Keres
2023. október  03., kedd, Helga
Magyar
 

Eseménynaptár

MáJ
13

GYÖKEREK - Islik Katalin festészeti kiállítása

Gyökerek címmel nyílik festészeti kiállítás a könyvtár előadótermében május 13-án.  Az erdélyi származású, Németországban élő Islik Katalin műkedvelő festő egyéni tárlaton mutatkozik be a csíkszeredai művészetkedvelő közönségnek. A kiállítást Keresztes Evelin csíkszeredai képzőművész méltatja. A megnyitón Györfi Erzsébet és Elekes Emőke előadásában régizenei darabok hangzanak el.

Tovább ►

MáJ
10

IV. SZÉKELYFÖLD NAPOK könyvtári programjai

A Kájoni János Megyei Könyvtár  a   IV. Székelyföld Napok rendezvénysorozata keretében 

szervezett májusi programjait ajánlja mindazok figyelmébe,  akik érdeklődnek régiónk sajátos hagyományai, értékei iránt, akik tartalmas kikapcsolódásra vágynak, esetleg helyismereti - helytörténeti ismereteiket  szeretnék kiegészíteni, akár helybeliek, akár  vidékünkkel ismerkedő látogatók. A rendezvények helyszíne a könyvtár előadóterme, a szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak a május 10 - 16. között  szervezett változatos programokra.

A IV. Székelyföld Napok teljes programja: http://www.szekelyfoldnapok.ro/

Tovább ►

MáJ
10

SÜTEMÉNYMUSTRA gasztronómiai találkozó a Kájoni János Megyei Könyvtárban 2013. május 10., péntek, 16 óra

A házi sütemények népszerűsítésére több helyszínen is megszervezi a Székely Konyha csapata a Süteménymustrát. A találkozó kiváló alkalom a sütemények készítőinek és kedvelőinek a tapasztalatgyűjtésre, beszélgetésre, ugyanakkor receptcserére is.  

A csíkszeredai találkozó helyszíne  a Kájoni János Megyei Könyvtár. Szervezők: Hargita Népe Lapkiadó, Székely Konyha gasztromagazin, Hargita Megyei Kulturális Központ, Kájoni János Megyei Könyvtár.

Tovább ►

MáJ
09

20 éves a Pallas-Akadémia Könyvkiadó – ünnepi könyvbemutató a könyvtárban

Az 1993-ban alakult Pallas- Akadémia Könyvkiadó és Könyvkereskedés jelenleg Erdély egyik legnagyobb magyar könyvműhelye. Eddig 568 könyvcímet adott ki.
A kiadó 20. születésnapját rendezvények sorával ünnepelte, ünnepli: író-olvasó találkozókat szervez Erdély-szerte.

Tovább ►

ÁPR
29

Mészáros Sándor: A pekingi követség című kötetét mutatják be a könyvtárban

A 20 éves születésnapját ünneplő Pallas-Akadémia Könyvkiadó, Hargita Megye Tanácsa és a Kájoni János Megyei Könyvtár szervezésében április 12-én, pénteken 18 órakor  mutatják be a könyvtár előadótermében  Mészáros Sándor:  A pekingi követség című kötetét.

A budapesti szerző, Mészáros Sándor  hivatásos diplomata, Kínában végzett diplomáciai munkája során átélt élményeiből, történetekből született a könyv. A Pallas-Akadémia kiadó Utak, tájak, emberek sorozatában  megjelent  kötetet Kozma Mária főszerkesztő mutatja be  a csíkszeredai közönségnek és beszélget a szerzővel. A rendezvény házigazdája Kopacz Katalin könyvtárigazgató.

Tovább ►

ÁPR
26

Kettős könyvbemutató - író-olvasó találkozó dr. Bucur Nicolae szerzővel

Április 26-án délután 18 órától kettős könyvbemutatóra várjuk az olvasóközönséget. Dr. Nicolae Bucur műkritikus, egyetemi tanár és Dr. Constantin Catrina zenetudós, népzenekutató „Tezaur de etnografie şi folclor în judeţele Covasna şi Harghita" című néprajzi tanulmánykötetét, valamint Dr. Nicolae Bucur „Ademenirea Timpului" (Editura Eurocarpatica, 2012) című, válogatott publicisztikai írásait tartalmazó kötetét mutatjuk be.

Tovább ►

ÁPR
26

Varró Dániel lesz könyvtárunk vendége április 26-án

A Könyvtári napok keretében április 26-án, pénteken 13 órától  Varró Dániel budapesti  költő, műfordító, a Túl a Maszat-hegyen (2003) és a Szívdesszert (2007) című kötetek népszerű szerzője találkozik olvasóival a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében.

Szeretettel várunk mindenkit a verses beszélgetésre.  Meghívottunk beszélgetőtársa  Lövétei Lázár László költő. Varró Dániel  A könyv utóélete program keretében, a budapesti Szépírók Társasága támogatásával, erdélyi körútja részeként látogat városunkba a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár szervezésében.

 

Varró Dániel 1977-ben született Budapesten. Költő, műfordító, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészkarának magyar–angol szakán végezte tanulmányait.

2003-ban jelent meg a Túl a Maszat-hegyen című verses meseregénye, amelynek báb-musical előadásához Presser Gábor írt zenét, és amelynek színházi ősbemutatóját a kolozsvári Állami Magyar Színházban tartották 2006-ban. 2007-ben megjelent verskötete, a Szívdesszert  akár egy érzelmi kisenciklopédia, változatos költői formákban járja körül a szerelem külső és belső helyszíneit.

A Kerge ABC (2008) az óvodás és kisiskolás gyermekeket segíti az ábécé elsajátításában, Szabó T. Annával és Tóth Krisztinával közös munka.

Akinek a lába hatos, Akinek a foga kijött 2011-ben megjelent kötetei, a „korszerű gyermekmondókákat” nagyobbik fia, Misi ihlette.

Idén megjelent, Agócs Írisszel közös munkája a Nem, nem, hanem című verskötet.

Tovább ►

ÁPR
24

FARKASKOMA – a könyvtár Fakalinka bábtársulatának előadása – április 24.

Április 24-én, szerdán 13 órától ugyancsak a gyerekeket várják a könyvtárba,  a Farkaskoma című bábelőadással a könyvtárosok Fakalinka bábcsoportja szórakoztatja az óvodásokat és kisiskolásokat.

 A Könyvtári Napok programjai ingyenesek, minden érdeklődőt szeretettel várnak, a gyerekek

számára hirdetett programokon a nagyobb csoportok  előzetes bejelentkezés alapján vehetnek részt (telefon: 075-3073489, kapcsolattartó személy: Török Edit).

A Megbocsátás időszaka április 26-ig tart a könyvtárban, a könyvtár elengedi a késedelmi díjat a kikölcsönzött dokumentumok visszaszolgáltatásával megkésett olvasóknak.

Tovább ►

ÁPR
22

FÖLD NAPJA A KÖNYVTÁRBAN - rendhagyó környezetvédelmi óra és előadás április 22-én

A Könyvtári Napok programja hétfőn, április 22-én a Föld napja a könyvtárban című  tamatikus nappal folytatódik. Környezetvédelmi témájú rendezvényekre  kerül sor ezen a napon a Kájoni János Megyei Könyvtárban.

Tovább ►

ÁPR
18

KÖNYVTÁRI NAPOK – a Kájoni János Megyei Könyvtár rendezvénysorozata 2013. április 18-26. – változatos programok minden korosztálynak

A Kájoni János Megyei Könyvtár hagyományossá vált áprilisi  rendezvénysorozata a Könyvtári Napok, 2006 óta   minden évben ebben a hónapban szervezik meg a programsorozatot – április 23. a Könyv és a  szerzői jogok világnapja, Romániában a könyvtárosok napját is ezen a napon ünneplik meg. A különböző igényekre figyelő, változatos, gazdag programkínálattal várják ebben az időszakban a közönséget.  A rendezvénysorozat fő támogatója és partnere Hargita Megye Tanácsa. A programok közt szerepelnek író-olvasó találkozók, könyvbemutatók, előadások, tematikus környezetvédelmi  nap a Föld Napján. A kisiskolások környezetvédelmi témájú könyvtári órán, vagy játékos könytárismereti fogalkozáson vehetnek részt, a legkisebbek bábelőadást nézhetnek meg, a fiatalok a könyvtári filmklubban találkozhatnak.  Minden korosztály és érdeklődési kör  megtalálhatja a számára leginkább tetsző, tartalmas szabadidős tevékenységet.   A szervezők célja a minőségi kultúrafogyasztás ösztönzése, az olvasáskultúra fejlesztése, kulturális értékeink iránti érdeklődés felkeltése. Az iskolások, óvodások számára meghirdetett foglalkozásokra a nagyobb csoportokat előzetes bejelentkezés alapján fogadják.

 Ez az időszak hagyományosan a Megbocsátás Időszaka,  a  könytár elengedi a késedelmi díjat a kikölcsönzött dokumentumok visszaszolgáltatásával megkésett olvasóknak.  

A rendezvények helyszíne a Kájoni János Megyei Könyvtár előadóterme. Az egyes programok ismertetői, és képes beszámolók a könyvtár Facebook oldalán tekinthetők meg (Facebook: Kájoni János Megyei Könyvtár).

 

A rendezvénysorozat programja: 

 

Április 18., csütörtök: HONISMERETI ESTÉK 

 

18.00 Az Erdélyi Gyopár, az Erdélyi Kárpát-Egyesület (EKE) folyóirata és kiadója mutatkozik be. Beszélgetőpartnerek: Balázs Katalin felelős szerkesztő, Dezső László, az EKE országos szervezetének elnöke, Macalik Ernő biológus.

 

 

Április 22., hétfő: A FÖLD NAPJA A KÖNYVTÁRBAN

 

17.00 Környezeti ökotoxikológia (tényezők, matematikai modellek és alkalmazásaik) – Dr. Gombos Sándor egyetemi adjunktus (Sapientia – EMTE) előadása.

 

 

Április 25., csütörtök: KÖNYV-FILM-KLUB

 

18.00 Árnyékok, nők, kalapok, fegyverek – A Raymond Chandler Hosszú álom című könyve alapján készült The Big Sleep (rendező: Howard Hawks) című film megtekintése és  megbeszélése Makai Beáta filmesztéta vezetésével.

 

 

Április 26., péntek: ÍRÓ-OLVASÓ TALÁLKOZÓK

 

13.00 Varró Dániel (Budapest, 1977) költő, műfordító, a Túl a Maszat-hegyen (2003) és a Szívdesszert (2007) című kötetek népszerű szerzője találkozik olvasóival. Beszélgetőtárs:  Lövétei Lázár László költő, műfordító. (a Szépírók Társasága támogatásával, A könyv utóélete program keretében).

 

18.00 Dr. Nicolae Bucur műkritikus, egyetemi tanár és  Dr. Constantin Catrina zenetudós, népzenekutató „Tezaur de etnografie şi folclor  în judeţele Covasna şi Harghita”  című néprajzi  tanulmánykötetét bemutatja Dr. Constantin Secară zenetudós és Dr. Balázs Lajos kutató, egyetemi tanár.

Dr. Nicolae Bucur „Ademenirea Timpului (Editura Eurocarpatica, 2012) című, válogatott publicisztikai írásait tartalmazó kötetét Stelian Busuioc tanár, publicista mutatja be. A rendezvényen részt vesz dr. Ioan Lăcătuşu, az Eurocarpatica kiadó igazgatója.

 

 

ELŐZETES BEJELENTKEZÉST IGÉNYLŐ PROGRAMOK GYERMEKCSOPORTOK SZÁMÁRA

(telefon: 075-3073489, kapcsolattartó személy: Török Edit)

 

Április 22, hétfő, 9.00 óra: Békés találkozás a medvével – Szabó Szilárd természetvédelmi szakértő (Hargita            Megyei            Környezetvédelmi Ügynökség) rendhagyó környezetvédelmi órája kisiskolások számára, a LIFEURSUS pályázat keretében.

 

Április 24., szerda, 13.00:  Farkaskoma: a könyvtár Fakalinka bábtársulatának előadása.

 

Április 25., csütörtök, 10.00–12.00: Kincses szigetek – Játékos könyvtári foglalkozás    gyerekcsoportoknak.

 

Április 26., péntek, 10.00: Farkaskoma: A könyvtár Fakalinka bábtársulatának előadása.

                                                          

Április 1826. között: A MEGBOCSÁTÁS IDŐSZAKA: A könyvtár elengedi a késedelmi díjat a kikölcsönzött dokumentumok visszaszolgáltatásával megkésett olvasóknak.

Tovább ►

ÁPR
18

Az Erdélyi Gyopár és kiadója, az Erdélyi Kárpát-Egyesület (EKE) mutakozik be a könyvtárban

A Könyvtári Napok nyitórendezvényeként kerül sor a Honismereti esték harmadik találkozójára április 18-án, csütörtökön 18 órától, a Kájoni János Megyei Könyvtár elóadótermében.

 Az Erdélyi Gyopár – az Erdélyi Kárpát-Egyesület (EKE) folyóirata és kiadója mutatkozik be a könyvtárban a természetjárás, honismeret és környezetvédelem iránt érdeklődő csíkszeredai közönségnek. Meghívottak, beszélgetőpartnerek:  Balázs Katalin felelős szerkesztő, Dezső László, az EKE országos szervezetének elnöke, Macalik Ernő és Jánosi Csaba, a lap munkatársai. Szeretettel várnak minden érdeklődőt.

Tovább ►

ÁPR
09

Kettős könyvbemutató a Kájoni János Megyei Könyvtárban

Kettős könyvbemutatóra és kiállításmegnyitóra várják az érdeklődőket  a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermébe, április 9-én, 17 órára. A kolozsvári  Verbum Keresztény Kulturális Egyesület kiadásában 2012-ben megjelent köteteket Elekes András publicista mutatja be a csíkszeredai közönségnek. A két világháború között (1925–1940) a kolozsvári piarista gimnázium tanárai és diákjai által megjelentetett katolikus ifjúsági folyóirat, a Jóbarát antológiáját mutatják be elsőként. Az antológia összeállítója, Bodó Márta, a Keresztény Szó című katolikus lap szerkesztője,  a válogatást kísérő  tanulmányában  a  folyóirat kultúrtörténeti helyét is kijelöli.

 

Bács Béla János Magammal viszlek című könyve a másik bemutatásra kerülő kötet, ugyancsak 2012-ben jelent meg, a szerző újabb verseit és rövidprózáit tartalmazza, fotói kíséretében. A kötet fülszövege szerint: “Idegenvezetés és beavatás Bács Béla János kötete. Az érzékeny szerző nyitott szemmel jár-kel a világban, hol egy hangulat, egy pillangószárny rezdülése, a közeli fenyves-rengeteg vagy egy nagyvárosi hangulat regadja meg a figyelmét, vonzza a tekintetét. Pár sorban vázolja, fényképezőgépével rögzíti a látottakat.”

Tovább ►

 
NYITVATARTÁS

HÉTFŐ - PÉNTEK:

10.00 - 18.00

SZOMBAT - VASÁRNAP:

ZÁRVA

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

OKT
28

20 éve

2003. október 28. Gyergyószentmiklóson meghalt Karancsi Sándor képzőművész, grafikus, festő, tanár.

Tovább ►

OKT
28

110 éve

1913. október 28. Csíkkozmáson született Kelemen Béla nyelvész, szótáríró, a filológiai tudományok doktora.

Tovább ►

OKT
26

155 éve

1868. október 26. Csíkszeredában született Erőss József történész. 

Tovább ►

OKT
21

55 éve

1968. október 21. Csíksomlyón meghalt Pál Gábor, bethlenfalvi, közéleti személyiség, politikai közíró, szenátor.

Tovább ►

OKT
16

70 éve

1953. október 16. Madridban meghalt Nyírő József író, közíró.

Tovább ►

OKT
14

70

1953. október 14. Szegeden meghalt Szőkefalvi-Nagy Gyula matematikus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia tagja.

Tovább ►

OKT
11

130 éve

1893. október 11. Csíkszentmártonban született Albert István újságíró, novellista. 

Tovább ►

OKT
09

140 éve

1883. október 9. Csíkrákoson született Kölönte Béla helytörténész, író. 

Tovább ►

OKT
07

10 éve

2013. október 7. meghalt Tőzsér József  könyvkereskedő, könyvkiadó, a csíkszeredai Pallas-Akadémia könyvkiadó alapítója.

Tovább ►

<< < 2023 OKTÓBER > >>
H K SZ CS P SZ V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost