Keres
2024. április  16., kedd, Csongor
Magyar
 

Bogdán Mária Emese: Ipekakuána, avagy baróti feljegyzések – könyvbemutató

2023 ÁPR
24

Ipekakuána, avagy baróti feljegyzések címmel jelent meg Bogdán Mária Emese új könyve a baróti Tortoma Kiadó gondozásában. A szerzővel 2023. április 24-én, hétfőn 17 órától a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében szervezett könyvbemutatón találkozhat a csíkszeredai közönség.  A  könyvbemutatón  jelen lesz a Tortoma Kiadó veztője, Demeter László, a szerzővel Hoffmann Edit nyugalmazott muzeológus, a kötet szerkesztője beszélget. Részletek:

  A Csíkszeredában élő Bogdán Mária Emese nem először jelentkezik rövidprózai kötettel, A padlás angyala című novelláskötete 2020-ban jelent meg. Új könyvében édesapjának baróti emlékei fonódnak össze saját gyermekkorához kötődő emlékekkel, történetekkel. A könyv első felében Ígéret címmel édesapja emlékiratát bocsátja közre, amely erdővidéki, baróti eseményeket idéz fel a múlt század derekáig. A kötet második részében saját emlékeit osztja meg olvasóival a szerző, A mi utcánk fejezetcím alatt.

A kötet címében szereplő különleges szó, az ipekakuána egy gyógynövény neve.

    “A kiemelt szó, gyógynövény. Több megnevezése is van, de mi maradjunk annál, hogy gyógynövény, amit különböző vidékeken, különböző módon hasznosítottak, illetve, ahol nem termett meg, oda eljuttatták valamilyen módon és ott is hasznosították. A gyógynövény általában kiegészítő gyógyhatással bír, egymagában nem igen használják egyiket sem.

Így hat az írás is. Kiegészítőleg gondolatok áramlásának rendezésére, az emlékezés gyógyhatásának kibontakozásához.

Kiknek ajánljuk olvasásra ezt a könyvet? Mindazoknak akiknek ismerősek a múlt század eleji, régi baróti események (el egészen a hatvanas évekig) akár mert megélték, akár, mert hallottak ezekről. Azoknak, akik az események és történések szereplőit ismerték akár személyesen, akár a családban elhangzott elmesélések kapcsán. Azoknak, akik nem hallottak a kötetben felsorakoztatott eseményekről, történésekről, személyekről, de kíváncsiak egy 20. századi kis település életére, amelyben mindenki mindenkit ismert és mindenki mindenkiért tett, ha úgy adódott.” – olvasható a kötet borítóján Hoffmann Edit ajánlása.

Bogdán Mária Emese 1955-ben született Baróton. Iskoláit 1963-tól Csíkszeredában, majd a bukaresti Testnevelési Akadémián végezte. Testnevelőként a Gyimesekben és Csíkszeredában tanított. 2014-ben jelent meg az Ábel Kiadó és a Csíkszereda Kiadó gondozásában az Intő szülőknek, nevelőknek című kötete, amely az iskoláskori fejlődési rendellenességekre hívja fel a figyelmet, megelőzés céljából. Novellái, elbeszélései jelentek meg folyóiratokban és szerepeltek antológiakötetekben is. A Hargita Népe novellapályázatán második díjat nyert Intim című novellája. 2020-ban a Hargita Népe kiadó gondozásban jelent meg A padlás angyala című novelláskötete, amelynek címadó novelláját a Székelyföld folyóirat közölte először.

(Forrás: Bogdán Emesével készült interjú:  https://hargitanepe.ro/bogdan-maria-emese-a-padlas-angyala



 
NYITVATARTÁS

HÉTFŐ - PÉNTEK:

8.00 - 18.00

SZOMBAT - VASÁRNAP:

ZÁRVA

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

ÁPR
22

130 éve

1894. április 22-én Nagyszebenben meghalt Simon Péter Jukundián zenetanár, zenei szakíró, tanítóképző intézeti igazgató, Ferenc-rendi házfőnök.

Tovább ►

<< < 2024 ÁPRILIS > >>
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost