Keres
2022. december 10., szombat, Judit
Magyar
 

Eseménynaptár

DEC
15

IMRE KARIN ANETT: 100 HAIKU AZ ÉLETRŐL – könyvbemutató és beszélgetés

A Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében szervezett találkozón mutatkozik be első kötetével a nagyközönségnek a csíkszeredai fiatal szerző, Imre Karin Anett. A 2022. december 15-én, csütörtökön 17 órakor kezdődő könyvbemutató és beszélgetés meghívott vendégei és beszélgetőpartnerei Lövétei Lázár László költő, műfordító és Kőrössy Erika magyartanár, irodalmár. 100 haiku az életről címmel jelent meg a kis négyzet alakú könyvecske, amelyben egy tizennégy éves lány gondolatai, perspektívái fogalmazódnak meg haikuk formájában. Imre Karin Anett a csíkszeredai József Attila Általános iskola nyolcadikos diákja, magyartanárnője biztatására fordult figyelme a haiku műfaja felé. Bővebben: 

Tovább ►

DEC
12

ERDÉLYI TÚRÁK – közönségtalálkozó Fadgyas Péter fotós-filmes újságíróval

Fadgyas Péter fotós-filmes újságíró a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermébe várja egy jó hangulatú beszélgetésre az erdélyi tájak és természet különleges szépségei és a túrázás iránt érdeklődő közönséget 2022. december 12-én, hétfőn délután 17 órára. Bővebben:

Tovább ►

DEC
07

FODOR SÁNDOR HAGYATÉKA – emlékezés a 95 éve született és 10 éve elhunyt íróra

Kilencvenöt éve született és tíz éve hunyt el Fodor Sándor író, műfordító, az erdélyi magyar irodalom kiemelkedő egyénisége. Születésnapján, december 7-én, szerdán délután 17 órától a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében szervezett eseményen emlékeznek az íróra.
Fodor Sándor alakját filmvetítéssel is felidézik, Daczó Katalin televíziós újságíró, szerkesztő, az RTV Magyar Adása munkatársának válogatásában a Magyar Adás archívumában őrzött, Fodor Sándorral készült interjúrészleteket láthatnak az érdeklődők. Az író hagyatékában fennmaradt, mindeddig nyomtatásban meg nem jelent levelekből, írásokból részletek hangzanak el, közreműködik Tóth Bálint. Az alkalomra könyvkiállítás készül műveiből és műfordításaiból. Részletek: 

Tovább ►

DEC
05

SZÁVA CSANÁD: KEVIN ÉS A BŰVÖS MALOM – gyerekkönyv-bemutató

Mikulás-napi ajándékként mesekönyv-bemutatóra várják a gyerekeket a Kájoni János Megyei Könyvtárba, 2022. december 5-én délelőtt 11 órai kezdettel. Kevin és a bűvös malom címmel jelent meg Száva Csanád első mesekönyve a kolozsvári Exit kiadó gondozásában. A nyolc-tizenkét éves korosztálynak szóló mesekönyvet idén, a Marosvásárhelyi Könyvvásáron mutatták be először. A csíkszeredai találkozó szervezői az Exit könyvkiadó és a Kájoni János Megyei Könyvtár, támogatója Hargita Megye Tanácsa. Minden érdeklődőt szeretettel várnak!

Gyermekirodalmunk neves szerzői ajánlják a mesekönyvet: 

Tovább ►

NOV
28

KETTŐS KÖNYVBEMUTATÓ – LAKATOS MIHÁLY: MOSOLY JÁRVÁNY IDEJÉN – SIMÓ MÁRTON: IKER

Irodalmi találkozóra és kettős könyvbemutatóra várják a közönséget a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermébe 2022. november 28-án, hétfőn délután 17 órára. Két kortárs szerző frissen megjelent köteteit mutatják be, Lakatos Mihály Mosoly járvány idején című tárcakötetét és Simó Márton Iker című regényét. A szerzőkkel Zsidó Ferenc, a Székelyföld folyóirat főszerkesztője beszélget. Részletek:

Tovább ►

NOV
21

Egy csöppnyi Nigéria - betekintés a nigériai kultúrába

Az Interkulturális estek sorában Csíkban tevékenykedő külföldi fiatal önkéntesek vetítéssel kísért előadásokon mutatják be országuk kultúráját, és beszélgetnek az érdeklődőkkel. Egy csöppnyi Nigéria címmel kerül sor újabb Interkulturális Estre Care2Travel Egyesület és a Kájoni János Megyei Könyvtár közös szervezésében, 2022. november 21-én, hétfőn, 17 órai kezdettel, a könyvtár előadótermében. A korábban Nigériában élő, jelenleg Csíkszeredában tevékenykedő önkéntes mesél és oszt meg számos érdekességet vetítéssel kísért előadása során az afrikiai ország kultúrájáról, szokásairól, hagyományairól. Szeretettel várunk mindenkit, aki érdeklődik más országok kultúrája, sajátosságai iránt!

Tovább ►

NOV
17

PUSKÁS ATTILA: LEPOROLT ÍRÁSOK – könyvbemutató

Puskás Attila Leporolt írások című könyvének bemutatóját a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében tartják november 17-én, csütörtökön délután, 17 órától. A Sepsiszentgyörgyön élő szerző nyugalmazott biológus, életrajza több szállal kötődik Csíkhoz és városunkhoz. Részletek: 

Tovább ►

NOV
14

ERDŐKÖN ÁT – Tóth Krisztina, Jász Attila és Murányi Sándor Olivér könyvbemutatója

A kortárs irodalom kedvelőit várják a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermébe az Erdőkön át című irodalmi találkozóra, 2022. november 14-én, hétfőn 17 órára. Tóth Krisztina, Jász Attila és Murányi Sándor Olivér kortárs szerzők lesznek a könyvtár vendégei, az alkotókkal Vida Gábor író, a Látó folyóirat főszerkesztője beszélget legújabb köteteikről, zenei közreműködő Szántó Marcell. A találkozót erdélyi irodalmi körút részeként szervezik, a Szépírók Társasága, a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár, a Kájoni János Megyei Könyvtár, a Bod Péter Megyei Könyvtár és Hargita Megye Tanácsa támogatásával. Részletek: 

Tovább ►

NOV
10

EGY CSÖPPNYI SPANYOLORSZÁG – interkulturális est

Az Interkulturális estek sorában Csíkban tevékenykedő külföldi fiatal önkéntesek vetítéssel kísért előadásokon mutatják be saját országuk kultúráját, és beszélgetnek az érdeklődőkkel. Egy csöppnyi Spanyolorsszág címmel kerül sor újabb Interkulturális Estre a Care2Travel Egyesület és a Kájoni János Megyei Könyvtár közös szervezésében, 2022. november 10-én, csütörtökön, 17 órai kezdettel, a könyvtár előadótermében. Az est folyamán a sapanyol önkéntes sok érdekességet fog megosztani vetítéssel kísért előadása során országa kultúrájáról, történelméről, szokásairól, hagyományairól. Szeretettel várunk mindenkit, aki érdeklődik más országok kultúrája, sajátosságai iránt!

Tovább ►

NOV
04

Code Kids Tudományos Vásár Hargita megyében

2022. november 4-én, 16.00-18.00 óra között a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében

Tovább ►

NOV
03

HARGITA – TÁJ, EMBER, TÖRTÉNET 2022 – a honismereti vetélkedő döntője és díjzása

A Kájoni János Megyei Könyvtár idén második alkalommal hirdette meg Hargita – táj, ember, történet című honismereti témájú vetélkedőjét, Hargita Megye Tanácsának támogatásával. A vetélkedőre Hargita megyei iskolák 5-7 osztályos, három főből álló csapatai nevezhettek be. A júniusban lezárult első fordulóban húsz iskolai csapat vett részt a megye nyolc településéről, közülük 15 csapat folytathatta a versenyt az új iskolai évben.
A verseny második fordulója Barangolás nagyjaink nyomában címmel szeptember 15-én vette kezdetét. A továbbjutott csapatok feladata ezúttal egy interaktív térkép elkészítése volt, amelyen neves Hargita megyei személyiségek életrajza, munkássága nyomában járhatjuk be megyénk néhány települését, helyszínét. A csapatoknak 2022. október 17-ig kellett beküldeniük az általuk készített térképeket, amelyeket a zsűri pontozott, figyelembe véve a kreatív megoldásokat és a tartalmat is. Az első forduló eredményei és a beküldött munkák alapján tizenkét csapat mutathatja be az elkészült térképeket, mérheti össze tudását, kreativitását a vetélkedő döntőjén. A csapatok megyénk hat iskoláját képviselik a döntőn, amely 2022. november 3-án, csütörtökön 13 órakor kezdődik a Kájoni János Megyei Könyvtárban.

Tovább ►

OKT
20

FEKETE VINCE: HALÁLGYAKORLATOK – könyvbemutató

Fekete Vince József Attila-díjas költő, kortárs irodalmunk sokoldalú szereplője legújabb, Halálgyakorlatok című kötetét mutatják be 2022 október 20-án, csütörtökön 17 órától a Kájoni János Megyei Könyvtárban. A szerzővel Borsodi L. László költő, irodalomkritikus beszélget a kötetről, amely a Magvető kiadó gondozásában idén jelent meg. “A Halálgyakorlatok sűrű versei egyszerre metafizikus, bölcseleti költemények és a távozás valóságos mivoltát érzékeltető lírai naplójegyzetek.”  – írja Szegő János, a kiadó szerkesztője. Részletek: 

Tovább ►

 
NYITVATARTÁS

HÉTFŐ - PÉNTEK

8.00 - 18.00

SZOMBAT - VASÁRNAP:

ZÁRVA

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

DEC
08

40 éve

1982. december 08.   Kolozsváron meghalt Kelemen Béla nyelvész, szótáríró, a filológiai tudományok doktora. 

Tovább ►

DEC
07

95 éve

1927. december 7.  Csíksomlyón született Fodor Sándor író, műfordító.

Tovább ►

<< < 2022 DECEMBER > >>
H K SZ CS P SZ V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost