Keres
2023. május  28., vasárnap, Emil
Magyar
 

Eseménynaptár

MáJ
24

Kisné Portik Irén – Kis Koppány: Fűrészelt anyanyelv – könyvbemutató

Negyvenkét év gyűjtő és feldolgozó munkájának eredményét tükrözi Kisné Portik Irén néprajzkutató legújabb kötete. A Fűrészelt anyanyelv című összefoglaló munka Erdély 1080 településének deszkába fűrészelt jelképtárát dolgozza fel. A közel 450 oldalas, három nyelven – magyar, román és angol nyelven – adatolt kiadvány 4500 deszkamintát tartalmaz, amelyek nagy része a helyszínen már nem tekinthető meg. A könyv a gyergyószentmiklósi F&F Kiadó gondozásában frissen jelent meg, a szerkesztésben Kis Koppány, a szerző fia is részt vett, a borító is az ő munkája. A kötetet bemutatják a XIX. Hargitai Megyenapok rendezvényeinek keretében, 2023. május 24-én, délután 17 órától a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében. Kisné Portik Irén néprajzkutatóval és Kis Koppánnyal,  a könyv szerkesztőjével Böjte Andrea-Mária beszélget.  Az esemény szervezője a Kájoni János Megyei Könyvtár és a Gránátalma Egyesület. Támogató: Hargita Megye Tanácsa.

Tovább ►

MáJ
24

Ribes nigrum, avagy egy történet a barátságról - a Fakalinka bábcsoport előadása

Május 24-én, délután 16 órára bábelőadásra várjuk a kicsiket és nagyobbakat is könyvtár előadótermébe. A Ribes nigrum, avagy egy történet a barátságról című új bábjátákát mutatja be a könyvtárosok Fakalinka nevű bábcsoportja a  XIX. Hargitai Megyenapok eseményeinek sorában. Szeretettel várjuk akocsiket és nagyobbakat is a bábelőadásra!

Tovább ►

MáJ
23

Szarka Károly: Az én hibám – könyvbemutató. Szarka Károly budapesti író a könyvtár vendége

A kortárs irodalom és a regények kedvelőit várják a Kájoni János Megyei Könyvtárban szervezett közönségtalálkozóra és könyvbemutatóra 2023. május 23-án, kedden délután 17 órára.  A Móricz Zsigmond-ösztöndíjas, jelenleg Budapesten élő fiatal prózaíró, Szarka Károly mutatkozik be a csíkszeredai közönségnek Az én hibám című regényével, amely 2021-ben szerepelt a Margó Irodalmi Díj tízes listáján. A szerzővel D. Balázs Ildikó újságíró beszélget. A regény a budapesti Noran Libro Kiadó gondozásában jelent meg 2021-ben, “generációs regénynek” is nevezik, hasonlították már Reisz Gábor rendező filmjeihez, zenei vonalon pedig Szabó Benedek és a Galaxisok vagy a Felső Tízezer dalszövegeihez szokták hasonítani – mondta el a szerző a regényről egy interjúban. Részletek: 

Tovább ►

MáJ
22

A FOTÓSNÉGYES ALKOTÓCSOPORT KIÁLLÍTÁSA

XIX. Hargitai Megyenapok eseményeinek sorában, 2023. május 22-én, hétfőn 17 órától a Fotósnégyes Alkotócsoport tagjai, Csóti Béla, Pataki Hajnal, Borviz Attila és Darvas Rezső kiállításának megnyitójára kerül sor a Kájoni János Megyei Könyvtárban. A kiállítás, amely új fotók gyűjteményéből áll, megtekinthető lesz a  Hargitai Megyenapok alatt a könyvtár előadótermében. Részletek: 

Tovább ►

MáJ
19

Peruból haza – egy erdélyi magyarörmény főnemesi család és egy elfelejtett verseskötet története

Anka Éva a huszadik század elfeledett költőnője. Dicsőszentmártonban született, majd az örmény származású báró Perényi Lukács Sándor felesége lett. A család a második világháború után száműzetésbe került és Peruban telepedett le. Anka Évának mindössze két kötete jelent meg, 1941-ben az Íme, az ember című verseskötete, 1944-ben pedig az Erdőn, mezőn jártam… című novelláskötete. A Marosvásárhelyi Örmény–Magyar Kulturális Egyesület vállalta a könyvek újrakiadását,  2021-ben jelent meg az Ime az ember című verseskötet reprint kiadása a családtagok belegyezésével.   A Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében 2023. május 19-én, pénteken délután 17 óráról mutatják be a verseskötetet. Részletek: 

Tovább ►

MáJ
18

DÉZSI ZOLTÁN: HŰSÉG ÉS HŰTLENSÉG – író-olvasó találkozó és könyvbemutató

A marosvásárhelyi születésű, később Gyergyószentmiklóson és Marosfőn élő író és tanár, Dézsi Zoltán hosszabb ideig jelentős közéleti szerepeket töltött be, Gyergyószentmiklós egykori polgármestere, Hargita megye volt prefektusa, íróként is termékeny, több mint huszonöt könyv szerzője. Hűség és hűtlenség című regénytrilógiája 2018 és 2022 között jelent meg, az első két kötet az Erdélyi Református Egyházkerület kiadásában, a harmadik a kolozsvári Multiradix kiadó gondozásában. A nagy sikerű gyergyószentmiklósi bemutató után a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében mutatják be a regénysorozatot. A 2023. május 18-án, csütörtökön délután 17órától szervezett író-olvasó találkozón Székedi Ferenc közíró lesz a szerző beszélgetőtársa. Részletek: 

Tovább ►

ÁPR
24

Bogdán Mária Emese: Ipekakuána, avagy baróti feljegyzések – könyvbemutató

Ipekakuána, avagy baróti feljegyzések címmel jelent meg Bogdán Mária Emese új könyve a baróti Tortoma Kiadó gondozásában. A szerzővel 2023. április 24-én, hétfőn 17 órától a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében szervezett könyvbemutatón találkozhat a csíkszeredai közönség.  A  könyvbemutatón  jelen lesz a Tortoma Kiadó veztője, Demeter László, a szerzővel Hoffmann Edit nyugalmazott muzeológus, a kötet szerkesztője beszélget. Részletek:

Tovább ►

ÁPR
21

A MAGYAR KÖLTÉSZET NAPJA - Szavalóverseny 2023

A MAGYAR KÖLTÉSZET NAPJA alkalmából 2023-ban is meghirdette a csíkszeredai Agora Alapítvány a hagyományos szavalóversenyét, amelynek helyszíne idén is a Kájoni János Megyei Könyvtár előadóterme lesz. A jelentkezés határideje: 2023. április 18., kedd, éjféli 12 óra.

A verseny időpontja: 2023. április 21., péntek. Részletek a FELHÍVÁSBAN

Tovább ►

ÁPR
21

VERS-EST Gálaműsor: André Ferenc legújabb kötetének bemutatója - versdalok a Role zenekartól

A költészet-napi szavalóverseny méltó zárásaként a szervezők idén Vers-Estre várnak minden kedves érdeklődőt április 21-én, este 18.30 órától az ANT BAR-ba. Az este első felében fellép André Ferenc csíkszeredai születésű költő, akinek legújabb kötetét mutatják be, majd elhangzik néhány gyönyörű versdal a Role együttes előadásában, a gálaesten fellépnek továbbá a szavalóverseny győztesei. (Facebook esemény)  Részletek: 

Tovább ►

ÁPR
20

EGY CSÖPPNYI MAGYARORSZÁG: Barangolás Budapest miniszobrai között – interkulturális est a könyvtárban

Care2Travel Egyesület és a Kájoni János Megyei Könyvtár közös szervezésében a tizennegyedik interkulturális estre áprilisban kerül sor a könyvtárban. Deák Dorottya magyarországi önkéntes – aki az Európai Szolidaritási Testület program keretein belül érkezett Csíkszeredába – tart előadást Kolodko Mihály munkásságáról. Az előadás és beszélgetés révén a művész miniszobrainak nyomában barangolhatjuk be Budapest számos helyszínét. Részletek:

 

Tovább ►

ÁPR
19

A kászoni mozigépész – 1001 vicc – Nagy Lóránt könyvbemutatója

A kászoni mozigépész címmel megjelent legújabb könyvében 1001 viccet nyújt át olvasóinak Nagy Lóránt. A kötet a csíkszeredai Tipographic Kiadó gondozásában jelent meg, Para István karikaturista borítótervével.  A könyv bemutatóját a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében tartják, 2023. április 19-én, délután 17 órától. Részletek:

Tovább ►

MáRC
23

EGY CSÖPPNYI HOLLANDIA: betekintés a tulipánok országának kultúrájába – interkulturális est

A Care2Travel Egyesület és a Kájoni János Megyei Könyvtár együttműködésében szervezett tizenharmadik Interkulturális Estre várjuk a könyvtár előadótermébe mindazokat, akiket érdekel más országok kultúrája, szokásai, hagyományai. A 2023. március 23-án, csütörtökön délután 17 órakor kezdődő találkozó támája Hollandia lesz. Az Európai Szolidaritási Testület Hollandiából érkezett önkéntesei, Jilke Schokker és Sjoerd van Bree mutatják be vetítéssel kísérve "a tulipánok és szélmalmok országát", és számos kulturális érdekességről is mesélnek az érdeklődőknek.

Tovább ►

 
NYITVATARTÁS

HÉTFŐ - PÉNTEK

8.00 - 18.00

SZOMBAT - VASÁRNAP:

ZÁRVA

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

MáJ
28

95 éve

1928. május 29. Csíkszentmártonban meghalt Baka János kántortanító, pedagógiai író.

Tovább ►

MáJ
23

30 éve

1993. május 23. Budapesten meghalt Cseres Tibor író.

Tovább ►

MáJ
21

40 éve

1983. május 21. Brassóban meghalt Kurkó Gyárfás regényíró, publicista, közéleti személyiség.

Tovább ►

MáJ
21

80 éve

1943. május 21. Kőrispatakon született Bálint András újságíró. 

Tovább ►

MáJ
21

10 éve

2013. május 21. a Kancsendzönga  (8586 m) sikeres csúcstámadását követően, a visszaúton vesztette életét Erőss Zsolt hegymászó. A világ tizennégy nyolcezer méternél magasabb hegycsúcsa közül tizet hódított meg. Az első magyarként mászta meg a Föld legmagasabb hegyét, a Csomolungmát.

Tovább ►

MáJ
14

115 éve

1908 május 14. Gyergyószentmiklóson született Vákár Tibor építészmérnök, festőművész.

Tovább ►

MáJ
09

35 éve

1988 május. 9. Székelyudvarhelyen meghalt Hermann Gusztáv helytörténész, közíró.

Tovább ►

MáJ
05

30 éve

1993. május 5. Gyulafehérváron meghalt Jakab Antal Gyulafehérvári megyéspüspök. 

Tovább ►

MáJ
05

80 éve

1943. május 5. Marosvásárhelyen született Papp Kincses Emese, irodalomtörténész, publicista, egyetemi oktató, politikus, erdélyi magyar közéleti személyiség.

Tovább ►

<< < 2023 MÁJUS > >>
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost