Keres
2023. október  03., kedd, Helga
Magyar
 

Eseménynaptár

MáJ
30

A SZÉKELYFÖLD 200. LAPSZÁMÁNAK BEMUTATÓJA

  „...a székelység legfőbb lényege ma is, továbbra is a határok őrizete. Ha nem az országé, hát a szellemé s a léleké. Önmagunké." (Buda Ferenc)

  A Székelyföld  kulturális folyóirat ünnepi, 200. lapszámának bemutatójára szeretettel várják az olvasókat és minden érdeklődőt. A folyóirat szerkesztősége a Kájoni János Megyei Könyvtár vendégeként, 2014. május 30-án, pénteken 18 órakor, a könyvtár előadótermében mutatja be a 200. lapszámot. Meghívott vendégek: Dr. Balázs Lajos, Daczó Katalin, Ferenczes István, Ferencz Imre, György Attila, Hertza Mikola, Lövétei Lázár László, Molnár Vilmos, Oláh-Gál Elvira, Oláh Sándor, Orbók Ilona.

Tovább ►

MáJ
29

A LÉT ÖRÖME – GOTHÁRD VERONIKA FESTŐMŰVÉSZ KIÁLLÍTÁSA

Kiállításmegnyitó: 2014. május 29-én, csütörtökön, 18 órakor
a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében

A Lét öröme címmel Gothárd Veronika sepsiszentgyörgyi festőművész olajképeiből nyílik kiállítás könyvtárunk előadótermében. A kiállítást Iochom Zsolt nyitja meg.

megnyitóra szeretettel várjuk a képzőművészet iránt érdeklődő csíkszeredai közönséget 2014. május 29-én, csütörtökön 18 órára. 

Tovább ►

MáJ
15

TE ÉRTED, AMIT OLVASOL? : TEREMTÉS KÖNYVE 1. rész. – SZILÁGYI LÁSZLÓ könyvbemutatója

Szilágyi László Te érted, amit olvasol? című könyvsorozatának újabb kötete a Teremtés könyvéről szóló bibliai elmélkedéseinek első részét tartalmazza.  A kötetbe gyűjtött írások a Mária Rádió Hallgassuk az örömhírt című műsorában hangzottak el először. A Nagyváradon élő egyházi szerző 2014. május 15-én, este fél nyolckor mutatja be könyvét a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében szervezett  közönségtalálkozón.

Tovább ►

MáJ
05

Hodicska Tibor: Négyszemközt Ceauşescuval – könyvbemutató

Négyszemközt Ceauşescuval címmel jelent meg Hodicska Tibor memoárkötete, amelyben három és fél évtized magyar-román kapcsolataiba nyújt betekintést. A könyvet a szerző jelenlétében Kozma Mária, a Pallas-Akadémia Könyvkiadó főszerkesztője ismerteti a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében szervezett író-olvasó találkozón, 2014. május 5-én, hétfőn 18 órakor.

Tovább ►

ÁPR
29

Érzékeny kalandozások kamaszvilágban – közönségtalálkozó Dóka Péter ifjúsági íróval

Dóka Péter ifjúsági íróval, a budapesti Móra Kiadó szerkesztőjével  találkozhatnak az  olvasók a Könyvtári Napok renedezvénysorozata keretében.  A Kájoni János Megyei Könyvtárban  április 29-én, kedden 11 órától  szervezett  közönségtalálkozón Sarány István szerkesztő, újságíró beszélget az íróval.  Házigazda: Kopacz Katalin könyvtárigazgató. 

Tovább ►

ÁPR
28

Kivégezzük nagyapádat – regényes est, Szávai Géza könyvheti regényének bemutatója

Szávai Géza erdélyi származású Déry Tibor-díjas budapesti író Kivégezzük nagyapádat című új regénye a 2014-es budapesti Ünnepi Könyvhétre jelent meg. A csíkszeredai irodalombarátoknak a szerző a Kájoni János Megyei Könyvtárban szervezett, dedikálással, felolvasással egybekötött regényes estjén mutatja be a könyvet április 28-án, hétfőn délután hat órakor.  A bemutató helyszínén kedvezményesen megvásárolható a kötet.

Szávai Géza tömör szerzői pályaképe a Pont Kiadó honlapján érhető el:


Tovább ►

ÁPR
28

Burgum Bélus Csíkban nyomoz – Szávai Géza író találkozik gyerekolvasóival

Szávai Géza, mint minden író, természetesen a gyerekeknek is ír. „Mindannyian egyformán gyermek-származásúak vagyunk." - vallja az író, akivel a Kájoni János Megyei Könyvtárban 2014. április 28-án, hétfőn 12 órakor újra találkozhatnak csíkszeredai gyerekolvasói. A gimnazisták korosztálya számára szervezett interaktív találkozón saját meséskönyveit mutatja fel Szávai Géza a gyerekeknek, az Én ne lennék eszes gyerek?, A Zöld Sivatag vőlegénye és a Burgum Bélus nyomozásai sorozat füzeteit.

Tovább ►

ÁPR
25

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc – Dr. Dobszay Tamás előadása

Rendhagyó történelemórára várjuk az érdeklődőket pénteken, április 25-én 17 órára a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermébe.

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc címmel Dr. Dobszay Tamás történész, az ELTE docense tart előadást, a magyar nemzet történetének nagy korszakait, kiemelkedő eseményeit ismertető előadás-sorozat nyolcadik részeként. A rendezvény  fő szervezője a Balassi Intézet sepsiszentgyörgyi Kulturális Központja,  csíkszeredai szervezőpartnere a Kájoni János Megyei Könyvtár.

Tovább ►

ÁPR
25

A Legnagyobb Történet – az Ősrobbanástól az ember megjelenéséig – előadás

A Legnagyobb Történet - az Ősrobbanástól az ember megjelenéséig címmel természettudományos kérdésekkel foglalkozó előadás-sorozat indul április 25-én, pénteken 19 órakor a Kájoni János Megyei Könyvtárban. A sorozat hat rövid előadást foglal magába, vetítéssel kísérve, amelyeket Luka Levente informatikus és Nagy Péter tanár készített és mutat be. Az ingyenes előadásokra várjuk a tudományos kérdések iránt érdeklődő középiskolásokat, fiatalokat és felnőtteket egyaránt.

Tovább ►

ÁPR
24

ÓRIÁSMOZAIK – a Székelyföld folyóirat februári, márciusi és áprilisi számának bemutatója

A Székelyföld kulturális folyóirat 2014-es februári, márciusi és áprilisi számainak bemutatójára várjuk az érdeklődőket a könyvtár előadótermébe csütörtökön, április 24-én, 18 órára. A Könyvtári Napok programjába illeszkedő est meghívottjai, beszélgetőpartnerei Cseke Gábor közíró és Zsigmond Márton képzőművész. Cseke Gábor Óriásmozaik című riportja a Székelyföld folyóirat legfrissebb számaiban jelent meg, tárgya a csíkszeredai Majláth Gusztáv Károly téren, a (volt) Transzilvánia filmszínház homlokzatát díszítő mozaik, Zsigmond Márton képzőművész alkotása.

Tovább ►

ÁPR
23

HAGYOMÁNY. ÖRÖKSÉG. TÖRTÉNELEM – könyvbemutató és dokumentumfilm-vetítés

A Könyvtári Napok programsorozat második napján, április 23-án, szerdán 18 órára várjuk a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermébe mindazokat, akiket érdekel régiónk, a Székelyföld tárgyi és szellemi kulturális örökségének, hagyományainak ismerete, a székelység történetével kapcsolatos kérdések és új kutatási eredmények. A Hagyomány. Örökség. Történelem című találkozó keretében szervezett programok:

18 órakor: Hermann Gusztáv Mihály: Források fénye – tények árnyéka című könyvének bemutatója.

19 órakor:  Pakot Mónika – Szabó Károly: Ha nem használ, nem is árt... – díjnyertes dokumentumfilmjének bemutatója.

Tovább ►

ÁPR
22

A média világa - Székedi Ferenc előadás-sorozatának befejező része

 Székedi Ferenc közíró, médiaszakértő előadás-sorozatának hallgatósága mostanig nagy utat tett meg a kortárs média hátterének és összefüggéseinek alaposabb megismerésében, a tudatos médiahasználatban. A sorozat befejező előadására 2014. április 22-én, kedden a szokásos időpontban kerül sor. Újabb izgalmas téma kerül terítékre: médiakalózkodás az interneten, és a résztvevők az előadóval együtt megpróbálják azt is körüljárni, hogy vajon a világháló jogi szabályozására irányuló próbálkozások milyen mértékben tudják útját állni a tartalom-átmásolásoknak, illetve más olyan információ eltulajdonításoknak, amelyek jelentős károkat okozhatnak a tisztességes felhasználóknak.

Tovább ►

 
NYITVATARTÁS

HÉTFŐ - PÉNTEK:

10.00 - 18.00

SZOMBAT - VASÁRNAP:

ZÁRVA

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

OKT
28

20 éve

2003. október 28. Gyergyószentmiklóson meghalt Karancsi Sándor képzőművész, grafikus, festő, tanár.

Tovább ►

OKT
28

110 éve

1913. október 28. Csíkkozmáson született Kelemen Béla nyelvész, szótáríró, a filológiai tudományok doktora.

Tovább ►

OKT
26

155 éve

1868. október 26. Csíkszeredában született Erőss József történész. 

Tovább ►

OKT
21

55 éve

1968. október 21. Csíksomlyón meghalt Pál Gábor, bethlenfalvi, közéleti személyiség, politikai közíró, szenátor.

Tovább ►

OKT
16

70 éve

1953. október 16. Madridban meghalt Nyírő József író, közíró.

Tovább ►

OKT
14

70

1953. október 14. Szegeden meghalt Szőkefalvi-Nagy Gyula matematikus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia tagja.

Tovább ►

OKT
11

130 éve

1893. október 11. Csíkszentmártonban született Albert István újságíró, novellista. 

Tovább ►

OKT
09

140 éve

1883. október 9. Csíkrákoson született Kölönte Béla helytörténész, író. 

Tovább ►

OKT
07

10 éve

2013. október 7. meghalt Tőzsér József  könyvkereskedő, könyvkiadó, a csíkszeredai Pallas-Akadémia könyvkiadó alapítója.

Tovább ►

<< < 2023 OKTÓBER > >>
H K SZ CS P SZ V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost