Keres
2023. október  03., kedd, Helga
Magyar
 

Eseménynaptár

MáRC
04

KÖNYVCSATÁRA fegyverkezett a Kájoni János Megyei Könyvtár

2014. március 4-én 17 órakor kerül sor a Kájoni János Megyei Könyvtárban a Könyvcsatában részvevő könyvek kiállítására.

Tovább ►

FEB
25

A MÉDIA VILÁGA : Médiaerkölcsök. Az információszerzés útjai, módjai

Folytatódnak a kortárs média kérdéseivel foglalkozó előadások a Kájoni János Megyei Könyvtárban. A témavezető, Székedi Ferenc közíró, újságíró az előadásokkal, beszélgetésekkel főleg fiatalok számára szeretne kapaszkodókat nyújtani ahhoz, hogy a kortárs média bonyolult világában el tudjanak igazodni, és tudatos médiahasználókká váljanak. A következő előadásra 2014. február 25-én, kedden 18 órakor várjuk az érdeklődő fiatalokat és felnőtteket. A hallgatóság a médiaerkölcs néhány időszerű témakörével iskmerkedhet és bepillanthat az információszerzés útjainak módjainak kulisszatitkaiba is.

Tovább ►

FEB
18

MÓRICZ ZSIGMOND FELOLVASÓMARATON

Éljük meg idén is közösen az együtt-olvasás örömét! Ne legyen az olvasás a jók kiváltsága, legyen ez megszerzett joga mindenkinek, akit megtanítottak rá!

2014. február 18-án felolvasást szervezünk Móricz Zsigmond műveiből reggel 9 órától este 7 óráig. Központi helyszín: a Kájoni János Megyei Könyvtár előadóterme. A felolvasásba bárki bekapcsolódhat ezen a napon más helyszínen is.

Szeretettel várjuk az iskolai csoportokat, osztályokat, valamint a gyerekeket, felnőtteket, családokat a nap folyamán bármikor – ha csak 10 percre is – felolvasni a nagy magyar író, Móricz Zsigmond műveiből! 

Mára országhatárokat átívelő rendezvénnyé nőtt a 2009-ben Székelyudvarhelyen útjára indított felolvasómaraton. A rendezvény szervezője idén a Kájoni János Megyei Könyvtár, Hargita Megye Tanácsának támogatásával. 

Tovább ►

FEB
11

A média világa: Szólás-, vélemény- és sajtószabadság; Médiaszabályozás: barát vagy ellenség?

A huszonegyedik században felnövő generációk számára fontos, hogy képesek legyenek a média bonyolult világában való biztonságos eligazdosára. A média világa című előadás-sorozatával Székedi Ferenc újságíró, közíró elsősorban középiskolások, egyetemi hallgatók számára szeretne kapaszkodókat nyújtani ahhoz, hogy tudatos médiahasználókká váljanak. A sorozat harmadik előadására 2014. február 11-én, kedden 18 órakor várják az érdeklődő közönséget, fiatalokat és felnőtteket, a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermébe. Az előadás és beszélgetés témái:

Szólás-, vélemény- és sajtószabadság; Médiaszabályozás: barát vagy ellenség?

Tovább ►

FEB
06

Sebestyén Péter: Tüzet hoztam! Biblikus gondolatok – C év – könyvbemutató

Sebestyén Péter, Marosvásárhelyen élő római katolikus lelkipásztor legújabb könyve, a kolozsvári Verbum Kiadó gondozásában 2013-ban megjelent Tüzet hoztam! című kötet írásainak, a liturgikus C év heti útravalóinak mindegyike evangéliumi indíttatású. A szerző immár harmadszor vállalkozik arra, hogy bibliai alapokon állva megválaszolja a legégetőbb kérdéseket.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt 2014. február 6-án 17 órára a könyv csíkszeredai bemutatójára a Kájoni János Megyei Könyvtárba. A szerző, valamint az utószót jegyző Balog László jelenlétében Bács Béla János mutatja be a kötetet.

Tovább ►

JAN
28

A MÉDIA VILÁGA – Székedi Ferenc elődás-sorozata – 2. előadás

A második előadás témái: Média és manipuláció, tabutémák az erdélyi magyar médiában. 

Az előadásra és beszélgetésre 2014. január 28-án, kedden 18 órára várjuk az érdeklődő közönséget, fiatalokat és felnőtteket, a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermébe.

Székedi Ferenc újságíró, közíró A média világa címmel indított előadás-sorozatával elsősorban középiskolások és fiatalok számára szeretne kapaszkodókat nyújtani ahhoz, hogy a 21. századi média bonyolult világában képesek legyenek eligazodni. Izgalmas kérdések, amelyekről ezúttal szó lesz: a média-manipuláció, tabutémák az erdélyi magyar médiában. Hogyan lehet a média eszközeivel szándékosan vagy véletlenülmanipulálni a valóságot, hol húzódik a válaszvonal a valóság és manipuláció között ?  

Tovább ►

JAN
22

A JÖVŐ KÖNYVTÁRA – tematikus rajzverseny a Magyar Kultúra Napja alkalmával

2014. január 22-én, szerdán délután 15 órára a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében tematikus rajzversenyre hívjuk az általános iskolák V-VIII. osztályos kreatív, alkotni szerető tanulóit. A versenyt Hargita Megye Tanácsának rendezvénysorozata részeként, a Magyar Kultúra Napja alkalmából szervezzük.

Az alkotások témája: A jövő könyvtára. A versenyre jelentkező gyerekeknek nincs más feladatuk, mint megmozgatni a képzelőerejüket és lerajzolni, hogy milyennek látják a jövő könyvtárát.

Tovább ►

JAN
20

OLÁH-GÁL RÓBERT: X-EK A BOLYAIAK ÉLETÉBEN – könyvbemutató és előadás

Oláh-Gál Róbert matematika-történész, Bolyai-kutató, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Gazdaság- és Humántudományok Karának adjunktusa, a tudományos-ismertterjesztő publicisztika kiváló művelője. Számos tanulmánya, több megjelent kötete foglalkozik Bolyai Farkas és Bolyai János munkásságával, életrajzával. X-ek a Bolyaiak életében címmel jelent meg legújabb kötete Kolozsváron, a Fehér Holló könyvsorozatban.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt a könyv bemutatójára 2014. január 20-án 18 órára, a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermébe. 

Tovább ►

JAN
14

A MÉDIA VILÁGA – előadás-sorozat a kortárs médiáról

A média világa címmel januárban induló előadás-sorozat témavezetője Székedi Ferenc közíró, újságíró. 

A Kájoni János Megyei Könyvtár elsősorban fiatalok, középiskolások, egyetemi hallgatók számára indítja el a kortárs médiával foglalkozó előadás-sorozatát, de várják a téma iránt érdeklődő felnőtteket is.  Az első előadásra 2014. január 14-én, kedden 18 órakor  kerül sor a könyvtár előadótermében.

Tovább ►

DEC
19

KÖNYV-FILM-KLUB: Rare Exports - filmvetítés december 19-én

A Könyv-Film-Klub következő találkozójára szeretettel várunk mindenkit december 19-én, 17.30 órára a könyvtárba.

A Rare Exorts: a Christmas Tale című filmet vetítjük.

Tovább ►

DEC
18

Könyvbemutató két nyelven: Vadas Gyula - Veress Albert: Fârtatul diavolului / Az ördög cimborája

Kétnyelvű könyvbemutatóra várják a közönséget a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermébe 2013. december 18-án, szerdán 18 órára. A csíkszeredai Státus kiadónál 2012-ben jelent meg Az ördög cimborája címmel, A felcsíki öngyilkosságokon túl... alcímmel dr. Vadas Gyula pécsi szociológus és dr. Veress Albert csíkszeredai elmegyógyász főorvos könyve. Fârtatul diavolului címmel a kötet román nyelven is megjelent 2013-ban.

Tovább ►

DEC
16

CSODÁT, ÁLMOT, SZÍNEKET A VILÁGNAK – KISS BORA képzőművészeti kiállítása

Kiss Bora színművész Csodát, Álmot, Színeket a Világnak című különleges hangulatú kiállításával képzőművészként is bemutatkozik a csíkszeredai közönségnek a Kájoni János Megyei Könyvtárban. Varázslatos, sajátosan tarka, tündérmesei hangulatú alkotásainak világába nyújt betekintést a kiállítás, amelynek megnyitójára 2013. december 16-án, hétfőn 18 órára szeretettel várnak minden érdeklődőt. A kiállítást méltatja Boros Kinga teatrológus.

Tovább ►

 
NYITVATARTÁS

HÉTFŐ - PÉNTEK:

10.00 - 18.00

SZOMBAT - VASÁRNAP:

ZÁRVA

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

OKT
28

20 éve

2003. október 28. Gyergyószentmiklóson meghalt Karancsi Sándor képzőművész, grafikus, festő, tanár.

Tovább ►

OKT
28

110 éve

1913. október 28. Csíkkozmáson született Kelemen Béla nyelvész, szótáríró, a filológiai tudományok doktora.

Tovább ►

OKT
26

155 éve

1868. október 26. Csíkszeredában született Erőss József történész. 

Tovább ►

OKT
21

55 éve

1968. október 21. Csíksomlyón meghalt Pál Gábor, bethlenfalvi, közéleti személyiség, politikai közíró, szenátor.

Tovább ►

OKT
16

70 éve

1953. október 16. Madridban meghalt Nyírő József író, közíró.

Tovább ►

OKT
14

70

1953. október 14. Szegeden meghalt Szőkefalvi-Nagy Gyula matematikus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia tagja.

Tovább ►

OKT
11

130 éve

1893. október 11. Csíkszentmártonban született Albert István újságíró, novellista. 

Tovább ►

OKT
09

140 éve

1883. október 9. Csíkrákoson született Kölönte Béla helytörténész, író. 

Tovább ►

OKT
07

10 éve

2013. október 7. meghalt Tőzsér József  könyvkereskedő, könyvkiadó, a csíkszeredai Pallas-Akadémia könyvkiadó alapítója.

Tovább ►

<< < 2023 OKTÓBER > >>
H K SZ CS P SZ V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost