Keres
2024. április  20., szombat, Tivadar
Magyar
 

Dr. Barabás László: Szikonyország eltűnőben? - vetítéssel kísért könyvbemutató

2021 MáJ
18

Idén május 17-24. között zajlik a XVII. Hargitai Megyenapok, amelyet a pünkösdre való készülődés jegyében szervez Hargita Megye Tanácsa és kulturális alintézményei. Dr. Barabás László parajdi néprajzkutató sóvidéki írásaiból, közléseiből összeállított Szikonyország eltűnőben? című tanulmánykötetét a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban mutatja be a Székelyudvarhelyen működő Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont könyvkiadója május 18-án, kedden 17 órától.

 

A kötetet P. Buzogány Árpád szerkesztő, a Forrásközpont munkatársa méltatja. A szerzővel való beszélgetést követően a Barabás László gyűjteményében lévő felvételek által ízelítőt kapnak a résztvevők Sóvidék népszokásaiból és népzenéjéből. Az érdeklődők olyan filmritkaságokat tekinthetnek meg, mint a Betlehemezés Illyésmezőben (Miholcsa Gyula és Barabás László filmje, 1992), Farsangtemetés Alsósófalván (Barabás László és Schnedarek Ervin filmje, 1982) és Hajnalozás Alsósófalván (Szabó Károly, Kötő Zsolt, Barabás László, Karácsony-Molnár Erika, 2000). A rendezvény társzervezője a Kájoni János Megyei Könyvtár. Minden érdeklődőt szeretettel várunk az eseményre! Részletek: 

Az egykori jó tollú újságíró, később a marosvásárhelyi Kántor-Tanítóképző Főiskola tanára és igazgatója, a néprajztudományok doktora most megjelent Szikonyország eltűnőben? Életmód és mentalitás, népszokás és játék Sóvidéken című könyvébe többet is beválogattak a nyolcvanas években közölt írásaiból, betekintést nyújtva Parajd, Alsó- és Felsősófalva, Atyha, Korond, Pálpataka, Fenyőkút, Siklód, Szováta, Szakadát, Illyésmező és Sóvárad közelmúltjába: ünnepi szokásaiba, népművészetébe, kézművességébe. A kötetben Rapsóné hintóján (Táj és népe) címmel a vidéket mutatja be a szerző. Mesterekről és mesteremberekről szól a következő fejezet (Hegedűért székelykaput). Hol lesz megállásom? címmel foglalták egybe a társadalomnéprajzi témájú írásokat. Legterjedelmesebb rész (Akiket fog a figura) a lakodalom, téli munkaszokások, farsangtemetés, húsvéti zöldágtevés és hajnalozás, pünkösdi királynézás és hesspávázás, szüreti bál, karácsonyi ünnepkör népszokásainak bemutatását tartalmazza. A kötetet záró fejezet (Felelj, ha kérdeznek!) a szülőföldhöz kötődés vallomásos beszélgetéseit tartalmazza a szerzővel.
A kiadványban felhasznált felvételeket Bálint Zsigmond, Elekes János, Ozsvát Pál, Nagy Sarolt és a szerző készítették. A szövegközi képanyag és a terjedelmes képmelléklet egyes darabjai a szerző fényképgyűjteményéből származnak.



 
NYITVATARTÁS

HÉTFŐ - PÉNTEK:

8.00 - 18.00

SZOMBAT - VASÁRNAP:

ZÁRVA

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

ÁPR
22

130 éve

1894. április 22-én Nagyszebenben meghalt Simon Péter Jukundián zenetanár, zenei szakíró, tanítóképző intézeti igazgató, Ferenc-rendi házfőnök.

Tovább ►

<< < 2024 ÁPRILIS > >>
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost