Keres
2023. szeptember  26., kedd, Jusztina
Magyar
 

Eseménynaptár

OKT
02

Közönségtalálkozó Hristina Doroftei költőnővel

2023. október 2-án, 16.00 órai kezdettel kerül sor a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében Hristina Doroftei Explozii controlate című, a bukaresti Tracus Arte kiadó gondozásában megjelent verseskötete bemutatására.

Tovább ►

SZEPT
28

A NÉPMESE NAPJA A KÖNYVTÁRBAN – 2023

Benedek Elek születésnapján, szeptember 30-án ünnepeljük A magyar népmese napját, a Magyar Olvasástársaság (HUNRA) 2005-ben indított határokon átívelő mozgalmat a jeles nap megünneplésére.

A Kájoni János Megyei Könyvtárban 2006 óta minden évben megemlékezünk a népmese napjáról. Célunk közelebb hozni a népmesék világát, mondanivalóját a mai generációkhoz, fiatalokhoz és idősekhez egyaránt, ráirányítani a figyelmet a magyar népi kultúra által hordozott értékekre. Idén szeptember 28-án, csütörtökön, délelőtt 10 órától várjuk a gyerekeket szülőket, nagyszülőket, hogy  együtt elevenítsük fel magyar népmeséinket. Bővebben:

Tovább ►

SZEPT
22

A széppróza határai - Hidas Judit és Péntek Orsolya erdélyi könyvbemutatói

A széppróza határai címmel szervezett irodalmi találkozóra és könyvbemutatóra várják a kortárs szépirodalom iránt érdeklődő közönséget 2023. szeptember 22-én, pénteken 17 órára, a Kájoni János Megyei Könyvtárba. Erdélyi irodalmi körútjuk során Hidas Judit és Péntek Orsolya magyarországi prózaírók lesznek könyvtárunk vendégei, akikkel Murányi Sándor Olivér író beszélget legújabb regényeikről.

 A rendezvény támogatói a Természet és Irodalom Egyesület, a Gondűző Étterem és Szálloda, a Bod Péter Megyei Könyvtár, a Kájoni János Megyei Könyvtár és Hargita Megye Tanácsa. A kötetek a helyszínen kedvezményesen megvásárolhatók, az írók dedikálják. Mindenkit szeretettel várnak. Részletek:

Tovább ►

SZEPT
21

KIRÁLY BÉLA: SÁRGAMELLÉNYBEN - író-olvasó találkozó S. Király Béla politológussal

A Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében 2023. szeptember 21-én, csütörtökön délután 17 órától tartott közönégtalálkozó vendége  S. Király Béla  politológus lesz. Az erdélyi születésű kiváló politológus, publicista szerkesztő és műfordító legújabb kötete esszéket, interjúkat tartalmaz, Sárgamellényben címmel, a Magyar Szemle Könyvek sorozatában jelent meg 2021-ben. Részletek: 

Tovább ►

AUG
31

Kicsit s jól ROMÁNUL (!)

A ROMÁN NYELV NAPJA alkalmából a Kájoni János Megyei Könyvtár 2023. augusztus 31-én online nyereményjátékot indít a kicsit tanulni (is) hajlandó, román nyelvtudásukat gyakorolni, tökéletesíteni és egyúttal szórakozni kívánók számára. Jelentkezés, felkészülés 2023. szeptember 14-ig, megmérettetés, díjazás 2023. szeptember 15-én.

Tovább ►

JúN
07

EGY CSÖPPNYI FRANCIAORSZÁG: Betekintés a bretonok országának kultúrájába – interkulturális est

A Care2Travel Egyesület a Kájoni János Megyei Könyvtárral társulva 2023. június 7-én, szerdán 17 órától újból megrendezi a már szokásos Interkulturális estet, ahol az előadó bemutatja az országot, ahonnan származik. Ez alkalommal Franciaország kerül terítékre Lucie Taillard önkéntes által, aki egy fél évet tölt városunkban. Lucie egy elég részletes és átfogó előadással készül az eseményre, melyből a jelenlevők rengeteget tanulhatnak a francia kultúráról, hagyományokról, etikettről, ételekről, és nem maradnak ki a sztereotípiák, a zene és az előadó lakhelye sem. A szervezők szívesen várnak minden érdeklődőt az eseményre a megyei könyvtár előadótermébe.

Tovább ►

MáJ
24

Kisné Portik Irén – Kis Koppány: Fűrészelt anyanyelv – könyvbemutató

Negyvenkét év gyűjtő és feldolgozó munkájának eredményét tükrözi Kisné Portik Irén néprajzkutató legújabb kötete. A Fűrészelt anyanyelv című összefoglaló munka Erdély 1080 településének deszkába fűrészelt jelképtárát dolgozza fel. A közel 450 oldalas, három nyelven – magyar, román és angol nyelven – adatolt kiadvány 4500 deszkamintát tartalmaz, amelyek nagy része a helyszínen már nem tekinthető meg. A könyv a gyergyószentmiklósi F&F Kiadó gondozásában frissen jelent meg, a szerkesztésben Kis Koppány, a szerző fia is részt vett, a borító is az ő munkája. A kötetet bemutatják a XIX. Hargitai Megyenapok rendezvényeinek keretében, 2023. május 24-én, délután 17 órától a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében. Kisné Portik Irén néprajzkutatóval és Kis Koppánnyal,  a könyv szerkesztőjével Böjte Andrea-Mária beszélget.  Az esemény szervezője a Kájoni János Megyei Könyvtár és a Gránátalma Egyesület. Támogató: Hargita Megye Tanácsa.

Tovább ►

MáJ
24

Ribes nigrum, avagy egy történet a barátságról - a Fakalinka bábcsoport előadása

Május 24-én, délután 16 órára bábelőadásra várjuk a kicsiket és nagyobbakat is könyvtár előadótermébe. A Ribes nigrum, avagy egy történet a barátságról című új bábjátákát mutatja be a könyvtárosok Fakalinka nevű bábcsoportja a  XIX. Hargitai Megyenapok eseményeinek sorában. Szeretettel várjuk akocsiket és nagyobbakat is a bábelőadásra!

Tovább ►

MáJ
23

Szarka Károly: Az én hibám – könyvbemutató. Szarka Károly budapesti író a könyvtár vendége

A kortárs irodalom és a regények kedvelőit várják a Kájoni János Megyei Könyvtárban szervezett közönségtalálkozóra és könyvbemutatóra 2023. május 23-án, kedden délután 17 órára.  A Móricz Zsigmond-ösztöndíjas, jelenleg Budapesten élő fiatal prózaíró, Szarka Károly mutatkozik be a csíkszeredai közönségnek Az én hibám című regényével, amely 2021-ben szerepelt a Margó Irodalmi Díj tízes listáján. A szerzővel D. Balázs Ildikó újságíró beszélget. A regény a budapesti Noran Libro Kiadó gondozásában jelent meg 2021-ben, “generációs regénynek” is nevezik, hasonlították már Reisz Gábor rendező filmjeihez, zenei vonalon pedig Szabó Benedek és a Galaxisok vagy a Felső Tízezer dalszövegeihez szokták hasonítani – mondta el a szerző a regényről egy interjúban. Részletek: 

Tovább ►

MáJ
22

A FOTÓSNÉGYES ALKOTÓCSOPORT KIÁLLÍTÁSA

XIX. Hargitai Megyenapok eseményeinek sorában, 2023. május 22-én, hétfőn 17 órától a Fotósnégyes Alkotócsoport tagjai, Csóti Béla, Pataki Hajnal, Borviz Attila és Darvas Rezső kiállításának megnyitójára kerül sor a Kájoni János Megyei Könyvtárban. A kiállítás, amely új fotók gyűjteményéből áll, megtekinthető lesz a  Hargitai Megyenapok alatt a könyvtár előadótermében. Részletek: 

Tovább ►

MáJ
19

Peruból haza – egy erdélyi magyarörmény főnemesi család és egy elfelejtett verseskötet története

Anka Éva a huszadik század elfeledett költőnője. Dicsőszentmártonban született, majd az örmény származású báró Perényi Lukács Sándor felesége lett. A család a második világháború után száműzetésbe került és Peruban telepedett le. Anka Évának mindössze két kötete jelent meg, 1941-ben az Íme, az ember című verseskötete, 1944-ben pedig az Erdőn, mezőn jártam… című novelláskötete. A Marosvásárhelyi Örmény–Magyar Kulturális Egyesület vállalta a könyvek újrakiadását,  2021-ben jelent meg az Ime az ember című verseskötet reprint kiadása a családtagok belegyezésével.   A Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében 2023. május 19-én, pénteken délután 17 óráról mutatják be a verseskötetet. Részletek: 

Tovább ►

MáJ
18

DÉZSI ZOLTÁN: HŰSÉG ÉS HŰTLENSÉG – író-olvasó találkozó és könyvbemutató

A marosvásárhelyi születésű, később Gyergyószentmiklóson és Marosfőn élő író és tanár, Dézsi Zoltán hosszabb ideig jelentős közéleti szerepeket töltött be, Gyergyószentmiklós egykori polgármestere, Hargita megye volt prefektusa, íróként is termékeny, több mint huszonöt könyv szerzője. Hűség és hűtlenség című regénytrilógiája 2018 és 2022 között jelent meg, az első két kötet az Erdélyi Református Egyházkerület kiadásában, a harmadik a kolozsvári Multiradix kiadó gondozásában. A nagy sikerű gyergyószentmiklósi bemutató után a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében mutatják be a regénysorozatot. A 2023. május 18-án, csütörtökön délután 17órától szervezett író-olvasó találkozón Székedi Ferenc közíró lesz a szerző beszélgetőtársa. Részletek: 

Tovább ►

 
NYITVATARTÁS

HÉTFŐ - PÉNTEK:

10.00 - 18.00

SZOMBAT - VASÁRNAP:

ZÁRVA

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

SZEPT
30

20 éve

2003. szeptember 30. Tatabányán meghalt Salló István szobrász, író. 

Tovább ►

SZEPT
17

30 éve

1993. szeptember 17.  Kolozsváron meghalt Pataki József történész, egyetemi tanár, a történelemtudományok doktora, a MTA tagja.

Tovább ►

SZEPT
10

30 éve

1993. szeptember 10. Csíkszeredában meghalt Vákár Lajos, id. jégkorongozó, edző.

Tovább ►

SZEPT
09

345 éve

1678. szeptember 9. Csíksomlyón meghalt Görög István, taploczai. Ferencrendi pap, iskolaépítő, bákói püspöki helytartó, Moldva apostoli püspöke.

Tovább ►

<< < 2023 SZEPTEMBER > >>
H K SZ CS P SZ V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost