Keres
2022. december 10., szombat, Judit
Magyar
 
HÍREK, FELHÍVÁSOK

DEC
09

VIRTUÁLIS SÉTÁK SZÉKELYKERESZTÚRON ÉS CSÍKPÁLFALVÁN

A csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár Virtuális séták elnevezésű projektje keretében szerveznek találkozókat és előadásokat a Székelykeresztúri Városi Könyvtárban 2022. december 14-én, szerdán 12 órától, valamint a Csíkpálfalvi Községi Könyvtárban december 16-án, pénteken 12 órától. A rendezvények célja bemutatni a projekt keretében elért eredményeket a helyi közösségek körében, illetve sor kerül a programban résztvevő munkatársak jó gyakorlatainak bemutatására, a tapasztalatok megosztására. 

A találkozókat a Kájoni János Megyei Könyvtár a Pro Libris Könyvtári Egyesülettel, a Székelykeresztúri Városi Könyvtárral és a Csíkpálfalvi Községi Könyvtárakkal közösen szervezi. Az események házigazdái – Székelykeresztúr és Csíkpálfalva – mellett jelen lesznek a projektbe bekapcsolódott további települések, Csíkszereda, Gyimesközéplok, Szentegyháza könyvtárainak munkatársai. A program megvalósult a Magyar Kormány támogatásával. Részletek: 

Tovább ►

DEC
08

FODOR SÁNDOR HAGYATÉKA - a 95 éve született és 10 éve elhunyt íróra emlékeztünk

A 95 éve született és 10 éve elhunyt Fodor Sándorra emlékeztünk 2022. december 7-én délután a Kájoni János Megyei Könyvtárban. Filmvetítéssel, felolvasással és könyvkiállítással idéztük fel az író alakját, szellemi hagyatékát születésének évfordulóján. Fodor Sándor író, műfordító, az erdélyi magyar irodalom kiemelkedő egyénisége 1927. december 7-én Csíksomlyón született. 1979-ben jmegjelent Tíz üveg borvíz című kisregényében írta: Most hazulról – haza utazom. Kolozsvárról, a családomtól – Csíkba, a szüleimhez.” Az otthon-itthon, Csík és Kolozsvár kettőssége kíséri mindvégig írásait. Egyik legsikeresebb és legismertebb műve a Csipike meseregény-sorozata volt. Az emlékesten Daczó Katalin televíziós újságíró, szerkesztő, az RTV Magyar Adása munkatársának válogatásában és szerkesztésében archív interjúrészleteket láthatott a közönség, illetve az író hagyatékában fennmaradt és meg nem jelent írásokból olvasott fel Tóth Bálint. Az évfordulóra a könyvtár munkatársai az író műveiből és műfordításaiból könyvkiállítást is készítettekRészletek: 

Tovább ►

DEC
05

Kevin és bűvös malom - Száva Csanád mesekönyvét mutatták be könyvtárunkban

Kevin és a bűvös malom címmel jelent meg Száva Csanád csíkszeredai születésű, kolozsvári szerző első mesekönyve az Exit kiadó gondozásában, Dávid-Kátai Eszter illusztrációival. A könyv csíkszeredai bemutatóját Mikulás-ajándékként a Kájoni János Megyei Könyvtárban tartották, 2022. december 5-én délelőtt. Száva Csanád számos műfajban alkot, a haiku, a versek, a dráma és számos műfordítás után, ezúttal a nyolc–tizenkét éves korosztálynak szóló mesekönyvet írt. A könyvtár előadótermét főként harmadik negyedik osztályos iskolai csoportok töltötték meg, akik helyi iskolákból érkeztek, de felnőttek és családok is szép számban eljöttek a rendezvényre. Részletek: 

Tovább ►

DEC
05

Rendhagyó könyvbemutató és beszélgetés Halász Rita íróval

A nők elleni erőszak megszüntetésének – november 25. –, illetve az emberi jogok világnapjának – december 10. – alkalmából a Hargita Megyei Gyermekvédelmi és Szociális Vezérigazgatóság rendhagyó könyvbemutatót tartott november 29-én, kedden délután a Kájoni János Megyei Könyvtárban. Az esemény keretében Halász Rita Mély levegő című könyvét mutatták be. Az író Budapestről jelentkezett be online, Némethy Zsuzsa televíziós szerkesztő beszélgetett a szerzővel, a beszélgetésen részt vett Borota Gábor és Márk Emese pszichológus, illetve a gyermekvédelmi igazgatóság részéről György Enikő. A könyvbemutató helyszínén a résztvevők a szociális hálózatban nevelkedett gyermekek kiállított rajzait is megtekinthették. A rajzok a nők elleni erőszakra hívják fel a figyelmet. A fotókat Szökő Sándor készítette. Részletek:

Tovább ►

NOV
29

Kettős könyvbemutató. Lakatos Mihály és Simó Márton új prózaköteteit mutatták be

November 28-án, hétfőn délután két kortárs szerző új prózaköteteit ismerhették meg a könyvtár előadótermében összegyűlt érdeklődők. Mindkét szerző idén jelentkezett új kötettel, Lakatos Mihály tárcakötete, a Mosoly járvány idején az Előretolt Helyőrség Íróakadémia kiadásában jelent meg, Simó Márton Iker című új nagyregénye az AB-ART kiadó gondozásában  látott napvilágot. A szerzőket Zsidó Ferenc, a Székelyföld főszerkesztője faggatta. Részletek:

Tovább ►

NOV
28

OLVASÓINK FIGYELMÉBE

Tájékoztatjuk olvasóinkat, hogy a könyvtár zárva tart a következő napokon:

November 30., szerda

Decmber 1., csütörtök

December 2., péntek 

Megértésüket köszönjük!

(A 96/2022 számú kormányhatározat I. cikkelye értelmében 2022. december 2-a munkaszüneti nap a közintézményekben).

Tovább ►

NOV
28

Egy csöpp Nigéria - interkulturális est a könyvtárban

Egy csöppnyi Nigéria címmel került sor újabb Interkulturális Estre a Care2Travel Egyesület és a Kájoni János Megyei Könyvtár közös szervezésében. A korábban Nigériában élő, jelenleg Csíkszeredában tevékenykedő önkéntes mesélt és osztott meg számos érdekességet vetítéssel kísért előadása során az afrikiai ország kultúrájáról, szokásairól, hagyományairól.

Tovább ►

NOV
25

Bemutatták Zsigmond Enikő új könyvét a Szent Anna-tóról

Zsigmond Enikő geológus Kőváry László-díjas turisztikai szakíró több munkát megjelentetett már a Csomád–Bálványos térségről. Legújabb könyve A Szent Anna-tó és Bálványos­fürdő térségének túrakalauza. 2022. november 24-én mutatták be a könyvet a Kájoni János Megyei Könyvtárban, a Csíkszéki Erdélyi Kárpát-Egyesület szervezésében. 

Tovább ►

 
NYITVATARTÁS

HÉTFŐ - PÉNTEK

8.00 - 18.00

SZOMBAT - VASÁRNAP:

ZÁRVA

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

DEC
08

40 éve

1982. december 08.   Kolozsváron meghalt Kelemen Béla nyelvész, szótáríró, a filológiai tudományok doktora. 

Tovább ►

DEC
07

95 éve

1927. december 7.  Csíksomlyón született Fodor Sándor író, műfordító.

Tovább ►

<< < 2022 DECEMBER > >>
H K SZ CS P SZ V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost