Keres
2024. április  25., csütörtök, Márk
Magyar
 

Szarka Károly: Az én hibám – könyvbemutató. Szarka Károly budapesti író a könyvtár vendége

2023 MáJ
23

A kortárs irodalom és a regények kedvelőit várják a Kájoni János Megyei Könyvtárban szervezett közönségtalálkozóra és könyvbemutatóra 2023. május 23-án, kedden délután 17 órára.  A Móricz Zsigmond-ösztöndíjas, jelenleg Budapesten élő fiatal prózaíró, Szarka Károly mutatkozik be a csíkszeredai közönségnek Az én hibám című regényével, amely 2021-ben szerepelt a Margó Irodalmi Díj tízes listáján. A szerzővel D. Balázs Ildikó újságíró beszélget. A regény a budapesti Noran Libro Kiadó gondozásában jelent meg 2021-ben, “generációs regénynek” is nevezik, hasonlították már Reisz Gábor rendező filmjeihez, zenei vonalon pedig Szabó Benedek és a Galaxisok vagy a Felső Tízezer dalszövegeihez szokták hasonítani – mondta el a szerző a regényről egy interjúban. Részletek: 

A regény lapjain a mai magyar valóságot, a mai húsz-negyven éves generáció egzisztenciális problémáit követhetjük, a főszereplő Fecske, egy  call centerben dolgozó kallódó fiatal álmai és a valóság keverednek folyamatosan egymással.

„Sokkal jobb bárhol bárkivel bármit csinálni, mint sehol senkivel nem csinálni semmit, mondogatja Fecske egyik cimborája. Fecske gyakran érzi úgy, hogy nem csinál semmit, ha pedig mégis megpróbál elmenekülni a mindennapok nyomasztó egyhangúságából, legtöbbször egy kocsmában vagy egy házibuliban találja magát. Barátkozik, ismerkedik, mégis mindig magányos. Egy call centerben dolgozik, ahol óránként tíz perc szünetet lehet tartani, őt viszont álmában kinevezik szünetmenedzsernek. Amúgy is folyton álmodik, amikor pedig véletlenül ébren van, ritkán szólal meg, miközben mindenki más beszél körülötte. Folyton csörög a telefon, mindig érkezik valami üzenet, és ez ijesztő. De nyugtalanító az is, ha éppen senki nem keresi az embert. Fecske élete állandó lebegésből áll, és talán maga sem veszi észre, mikor változik a lebegés fuldoklássá, hogyan lesz a bizonytalanságból kilátástalanság, a félelemből pánik, a keresésből menekülés.”

A könyvborítón olvasható részlet:

„Azon töröm a fejem, hogy milyen hazugságot kellene kitalálnom, ha esetleg felvesznek Patrícia apjának a cégéhez. Mondhatnám, hogy a call center nem is olyan rossz, sőt egész jó, és különben is ki akarom ott próbálni magam. Nem hinné el. Vagy hazudhatnám, hogy közben felvettek egy másik céghez, esetleg el is játszhatnám néhány hétig, hogy eljárok valahova dolgozni, és, mondjuk, éppen ebbe a kocsmába ülhetnék be. Vagy mindig egy másikba. Vinném magammal a laptopomat is, mintha a kocsma lenne az irodám. Már csak azt kellene kitalálnom, hogy mi lenne az az álommunka, ami miatt Patrícia apjának az állásajánlatát visszautasítom.

Álommunka. Egyáltalán ki találta ki ezt a szót?”

Szarka Károly Mosonmagyaróváron született 1984-ben, 2010 óta Budapesten él. Dolgozott kulturális újságíróként és szerkesztőként, többek között a Népszava, a Prae.hu, az Articsóka, a Librarius, a Noran Libro Kiadó és a Gondolat Kiadó munkatársa volt, jelenleg szabadúszó. Tagja a József Attila Körnek, a Fiatal Írók Szövetségének és a Szépírók Társaságának. Az én hibám az első regénye, a könyv tervéért 2017-ben Móricz Zsigmond-ösztöndíjat kapott. A könyv 2021-ben szerepelt a Margó Irodalmi Díj tízes listáján.

Kritikák, interjúk:.

Soha nem vagyok ott, ahol történik valami (Horváth Florencia kritikája, Prae.hu, 2023. jan. 11.), 

Évek óta nem történik semmi (Lakner Dávid kritikája, Magyar Hang, 2022. ápr. 14. és hang.hu, 2022. jún. 27.), 

Szarka Károly: Egy ideig olyan munkáim voltak, mint a regényem főszereplőjének (Forgách Kinga interjúja, Könyves Magazin, 2021. okt. 4.) 




 
NYITVATARTÁS

HÉTFŐ - PÉNTEK:

8.00 - 18.00

SZOMBAT - VASÁRNAP:

ZÁRVA

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

ÁPR
22

130 éve

1894. április 22-én Nagyszebenben meghalt Simon Péter Jukundián zenetanár, zenei szakíró, tanítóképző intézeti igazgató, Ferenc-rendi házfőnök.

Tovább ►

<< < 2024 ÁPRILIS > >>
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost