. 

Tovább ►

OKT
07

10 éve

2013. október 7. meghalt Tőzsér József  könyvkereskedő, könyvkiadó, a csíkszeredai Pallas-Akadémia könyvkiadó alapítója.

Tovább ►

<< < 2023 OKTÓBER > >>
H K SZ CS P SZ V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost