Keres
2023. október  03., kedd, Helga
Magyar
 
HÍREK, FELHÍVÁSOK

MáJ
25

Fűrészelt anyanyelv - Kisné Portik Irén és Kis Koppány néprajzi monográfiáját mutatták be

XIX. Hargitai Megyenapok rendezvényeinek sorában mutatták be a Kájoni János Megyei Könyvtárban Kisné Portik Irén néprajzkutató és Kis Koppány Fűrészelt anyanyelv című összefoglaló monográfiáját. Erdély 1080 településének deszkába fűrészelt jelképtárát dolgozza fel a gazdag, három nyelven adatolt néprajzi munka, amely negyvenkét év gyűjtő-és feldolgozó munkájának eredményeként jelent meg. A kiadványban 4500 deszkamintát gyűjtött össze Erdély különböző néprajzi tájegységeiről a néprajzkutató. A találkozón Böjte Andrea-Mária beszélgetett Kis Portik Irén néprajzakutatóval és a kiadvány szerkesztőjével. Részletek:

Tovább ►

MáJ
24

Szarka Károly budapesti író Az én hibám című regényét mutatták be könyvtárunkban

Május 23-án délután egy fiatal magyarországi prózaíróval találkozhattak az éredeklődők a könyvtárban szervezett találkozón, a XIX. Hargitai Megyenapok eseményeinek sorában. Szarka Károly Az én hibám című első regényével a Margó-díj tízes listáján szerepelt 2021-ben. A budapesti Noran Libro Kiadó gondozásában megjelent regényt generációs regényként szokták emlegetni, lapjain a mai fiatal, húsz-negyven éves generáció élete, életérzése, egzisztenciális problémái tárulnak fel az olvasó előtt. Részletek:

Tovább ►

MáJ
23

Megnyílt a Fotósnégyes Alkotócsoport kiállítása a könyvtárban

Népes közönség jelenlétében nyílt meg a könyvtár előadótermében május 23-án délután a Fotósnégyes Alkotócsoport kiállítása. A XIX. Hargitai Megyenapok keretében megnyitott fotókiállításon Pataki Hajnal, Borviz Attila, Csóti Béla és Darvas Rezső alkotásaiban gyönyörködhetnek a látogatók. A kiállítást Péter Izabella méltatta a megnyitón. Részletek: 

Tovább ►

MáJ
22

Peruból haza - Anka Éva, egy elfelejtett 20. századi költőnő verseskötetét mutatták be a könyvtárban

A XIX. Hargitai Megyenapok eseménysorában mutatták be Anka Éva: Íme, az ember című verseskötetét. Az esemény meghívottai, dr. Kálmán Attila és dr. Puskás Attila mutatták be az elfelejtett huszadik századi költő életútját és egy erdélyi magyarörmény főnemesi család történetét. Anka Éva verseiből Kalamár György színművész adott elő.

Tovább ►

MáJ
19

Hűség és hűtlenség - Dézsi Zoltán könyvbemutatója:

Dézsi Zoltán író Hűség és hűtlenség című regénytrilógiáját ismerhette meg tegnap, május 18-án délután a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében összegyűlt közönség. A szerzővel Székedi Ferenc közíró beszélgetett a közelmúltban megjelent nagyívű családregényről, amelyben a valós és fikciós elemek harmonikusan egészítik ki egymást. A regényben is megjelenő erdélyi, mezőségi helyszínekről készült fotók kiállítását is megtekinthették a jelenlevők. A fotókat a szerző, Váradi Péter Pál és Vetési László készítették.

Tovább ►

MáJ
12

KVÍZRE FEL! Utazzunk Romantika- és Fantáziabirodalomba - online irodalmi kvízjáték

Kedves Fiatalok! A  XIX. Hargitai Megyenapok keretében új online irodalmi kvízjátékot indít a könyvtár. A jétékban bárki részt vehet, aki szereti a  könyveket, a kihívást, a kvízeket, a könyvtárat, az olvasást, kíváncsi és szeret nyerni! Játékunk május 19-én, délelőtt 10 órától indul, A kitöltött kérdőíveket május 25-én, 10 óráig fogadjuk. Eredményhírdetés május 25-én 14 órakor lesz a könyvtár facebook oldalán. Részletek, és a kvízjáték linkje:

Tovább ►

MáJ
10

EGYÜTT A KÖZÖSSÉGÉRT - A PRO LIBRIS KÖNYVTÁRI EGYESÜLET FELHÍVÁSA 2023

Tehet Ön is közösségünk jövőjéért! Adója 3,5%-ának felajánlásával hozzájárulhat ahhoz, hogy a Kájoni János Megyei Könyvtár kulturális programjai, közösségi szabadidős tevékenységei minél több emberhez eljussanak, hogy 2023-ban is minél több új kiadvány, friss olvasnivaló várja olvasóinkat. Május 23-ig felajánlhatja adója 3,5%-át a Pro Libris Könyvtári Egyesület működésének támogatására 2023-ban is! 

Az űrlap a könyvtár részlegein igényelhető. Köszönjük mindenkinek, aki 2022-ben támogatta munkánkat!

Szeretettel várjuk Önöket a Kájoni János Megyei Könyvtárba változatos könyvtári programokkal és rendezvényekkel, számos újdonsággal, friss olvasnivalóval! 

Tovább ►

MáJ
04

ONLINE IRODALMI KVÍZJÁTÉK: Utazzunk Romantika- és Fantáziabirodalomba

A XIX. Hargitai Megyenapok keretében új online irodalmi kvízjátékra hívjuk olvasóinkat, amely főleg fiataloknak szól. A jétékban bárki részt vehet, aki szereti a  könyveket, a kihívást, a kvízeket, a könyvtárat, az olvasást, kíváncsi és szeret nyerni!  A kérdések a könyvtár állományában megtalálható ífjúsági irodalomból lesznek összeállítva. A játék nyertesei díjban részesülnek. A játék május 19-én 10 órától indul, ekkor lesz elérhető  az online kérdőív honlapunkon, és a könyvtár Facebook oldalán is. Részletek:

Tovább ►

 
NYITVATARTÁS

HÉTFŐ - PÉNTEK:

10.00 - 18.00

SZOMBAT - VASÁRNAP:

ZÁRVA

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

OKT
28

20 éve

2003. október 28. Gyergyószentmiklóson meghalt Karancsi Sándor képzőművész, grafikus, festő, tanár.

Tovább ►

OKT
28

110 éve

1913. október 28. Csíkkozmáson született Kelemen Béla nyelvész, szótáríró, a filológiai tudományok doktora.

Tovább ►

OKT
26

155 éve

1868. október 26. Csíkszeredában született Erőss József történész. 

Tovább ►

OKT
21

55 éve

1968. október 21. Csíksomlyón meghalt Pál Gábor, bethlenfalvi, közéleti személyiség, politikai közíró, szenátor.

Tovább ►

OKT
16

70 éve

1953. október 16. Madridban meghalt Nyírő József író, közíró.

Tovább ►

OKT
14

70

1953. október 14. Szegeden meghalt Szőkefalvi-Nagy Gyula matematikus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia tagja.

Tovább ►

OKT
11

130 éve

1893. október 11. Csíkszentmártonban született Albert István újságíró, novellista. 

Tovább ►

OKT
09

140 éve

1883. október 9. Csíkrákoson született Kölönte Béla helytörténész, író. 

Tovább ►

OKT
07

10 éve

2013. október 7. meghalt Tőzsér József  könyvkereskedő, könyvkiadó, a csíkszeredai Pallas-Akadémia könyvkiadó alapítója.

Tovább ►

<< < 2023 OKTÓBER > >>
H K SZ CS P SZ V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost