Keres
2024. július  15., hétfő, Henrik
Magyar
 

Eseménynaptár

JúN
27

Fiatalok függőségek nélkül, családi workshop

Fiatalok függőségek nélkül

Ingyenes családi workshop

2024 június 27,    16,30 
Kájoni János Megyei Könyvtár

Tovább ►

JúN
12

Borsodi L. László: Ferences térerő- könyvbemutató

 

Ferences térerő címmel megjelent Borsodi L. László csíkszeredai költő, tanár, az Erdélyi Ferences Rendtartomány korábbi sajtóreferensének legújabb könyve.

A könyvbemutatóra június 12-én 17 órakor kerül sor a csíkszeredai Kájoni János Megyei könyvtárban.

A szerző beszélgetőtársai: Urbán Erik OFM tartományfőnök, Sarány István, újságíró.

Tovább ►

JúN
11

Ferenczi Zoltán: Spiritualitástörténeti kalandozások – Könyvbemutató

Egy kalandos utazás, mely hidat képez az ősi kultúrák és a jelenkor között.

Június 11-én 17 órától előadással egybekötött könyvbemutatóra kerül sor a Kájoni János Megyei Könyvtárban.

Ferenczi Zoltán MS. református teológus, addiktológus  Spiritualitástörténeti kalandozások c. alkotását ismerhetik meg.

A szerzővel Barabás Lajos-Zsolt, előadóművész, pszichológus beszélget.

A kötet több szemszögből is betekintést mutat a spiritualitástörténetbe, ugyanakkor a 21. század küszöbére kialakult helyzetet is vizsgálja.

Tovább ►

MáJ
31

Izgalmas gyereknapi bábjáték a Kájoni János Megyei Könyvtárban.

 

Elő-gyereknapra hívjuk a kicsiket és nagyokat egyaránt, hogy együtt ünnepelhessük a legcsodálatosabb időszakot, a gyerekkort.

Jelentkezni előzetes bejelentkezéssel lehet az alábbi telefonszámon: 0730641667.

Május 31-én délelőtt 11 órától a Fakalinka bábcsapat előadásában a Ribes Nigrum bábjátékot tekinthetik meg.

Csatlakozzanak minél többen!

Tovább ►

MáJ
15

Verecselés Kisné Portik Irén néprajzkutatóval

Kisné Portik Irén Teneked ostort verecseltem című könyve kerül bemutatásra 2024. május 15-én, 17.00 órai kezdettel a Kájoni János Megyei Könyvtár Cseke Gábor előadótermében. 

Tovább ►

MáJ
08

Kettős könyvbemutató a Kriterion Kiadó kínálatából

A Kriterion Könyvkiadó két könyvét – Hegedűs Imre János 2020-ban megjelent, de a világjárvány miatt kevés figyelmet kapott Állóképek c. önéletrajzi regényét és Balázs Lajos friss megjelenésű, „Gyermek nélkül nem érünk semmit” című tanulmánykötetét – mutatják be a Kájoni János Megyei Könyvtár Cseke Gábor előadótermében 2024. május 8-án 17 órától. A két szerzővel Sarány István újságíró és H. Szabó Gyula, a Kriterion Könyvkiadó igazgatója beszélget majd.

Tovább ►

ÁPR
25

SZÉKELY ÁRPÁD: KÁRPÁTOK – Alpi formakincs a Magas-Tátrától a Retyezátig – könyvbemutató

Szeretettel várjuk a természetjárókat és a földrajz iránt érdeklődőket Székely Árpád geográfus és földrajztanár Kárpátok (alpi formakincs a Magas-Tátrától a Retyezátig) című munkájának vetítéssel egybekötött bemutatójára, amelyre április 25-én, csütörtökön 17 órától kerül sor Csíkszeredában, a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében. Részletek:  

Tovább ►

ÁPR
11

A MAGYAR KÖLTÉSZET NAPJA – SZAVALÓVERSENY

A Magyar Költészet Napja alkalmából 2024-ben is meghirdeti a csíkszeredai Agora Alapítvány  hagyományos szavalóversenyét. A jelentkezés határideje: 2024. április 7., vasárnap, éjféli 12 óra. A verseny időpontja: 2024. április 11., csütörtök, helyszíne a Kájoni János Megyei Könyvtár előadóterme. 2024-ben is több jelentős magyar költőre emlékezünk születésük vagy haláluk évfordulója kapcsán. A szavalóversenyre egy szabadon választott verssel lehet jelentkezni az alábbi magyar költők műveiből: Boncza Berta Csinszka, Farkas Árpád, Hervay Gizella, Kányádi Sándor, Kovács András Ferenc, Lászlóffy Aladár, Radnóti Miklós, Rába György, Simon Márton, Tandori Dezső. További részletek a verseny felhívásában.

Tovább ►

ÁPR
04

EGY CSÖPPNYI NÉMETORSZÁG: betekintés Hessen tartomány kultúrájába – interkulturális est

Áprilisban is sor kerül a Care2Travel Egyesület és a Kájoni János Megyei Könyvtár közös szervezésében a már szokásos interkulturális estre. A népszerű előadás-sorozat révén az Európai Szolidaritási Testület programban részt vevő külföldről érkezett önkénteseknek lehetőségük nyílik bemutatni saját kultúrájukat és azt az országot, ahonnan származnak. Április 4-én ismét Németország kerül előtérbe, azonban most egy teljesen új szemszögből közelítjük meg. A Csíkszeredában tartózkodó német önkéntes, Paula Katharina Brennecke, ismerteti Németország Hessen tartományát. Részletek: 

Tovább ►

ÁPR
03

Gere Nóra Éva: Repedések - könyvbemutató

 

A kortárs irodalom kedvelőit várjuk a könyvtár előadótermébe, Gere Nóra Éva Repedések című kötetének bemutatójára, 2024. április 3-án, szerdán 17 órára. A fiatal csíkszeredai születésű szerzővel Muszka Sándor, József Attila-díjas költő, író beszélget.
"Gere Nóra Éva Repedések című műve igen megrázó, de egyben üdítő olvasmány. Bár a szerzőnek ez az első könyve, szokványosnak semmiképpen nem mondható debüt, nyoma sincs benne az első kötetekre jellemző szárnypróbálgatásnak, útkeresésnek.
Többkötetes szerzőket megszégyenítő igényességgel és pontossággal vezet minket szerelmeken, kórházfolyósón, Budapesten és Prágán át, hogy bejárva az utat, önmagunkhoz érkezhessünk."
“Sajátom a város, magamba vezet.” (Muszka Sándor ajánló sorai a kötetről) Részletek: 

 

Tovább ►

MáRC
26

Kisné Portik Irén: Az őstojástól húsvétig – könyvbemutató

Kisné Portik Irén néprajzkutató legújabb könyvét mutatják be a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban. A bemutatóra szeretettel várnak minden érdeklődőt 2024. március 26-án, kedden, 17 órától. A gyergyószentmiklóson élő néprajzkutató az úri hímzés és a népi varrottasok, az írott tojások, a székely népviselet és népi építészet motívumkincsének szakértője, kiváló munkásságáért számos kitüntetésben, elismerésben részesült.
A legszebb húsvéti ajándék a hímes tojás, a legtartalmasabb pedig a frissen megjelent „Az Őstojástól húsvétig" című kötet, a tojás kultúrtörténeti monográfiája. Az 1400 hímes tojás fotója mellett, a tojás misztériumának 60 000 éves ásatási leletét, közel 200 mítoszt, legendát, eposzt ismerhet meg, melyekben a világ tojásból ered.  Első ízben öleli fel a kötet a tojás misztikáját a születéstől a halálig, szerepét a táplálkozásban, a népgyógyászatban, a mágiában, fontosságát a népek kultúrájában. Bővebben: 

Tovább ►

MáRC
22

MŰVÉSZETEK ÉS MENTÁLHIGIÉNÉ - Workshop angol nyelven

A Care2Travel Egyesület és a Kájoni János Megyei Könyvtár közös szervezésében kerül sor a Művészetek és mentálhigiéné workshopra angol nyelven, 2024. március 22-én, délután 16 órától a könyvtár előadótermében. A részvétel ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött. További részletek az esemény Facebook oldalán

Tovább ►

 

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost
NYITVATARTÁS

HÉTFŐ - PÉNTEK:

8.00 - 18.00

SZOMBAT - VASÁRNAP:

ZÁRVA

 

 


<< < 2024 JÚLIUS > >>
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

JúL
27

125 éve

1899. július 27. Gyergyószentmiklóson született Karácsony János   festőművész, tanár.

Tovább ►

JúL
20

10 éve

2014. július 20. Csíkszeredában meghalt Papp Kincses Emese, irodalomtörténész, publicista, egyetemi oktató, politikus, az erdélyi magyar közélet jeles személyisége. 

Tovább ►

JúL
09

55 éve

1969. július 9.  Budapesten elhunyt Hankó János grafikus.

Tovább ►

JúL
07

80 éve

1944. július 7. Kolozsváron született Macalik Ernő, Magyar Örökség-díjjal kitüntetett biológus, fitoterapeuta, gyógynövényszakértő, természettudományi szakíró. 

Tovább ►

JúL
06

95 éve

1929.  július 6.  Csíkdelnén született Bálint Lajos római katolikus érsek, a Gyulafehérvári Főegyházmegye főpásztora.

Tovább ►

<< < 2024 JÚLIUS > >>
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4