Keres
2024. április  25., csütörtök, Márk
Magyar
 

BUTA-VINCZE CSABA: KREATIVITÁS/KREATÍVITTAS – albumbemutató és kiállításmegnyitó

2021 MáJ
17

A XVII. Hargitai Megyenapok programjainak sorában kiállítással egybekötött könyvbemutató helyszíne lesz a Kájoni János Megyei Könyvtár előadóterme. 2021. május 17-én, hétfőn délután 17 órára szeretettel várják mindazokat, akik érdeklődnek a kreatív, újszerű művészeti megoldások és technikák iránt. Buta-Vincze Csaba Kreativitás/Kreatívittas című albumát valamint kiállítását Balázs József festőművész méltatja, zenei műsorral közreműködik Ferencz Roland. 2020-ban jelent meg a gyergyószentmiklósi F&F International kiadásában a fiatal művész albuma, az előszóban Buta-Vincze Csaba így vall alkotásairól: 

"Életem egy olyan időszakában kezdtem el az albumban szereplő képeket kidolgozni, amikor nagyon kerestem ideológiákat, ötleteket és ezt még megtoldottam azzal, hogy figyeltem korunk nagy társadalmi kérdéseit is. Ebből kifolyólag az alkotásaim egyfajta kettősségből születtek meg: egyrészt saját élettapasztalataim, gondolataim, látásmódom van bennük, másrészt modern társadalmi problémákat céloznak meg. Vonzónak találom a kreatív tevékenységeket, a fantázia jelenlétét világunkban, az ábrándozást, álmodozást, meséket. A művészet leginkább érzelmi síkon ragad magával, és mindig ideológiai, látásmódbeli alapot képvisel számomra, kell legyen mondanivalója, mely előtt az ember megáll egy pillanatra a hétköznapok sürgés-forgása közben, és azt mondogatja magában: Ezen érdemes volna elgondolkozni! Ez az időszak egyben egy fordulópontot is jelentett életemben, valami olyasmit kezdtem el, amivel addig még sohasem foglalkoztam ilyen formában. A munkáim újszerű összefüggéseket közvetítenek az emberek felé azáltal, ahogyan egymáshoz kapcsolódnak a színek, elemek, alakok, formák.
A Kreativitás/Kreatívittas című album elsősorban azoknak szól, akik szeretnek elmélkedni, gondolkodni az életről, és nem bánják, ha a képek elkalauzólják őket egy kicsit másabb, olykor gondolatilag mélyebb világba, és szembesítik őket az érzelmeikkel. A könyvben szereplő rajzok két kategóriára oszlanak: Az első kategórián belül az absztrakt rajzok hódítanak teret, melyeknek egyszerűsége nagyrészt formákból, vonalakból, színkavalkádok táncából áll össze többnyire egy adott téma körül. A második kategóriába tartozó fantáziaképeim megtervezésekor inspirációként a fényképezés világából indultam ki. A legtöbb képemet fekete alapra rajzoltam meg. Szó szerint megpróbáltam kiemelni az adott témákat, ötleteket, tárgyakat, személyeket, formákat a „sötétségből", ez pedig abban segített nekem, hogy megérthessem, hogyan lehet jobban árnyékolni, kidolgozni, illetve megvilágítani alakokat. Utolsó gondolatként azt mondanám, hogy szándékosan nem írtam történeteket, megjegyzéseket a munkáimhoz, csupán elneveztem őket, mert azt szeretném, ha mindenki megírná a saját elméletét, gondolatát hozzá a személyesen sajátos látásmódja szerint."



 
NYITVATARTÁS

HÉTFŐ - PÉNTEK:

8.00 - 18.00

SZOMBAT - VASÁRNAP:

ZÁRVA

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

ÁPR
22

130 éve

1894. április 22-én Nagyszebenben meghalt Simon Péter Jukundián zenetanár, zenei szakíró, tanítóképző intézeti igazgató, Ferenc-rendi házfőnök.

Tovább ►

<< < 2024 ÁPRILIS > >>
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost