Keres
2024. április  25., csütörtök, Márk
Magyar
 

HALÁSZ PÉTER: AZ ELSŐ CSÓKTÓL AZ ELSŐ GYERMEKIG – Párválasztás, házasság, gyermek a moldvai magyaroknál – könyvbemutató a Magyar Kultúra Napján

2021 JAN
22

A Magyar kultúra napja tiszteletére Hargita Megye Tanácsa által szervezett, Hon a hazában című rendezvénysorozat keretében a Kájoni János Megyei Könyvtárban mutatják be Halász Péter néprajzkutató legújabb könyvét 2021. január 22-én, pénteken 17 órától. Az első csóktól az első gyermekig címmel a moldvai magyarok párválasztással, házassággal, és gyermek születésével kapcsolatos szokás- és hiedelemvilágát bemutató, 450 oldal terjedelmű monográfia 2020 novemberében jelent meg a Tortoma kiadó gondozásában. A kötetet dr. Balázs Lajos néprajzkutató mutatja  be a megyei könyvtár előadótermében, majd a szerző videóüzenetben beszél új könyvéről. Az eseményen Tímár Karina moldvai csángó népdalokat szólaltat meg. Részletek: 

Halász Péter a moldvai csángók kultúráját feltáró, történeti és néprajzi kutatások egyik legmeghatározóbb tudósa. A Honismereti Szövetség örökös tiszteletbeli elnöke, hatvan esztendeje, egyetemistaként kapcsolódott be a honismereti mozgalomba. 1966 óta járja a moldvai magyarok településeit, foglalkozik a moldvai magyarok történelmével, néprajzával, sorskérdéseivel, kutatja életmódját, szokásait és kultúráját. 1974-től 2000-ig a Honismeret folyóirat szerkesztőjeként, 1995-től 2010-ig a Honismereti Szövetség elnökeként tevékenykedett. 2010-ben Budapestről Gyimesközéplokra költözött, innen folytatja a moldvai csángó népélet kutatását, gyűjtőmunkája eredményének feldolgozását, publikálását, a csángó közösségek érdekvédelmét. A Honismeret folyóirat szerkesztőbizottságának jelenleg is aktív tagjaként jó kapcsolatot ápol a Székelyföld honismereti közösségeivel. Rendkívül gazdag, sokoldalú honismereti, közművelődési és tudományos tevékenységéért, a moldvai magyarok történelmének és népi hagyományainak megismeréséért végzett fáradhatatlan gyűjtőmunkájáért számos elismerésben és díjban részesült, legutóbb 2019-ben az Illyés Gyula közművelődési életműdíjat, valamint 2020 októberében a Székelyföld folyóiarat díját vehette át.
Halász Péter most megjelent szokásmonográfiájában a hagyományos műveltségünk fontos elemeit őrző népcsoportról, a moldvai magyarokról több mint fél évszázadon át összegyűjtött tudását osztja meg olvasóival.
Az esemény szervezői várnak minden érdeklődőt, ugyanakkor felhívják a figyelmet, hogy a helyek száma korlátozott, a járványügyi szabályok értelmében a rendezvényen minden részvevőnek maszkot kell viselnie, illetve a távolságtartási szabály betartása is kötelező.



 
NYITVATARTÁS

HÉTFŐ - PÉNTEK:

8.00 - 18.00

SZOMBAT - VASÁRNAP:

ZÁRVA

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

ÁPR
22

130 éve

1894. április 22-én Nagyszebenben meghalt Simon Péter Jukundián zenetanár, zenei szakíró, tanítóképző intézeti igazgató, Ferenc-rendi házfőnök.

Tovább ►

<< < 2024 ÁPRILIS > >>
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost