Keres
2023. május  28., vasárnap, Emil
Magyar
 

Eseménynaptár

OKT
24

NAGY KOPPÁNY ZSOLT: Nem kell vala megvénülnöd 2.0 – könyvbemutató

Nagy Koppány Zsolt, Budapesten élő író lesz a Kájoni János Megyei Könyvtár vendége  2014. október 24-én, pénteken 18 órától. Nem kell vala megvénülnöd 2.0 címmel, a Magvető kiadó gondozásában jelent meg az író új regénye, amelyet  a 2014-es Budapesti Könyvhéten mutatták be. Molnár Vilmos író, szerkesztő beszélget Nagy Koppány Zsolttal új regényéről a könyvtár előadótermében. 

Tovább ►

OKT
21

Szekernyés János: A MAGYARSÁG EMLÉKJELEI A BÁNSÁGBAN – háromnyelvű kötet bemutatója

Szekernyés János: A magyarság emlékjelei a Bánságban / Semne evocatoare ale maghiarimii în Banat / Evidence of Hungarian Presence in the Banat című 708 oldalas könyve a történelmi Bánságban (a Maros, a Duna, a Tisza és a Déli Kárpátok határolta térség) még meglevő, vagy valaha létezett magyar vonatkozású történelmi, kulturális, tudományos emlékjeleket és emlékhelyeket mutatja be, színes fotókkal valamint régi képeslapokkal illusztrálva, három nyelven: magyarul, románul és angolul.

A kötet csíkszeredai bemutatójára 2014. október 21-én, kedden, 18 órakor kerül sor, a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében. Bemutatja Szász Enikő, a Temesvári Magyar Nőszövetség elnöke és a szerző, Szekernyés János író, műkritikus, helytörténész, a térség történelmi, kulturális, tudományos vonatkozásainak szakavatott ismerője. A könyvbemutató házigazdája: Bedő Melinda osztályvezető.

Tovább ►

OKT
16

A három golgotai kereszt költője: N. Horváth Péter – irodalmi est beszélgetéssel, felolvasássa

N. Horváth Péter (1955-2012) kortárs magyarországi költő munkásságát, költészetét ismerhetik meg a csíkszeredai irodalomkedvelők a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében szervezett verses irodalmi esten, 2014. október 16-án, csütörtökön, 18 órától.
A három golgotai kereszt költője címmel 2014-ben Marosvásárhelyen megjelent N. Horváth Péter monográfia szerzője, Beluk Ibolya lesz az est vendége. Az irodalmi esten N. Horváth Péter költőt és munkásságát Beluk Ibolya mutatja be, Molnár Anna előadásában versek hangzanak el a költő 75 szerelmes verset tartalmazó Ajándék vagy című posztumusz kötetéből, amely ugyancsak idén jelent meg Beluk Ibolya válogatásában, szerkesztésében.

Tovább ►

OKT
15

“A gyimesi hegyek kőből vannak rakva” – Gyimesközéplok község monográfiája – könyvbemutató a Kájoni János Megyei Könyvtárban

Tankó Gyula néprajzkutató, nyugalmazott tanár és Mihók Edit könyvtáros a társszerzői Gyimesközéplok község monográfiájának. "A gyimesi hegyek kőből vannak rakva" címmel frissen megjelent kiadványt szeptemberben mutatták be Gyimesközéplokon. A csíkszeredai közönség a Székelyföldi Szerzők Napjai eseménysorozat keretében, a Kájoni János Megyei Könyvtárban  2014. október 15-én, szerdán 18 órakor szervezett könyvbemutatón ismerheti meg a kötetet.  Szervezők: a Kájoni János Megyei Könyvtár és a Gyimesközéploki Községi Könyvtár.

Tovább ►

OKT
14

Székely jelképek pecséten, címerben – könyvbemutató

Az V. Székelyföld Napok keretében kerül sor a Székely jelképek pecséten, címerben című rendezvényre 2014. október 14-én, kedden, 18 órakor a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében. Mihály János történész ismerteti a Székely Címer-, Pecsét- és Zászlótörténeti Munkacsoport  tagjainak eddig megjelent szimbólumtörténeti kiadványait és a munkacsoport tevékenységét. A Jelképek a Székelyföldön (2011) és a Címer és pecsét a Székelyföldön (2012) című kötetekbe foglalt tanulmányok három nagyobb témakörre tagolódnak: pecsét- és címertani valamint zászlótörténeti írásokra. Bicsok Zoltán levéltáros, történész (Román Nemzeti Levéltár Hargita Megyei Hivatala), a kötetekben megjelent tanulmányok szerzője pecséttörténeti kutatásait ismerteti.

Tovább ►

OKT
13

Orbán Balázs nyomában. Vári Attilával a Székelyföldön – a Székelyföld folyóirat és a Székely Könyvtár sorozat bemutatója

A Székelyföld folyóirat szerkesztőségének meghívására egyhetes székelyföldi körúton vesz részt Vári Attila, Budapesten élő József Attila-díjas író, a Székely Könyvtár sorozatban megjelent Volt egyszer egy város című regény szerzője. Az V. Székelyföld Napok eseménysorozatának keretében szervezett találkozón, 2014. október 13-án, 18 órakor a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban is találkozik olvasóközönségével az író. Lövétei Lázár László, a Székelyföld főszerkesztője beszélget az est vendégével és bemutatja a Székely Könyvtár sorozat köteteit. 

A találkozó szervezői: Hargita Megye Tanácsa, a Hargita Kiadóhivatal és a Székelyföld Folyóirat, társszervező a Kájoni János Megyei Könyvtár.

Tovább ►

OKT
03

MAGYARORSZÁG AZ I. VILÁGHÁBORÚBAN – Dr. Szakály Sándor történész előadása

Dr. Szakály Sándor történész, a budapesti Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója Magyarország az I. Világháborúban címmel tart előadást Csíkszeredában, a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében, 2014. október 3-án, pénteken, 17 órától, a Balassi Intézet – Magyarország sepsiszentgyörgyi Kulturális Központja által szervezett, Magyarország történelmét bemutató előadás-sorozat tizedik részeként. Az előadás csíkszeredai társzervezője a Kájoni János Megyei Könyvtár.

Tovább ►

SZEPT
30

MESE, MESE, MÓKA - vetélkedő a Magyar Népmese Napján

2014. szeptember 30-án Benedek Elek előtt tisztelgünk,  születésének 155., halálának 85. évfordulóján. A Magyar Olvasástársaság kezdeményezésére a nagy székely mesemondó születésnapja 2005-ben vált a Magyar Népmese Napjává. Ezt az alkalmat a Kájoni János Megyei Könyvtár 2006 óta ünnepli különböző rendezvényekkel.
Idén is lesz  Mese, mese móka a Népmese Napján, Hargita Megye Tanácsa, a Pro Libris Könyvtári Egyesület és a Kájoni János Megyei Könyvtár közösen szervez vetélkedőt kisiskolások részére. 

Tovább ►

SZEPT
24

A LÉLEK HOSSZA - Irodalmi-zenés összeállítás Radnóti és Dsida emlékére

A lélek hossza című irodalmi-zenés műsor Radnóti Miklós és Dsida Jenő emlékére készült, ezzel a műsorral érkezik Erdélybe szeptemberben a budapesti Sebő együttes – az együttes vezetője, Sebő Ferenc Kossuth-díjas zeneművész, népzenekutató, Barvich Iván és Perger László – valamint Jordán Tamás Kossuth-díjas színművész, a szombathelyi színház igazgatója, és dr. Fűzfa Balázs, szombathelyi innováció-díjas irodalomtörténész. Az előadókörút csíkszeredai állomásán, 2014. szeptember 24-én,   szerdán 19 órától a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében mutatják be műsorukat, amelyben a Sebő együttes által megzenésített versek hangzanak el Radnóti és Dsida műveiből.

A belépés ingyenes, előzetes bejelentkezéssel a Kájoni János Megyei Könyvtárban személyesen, vagy a 0755-341312 telefonszámon. 

Tovább ►

SZEPT
15

LÁTHATATLAN CSÍKSZÉK – kiállítás látássérülteknek

Csíkszék nevezetes, reprezentatív épületeivel, építészeti értékeivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők a Láthatatlan Székelyföld című kiállítás-sorozat legújabb kiállításán, amely Láthatatlan Csíkszék címmel 2014. szeptember 15-én, 18 órakor nyílik meg a Kájoni János Megyei Könyvtár földszintjén. Az Erdélyi Utakon Egyesület kiállítás-sorozata Székelyföld épített értékeit mutatja be, olyan, speciálisan elkészített makettek segítségével, amelyeket letapogatva egy látássérült is el tudja képzelni, meg tudja ismerni az adott épület formáját, alakját, illetve a kivitelezéstől függően az épület stílusjegyeit.

Tovább ►

JúL
29

ÉRZELMEK SZÁRNYÁN – verses-zenés találkozó Rafain Enikővel

2014. július 29-én 18 órakor Rafain Enikővel találkozhatnak az érdeklődők könyvtárunk előadótermében. "Sem többnek, sem kevesebbnek nem tartom magamat másoknál, egy vagyok azok közül, akik tollat ragadnak, ha szenvedést vagy boldog pillanatokat élnek át. Maradandót szeretnék alkotni természetfotóimmal, verseimmel, írásaimmal." – vallja önmagáról Rafain Enikő. Az Érzelmek szárnyán című zenés-verses találkozóra várja mindazokat, akik kíváncsiak az írásaira, akik szeretnék őt jobban megismerni, megérteni.

Tovább ►

JúL
07

...AMI CSAK A MIÉNK VOLT – Múltidéző kiállítás a Csíkszeredai Régizene Fesztivál történetéből

Idén először a Kájoni János Megyei Könyvtár is kiveszi részét a Csíkszeredai Régizene Fesztivál

programsorozatából.

...Ami csak a miénk volt címmel hétfőtől, 2014. július 7-től kezdődően egész hónapban látogatható könyvtárunk előadótermében a fesztivál történetét felidéző kiállítás. 

Lapok a csíkszeredai régizene fesztivál történetéből – a fesztivál a helyi sajtó tükrében 1979 – 2013 címmel digitális archívum is készült könyvtárunkban, amely a kezdetektől dolgozza fel a fesztiválról szóló cikekket, tudósításokat.
A kiállítás ingyenesen látogatható a könyvtár nyitvatartási ideje alatt: 

Hétfő, szerda, péntek: 8 - 16 óra 
Kedd, csütörtök: 12 - 20 óra 

Tovább ►

 
NYITVATARTÁS

HÉTFŐ - PÉNTEK

8.00 - 18.00

SZOMBAT - VASÁRNAP:

ZÁRVA

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

MáJ
28

95 éve

1928. május 29. Csíkszentmártonban meghalt Baka János kántortanító, pedagógiai író.

Tovább ►

MáJ
23

30 éve

1993. május 23. Budapesten meghalt Cseres Tibor író.

Tovább ►

MáJ
21

40 éve

1983. május 21. Brassóban meghalt Kurkó Gyárfás regényíró, publicista, közéleti személyiség.

Tovább ►

MáJ
21

80 éve

1943. május 21. Kőrispatakon született Bálint András újságíró. 

Tovább ►

MáJ
21

10 éve

2013. május 21. a Kancsendzönga  (8586 m) sikeres csúcstámadását követően, a visszaúton vesztette életét Erőss Zsolt hegymászó. A világ tizennégy nyolcezer méternél magasabb hegycsúcsa közül tizet hódított meg. Az első magyarként mászta meg a Föld legmagasabb hegyét, a Csomolungmát.

Tovább ►

MáJ
14

115 éve

1908 május 14. Gyergyószentmiklóson született Vákár Tibor építészmérnök, festőművész.

Tovább ►

MáJ
09

35 éve

1988 május. 9. Székelyudvarhelyen meghalt Hermann Gusztáv helytörténész, közíró.

Tovább ►

MáJ
05

30 éve

1993. május 5. Gyulafehérváron meghalt Jakab Antal Gyulafehérvári megyéspüspök. 

Tovább ►

MáJ
05

80 éve

1943. május 5. Marosvásárhelyen született Papp Kincses Emese, irodalomtörténész, publicista, egyetemi oktató, politikus, erdélyi magyar közéleti személyiség.

Tovább ►

<< < 2023 MÁJUS > >>
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost