Keres
2022. január  20., csütörtök, Fábián
Magyar
 

Eseménynaptár

ÁPR
26

Varró Dániel lesz könyvtárunk vendége április 26-án

A Könyvtári napok keretében április 26-án, pénteken 13 órától  Varró Dániel budapesti  költő, műfordító, a Túl a Maszat-hegyen (2003) és a Szívdesszert (2007) című kötetek népszerű szerzője találkozik olvasóival a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében.

Szeretettel várunk mindenkit a verses beszélgetésre.  Meghívottunk beszélgetőtársa  Lövétei Lázár László költő. Varró Dániel  A könyv utóélete program keretében, a budapesti Szépírók Társasága támogatásával, erdélyi körútja részeként látogat városunkba a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár szervezésében.

 

Varró Dániel 1977-ben született Budapesten. Költő, műfordító, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészkarának magyar–angol szakán végezte tanulmányait.

2003-ban jelent meg a Túl a Maszat-hegyen című verses meseregénye, amelynek báb-musical előadásához Presser Gábor írt zenét, és amelynek színházi ősbemutatóját a kolozsvári Állami Magyar Színházban tartották 2006-ban. 2007-ben megjelent verskötete, a Szívdesszert  akár egy érzelmi kisenciklopédia, változatos költői formákban járja körül a szerelem külső és belső helyszíneit.

A Kerge ABC (2008) az óvodás és kisiskolás gyermekeket segíti az ábécé elsajátításában, Szabó T. Annával és Tóth Krisztinával közös munka.

Akinek a lába hatos, Akinek a foga kijött 2011-ben megjelent kötetei, a „korszerű gyermekmondókákat” nagyobbik fia, Misi ihlette.

Idén megjelent, Agócs Írisszel közös munkája a Nem, nem, hanem című verskötet.

Tovább ►

ÁPR
24

FARKASKOMA – a könyvtár Fakalinka bábtársulatának előadása – április 24.

Április 24-én, szerdán 13 órától ugyancsak a gyerekeket várják a könyvtárba,  a Farkaskoma című bábelőadással a könyvtárosok Fakalinka bábcsoportja szórakoztatja az óvodásokat és kisiskolásokat.

 A Könyvtári Napok programjai ingyenesek, minden érdeklődőt szeretettel várnak, a gyerekek

számára hirdetett programokon a nagyobb csoportok  előzetes bejelentkezés alapján vehetnek részt (telefon: 075-3073489, kapcsolattartó személy: Török Edit).

A Megbocsátás időszaka április 26-ig tart a könyvtárban, a könyvtár elengedi a késedelmi díjat a kikölcsönzött dokumentumok visszaszolgáltatásával megkésett olvasóknak.

Tovább ►

ÁPR
22

FÖLD NAPJA A KÖNYVTÁRBAN - rendhagyó környezetvédelmi óra és előadás április 22-én

A Könyvtári Napok programja hétfőn, április 22-én a Föld napja a könyvtárban című  tamatikus nappal folytatódik. Környezetvédelmi témájú rendezvényekre  kerül sor ezen a napon a Kájoni János Megyei Könyvtárban.

Tovább ►

ÁPR
18

KÖNYVTÁRI NAPOK – a Kájoni János Megyei Könyvtár rendezvénysorozata 2013. április 18-26. – változatos programok minden korosztálynak

A Kájoni János Megyei Könyvtár hagyományossá vált áprilisi  rendezvénysorozata a Könyvtári Napok, 2006 óta   minden évben ebben a hónapban szervezik meg a programsorozatot – április 23. a Könyv és a  szerzői jogok világnapja, Romániában a könyvtárosok napját is ezen a napon ünneplik meg. A különböző igényekre figyelő, változatos, gazdag programkínálattal várják ebben az időszakban a közönséget.  A rendezvénysorozat fő támogatója és partnere Hargita Megye Tanácsa. A programok közt szerepelnek író-olvasó találkozók, könyvbemutatók, előadások, tematikus környezetvédelmi  nap a Föld Napján. A kisiskolások környezetvédelmi témájú könyvtári órán, vagy játékos könytárismereti fogalkozáson vehetnek részt, a legkisebbek bábelőadást nézhetnek meg, a fiatalok a könyvtári filmklubban találkozhatnak.  Minden korosztály és érdeklődési kör  megtalálhatja a számára leginkább tetsző, tartalmas szabadidős tevékenységet.   A szervezők célja a minőségi kultúrafogyasztás ösztönzése, az olvasáskultúra fejlesztése, kulturális értékeink iránti érdeklődés felkeltése. Az iskolások, óvodások számára meghirdetett foglalkozásokra a nagyobb csoportokat előzetes bejelentkezés alapján fogadják.

 Ez az időszak hagyományosan a Megbocsátás Időszaka,  a  könytár elengedi a késedelmi díjat a kikölcsönzött dokumentumok visszaszolgáltatásával megkésett olvasóknak.  

A rendezvények helyszíne a Kájoni János Megyei Könyvtár előadóterme. Az egyes programok ismertetői, és képes beszámolók a könyvtár Facebook oldalán tekinthetők meg (Facebook: Kájoni János Megyei Könyvtár).

 

A rendezvénysorozat programja: 

 

Április 18., csütörtök: HONISMERETI ESTÉK 

 

18.00 Az Erdélyi Gyopár, az Erdélyi Kárpát-Egyesület (EKE) folyóirata és kiadója mutatkozik be. Beszélgetőpartnerek: Balázs Katalin felelős szerkesztő, Dezső László, az EKE országos szervezetének elnöke, Macalik Ernő biológus.

 

 

Április 22., hétfő: A FÖLD NAPJA A KÖNYVTÁRBAN

 

17.00 Környezeti ökotoxikológia (tényezők, matematikai modellek és alkalmazásaik) – Dr. Gombos Sándor egyetemi adjunktus (Sapientia – EMTE) előadása.

 

 

Április 25., csütörtök: KÖNYV-FILM-KLUB

 

18.00 Árnyékok, nők, kalapok, fegyverek – A Raymond Chandler Hosszú álom című könyve alapján készült The Big Sleep (rendező: Howard Hawks) című film megtekintése és  megbeszélése Makai Beáta filmesztéta vezetésével.

 

 

Április 26., péntek: ÍRÓ-OLVASÓ TALÁLKOZÓK

 

13.00 Varró Dániel (Budapest, 1977) költő, műfordító, a Túl a Maszat-hegyen (2003) és a Szívdesszert (2007) című kötetek népszerű szerzője találkozik olvasóival. Beszélgetőtárs:  Lövétei Lázár László költő, műfordító. (a Szépírók Társasága támogatásával, A könyv utóélete program keretében).

 

18.00 Dr. Nicolae Bucur műkritikus, egyetemi tanár és  Dr. Constantin Catrina zenetudós, népzenekutató „Tezaur de etnografie şi folclor  în judeţele Covasna şi Harghita”  című néprajzi  tanulmánykötetét bemutatja Dr. Constantin Secară zenetudós és Dr. Balázs Lajos kutató, egyetemi tanár.

Dr. Nicolae Bucur „Ademenirea Timpului (Editura Eurocarpatica, 2012) című, válogatott publicisztikai írásait tartalmazó kötetét Stelian Busuioc tanár, publicista mutatja be. A rendezvényen részt vesz dr. Ioan Lăcătuşu, az Eurocarpatica kiadó igazgatója.

 

 

ELŐZETES BEJELENTKEZÉST IGÉNYLŐ PROGRAMOK GYERMEKCSOPORTOK SZÁMÁRA

(telefon: 075-3073489, kapcsolattartó személy: Török Edit)

 

Április 22, hétfő, 9.00 óra: Békés találkozás a medvével – Szabó Szilárd természetvédelmi szakértő (Hargita            Megyei            Környezetvédelmi Ügynökség) rendhagyó környezetvédelmi órája kisiskolások számára, a LIFEURSUS pályázat keretében.

 

Április 24., szerda, 13.00:  Farkaskoma: a könyvtár Fakalinka bábtársulatának előadása.

 

Április 25., csütörtök, 10.00–12.00: Kincses szigetek – Játékos könyvtári foglalkozás    gyerekcsoportoknak.

 

Április 26., péntek, 10.00: Farkaskoma: A könyvtár Fakalinka bábtársulatának előadása.

                                                          

Április 1826. között: A MEGBOCSÁTÁS IDŐSZAKA: A könyvtár elengedi a késedelmi díjat a kikölcsönzött dokumentumok visszaszolgáltatásával megkésett olvasóknak.

Tovább ►

ÁPR
18

Az Erdélyi Gyopár és kiadója, az Erdélyi Kárpát-Egyesület (EKE) mutakozik be a könyvtárban

A Könyvtári Napok nyitórendezvényeként kerül sor a Honismereti esték harmadik találkozójára április 18-án, csütörtökön 18 órától, a Kájoni János Megyei Könyvtár elóadótermében.

 Az Erdélyi Gyopár – az Erdélyi Kárpát-Egyesület (EKE) folyóirata és kiadója mutatkozik be a könyvtárban a természetjárás, honismeret és környezetvédelem iránt érdeklődő csíkszeredai közönségnek. Meghívottak, beszélgetőpartnerek:  Balázs Katalin felelős szerkesztő, Dezső László, az EKE országos szervezetének elnöke, Macalik Ernő és Jánosi Csaba, a lap munkatársai. Szeretettel várnak minden érdeklődőt.

Tovább ►

ÁPR
09

Kettős könyvbemutató a Kájoni János Megyei Könyvtárban

Kettős könyvbemutatóra és kiállításmegnyitóra várják az érdeklődőket  a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermébe, április 9-én, 17 órára. A kolozsvári  Verbum Keresztény Kulturális Egyesület kiadásában 2012-ben megjelent köteteket Elekes András publicista mutatja be a csíkszeredai közönségnek. A két világháború között (1925–1940) a kolozsvári piarista gimnázium tanárai és diákjai által megjelentetett katolikus ifjúsági folyóirat, a Jóbarát antológiáját mutatják be elsőként. Az antológia összeállítója, Bodó Márta, a Keresztény Szó című katolikus lap szerkesztője,  a válogatást kísérő  tanulmányában  a  folyóirat kultúrtörténeti helyét is kijelöli.

 

Bács Béla János Magammal viszlek című könyve a másik bemutatásra kerülő kötet, ugyancsak 2012-ben jelent meg, a szerző újabb verseit és rövidprózáit tartalmazza, fotói kíséretében. A kötet fülszövege szerint: “Idegenvezetés és beavatás Bács Béla János kötete. Az érzékeny szerző nyitott szemmel jár-kel a világban, hol egy hangulat, egy pillangószárny rezdülése, a közeli fenyves-rengeteg vagy egy nagyvárosi hangulat regadja meg a figyelmét, vonzza a tekintetét. Pár sorban vázolja, fényképezőgépével rögzíti a látottakat.”

Tovább ►

MáRC
28

KÖNYV–FILM–KLUB a Kájoni János Megyei Könyvtárban Androidok, replikánsok, elektronikus bárányok – március 28. , csütörtök 18 óra

A Kájoni János Megyei Könyvtárban márciusban induló KÖNYV–FILM–KLUB  találkozóira  Makai Beáta filmesztéta, a klub vezetője főleg fiatalokat, diákokat vár, de életkortól függetlenül minden film-, vagy könyvmoly figyelmébe ajánlja a klub vetítéseit: 

Irodalmi művek alapján készült filmeket vetítünk. A filmeket közösen nézzük meg, majd egy finom tea mellett  az  elolvasott művek és a látottak alapján beszélgetünk. Ajánlatunk ezekre az alkalmakra: sci-fi, film noir, thriller a tanévre, hogy lazíthassunk és szórakozzunk! Háziolvasmányok adaptációi a vakációra, hogy ne maradjon minden könyv az iskolakezdésre. El lehet olvasni a soron következő film alapjául szolgáló könyvet, amelyet a könyvtárban találhattok meg, vagy elektronikusan olvashattok, de lehet, hogy otthon a könyvespolcon is megtaláljátok.

A gyorsabb információcsere érdekében iratkozz fel Facebook csoportunkra: KÖNYV-FILM-KLUB

A havonta jelentkező filmklub találkozóit minden hónap utolsó csütörtök délutánján tartjuk a könyvtár előadótermében, minden alkalommal újabb téma, újabb könyv és film kerül sorra.

Az első találkozó témája:   Androidok, replikánsok, elektronikus bárányok. Izgagalmas sci-fi egy  olyan világról, ahol már nem élnek állatok, ahol már a Marson is élnek emberek és ahol emberformájú gépek dolgoznak az emberek helyett. Az emberszabású gépek azonban érzelmekkel, képzelettel és akarattal is rendelkeznek és nem biztos, hogy azt akarják csinálni amit alkotóik elvárnak tőlük. Könyv: Philip K. Dick: Álmodnak-e az androidok elektromos bárányokkal?  Film: Szárnyas fejvadász (Blade Runner, 1982) Rendezte: Ridley Scott.Szereplők: Harrison Ford, Rutger Hauer, Seen Young, Edward James Olmos. A filmvetítés időpontja: március 28., csütörtök 18 óra, helyszíne a megyei könyvtár előadóterme (Stadion utca 1/b. Szám).

Tovább ►

MáRC
21

BOTÁR ISTVÁN: TEMPLOM ÉS FALU, KÖZÉPKORI EGYHÁZSZERVEZET ÉS TELEPÜLÉSHÁLÓZAT CSÍKBAN

- előadás a HONISMERETI ESTÉK A KÖNYVTÁRBAN programsorozat keretében
2013. március 21., csütörtök, 18.00 óra

Helyszín: a Kájoni János Megyei Könyvtár előadóterme

A Honismereti esték a könyvtárban címmel elindított  rendszeres könyvtári találkozók célja székelyföldi  tárgyi és szellemi kulturális örökségünk  közvetítése a helyi közösségek körében, különböző szakterületeken végzett regionális-lokális kutatások ismertetése,  főként székelyföldi szakemberek, kutatók munkássága tükrében, honismereti témájú kiadványok bemutatása.    

Tovább ►

MáRC
12

KISNÉ PORTIK IRÉN: HÚSVÉTI TOJÁSOK POGÁNY ÜZENETE - előadás

2013. március 12., kedd, 17.00 óra

Helyszín: a  Kájoni János Megyei Könyvtár előadóterme

Kisné Portik Irén néprajzkutató Húsvéti tojások pogány üzenete című előadása a húsvéti hímes tojások jelképeinek üzenetére világít rá.

Tovább ►

MáRC
05

RECEPTDARÁLÓ: HAGYOMÁNYOS HÚSVÉTI ELEDELEK

- receptcsere és ételkóstoló, találkozó a Székely Konyha című folyóirat szerkesztőivel

 2013. március 12., kedd, 19.00 óra

Helyszín: Kájoni János Megyei Könyvtár előadóterme

- receptcsere és ételkóstoló, találkozó a Székely Konyha című folyóirat szerkesztőivel

 

2013. március 12., kedd, 19.00 óra

Helyszín: Kájoni János Megyei Könyvtár előadóterme

 

A Hargita Népe  mellékleteként immár második éve havonta megjelenő Székely Konyha tavaly  év végén mutatkozott be könyvtárunkban, nagy sikerű karácsonyi gasztronómiai est keretében. Újabb találkozóra várjuk a konyhaművészet kedvelőit és a székely kulináris hagyományok iránt érdeklődő köznséget. Ezúttal Jánossy Alíz, a Székely Konyha főszerkesztője  és meghívottjai  jellegzetes székelyföldi húsvéti ételek receptjeit osztják meg a találkozó résztvevőivel, akik meg is kóstolhatják az előzetesen elkészített különleges ételeket,  hagyományos húsvéti   finomságokat.

- receptcsere és ételkóstoló, találkozó a Székely Konyha című folyóirat szerkesztőivel

 

2013. március 12., kedd, 19.00 óra

Helyszín: Kájoni János Megyei Könyvtár előadóterme

 

A Hargita Népe  mellékleteként immár második éve havonta megjelenő Székely Konyha tavaly  év végén mutatkozott be könyvtárunkban, nagy sikerű karácsonyi gasztronómiai est keretében. Újabb találkozóra várjuk a konyhaművészet kedvelőit és a székely kulináris hagyományok iránt érdeklődő köznséget. Ezúttal Jánossy Alíz, a Székely Konyha főszerkesztője  és meghívottjai  jellegzetes székelyföldi húsvéti ételek receptjeit osztják meg a találkozó résztvevőivel, akik meg is kóstolhatják az előzetesen elkészített különleges ételeket,  hagyományos húsvéti   finomságokat.

Tovább ►

FEB
28

András Ignác: KÁSZONSZÉK NÉPI GYÓGYÁSZATA - könyvbemutató és előadás

–      a HONISMERETI ESTÉK A KÖNYVTÁRBAN programsorozat keretében -

Honismereti esték a könyvtárban címmel indít rendezvénysorozatot 2013-ban a Kájoni János Megyei Könyvtár. A rendszeres könyvtári találkozók célja székelyföldi  tárgyi és szellemi kulturális örökségünk  közvetítése a helyi közösségek körében, különböző szakterületeken végzett regionális-lokális kutatások ismertetése,  főként székelyföldi szakemberek, kutatók munkássága tükrében, honismereti témájú kiadványok bemutatása.

Tovább ►

 
NYITVATARTÁS

HÉTFŐ - PÉNTEK:

8.00 - 12.30 

 13.00 - 18.00  

SZOMBAT - VASÁRNAP:

ZÁRVA

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

JAN
19

100 éve

1922. január 19.  Gyulafehérváron meghalt Ávéd Jákó tanár, szerkesztő, természettudományi szakíró, helytörténész.

Tovább ►

JAN
19

170 éve

1852. január 19. Székelybethlenfalván született Pál Gábor, a csíksomlyói római katolikus főgimnázium tanára, igazgatója.

Tovább ►

JAN
07

110 éve

1912. január 07. Gyimesbükkön született Székely László néprajzkutató.

Tovább ►

JAN
05

175 éve

1847. január 05. Csíkszentkirályon született Vitos Mózes helytörténész, szerkesztő.

Tovább ►

JAN
03

180 éve

1842. január 03.  Csíkszentmártonban született Becze Antal jogász, országgyűlési képviselő, Csík megye alispánja 1882-1906 között.

Tovább ►

JAN
02

115 éve

1907. január 02.  Margittán  született Duka János  Ifjúsági író, folklórgyűjtő. 

Tovább ►

JAN
01

130 éve

1892. január 01. Csíkkarcfalván született Lukács István Manszvét, OFM teológiatanár, hitszónok, Erdély népmisszionáriusa.

Tovább ►

<< < 2022 JANUÁR > >>
H K SZ CS P SZ V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost