Keres
2024. július  15., hétfő, Henrik
Magyar
 

Eseménynaptár

OKT
29

VÁNDOR SZÉKELY HAZATALÁL – CZEGŐ ZOLTÁN KÖLTŐ, ÍRÓ ESTJE

A Sepsiszentgyörgyön élő Czegő Zoltán költő, író két évtizedes magyarországi tartózkodás után 2010-ben tért haza szülőföldjére. Jelenleg aktív résztvevője a sepsiszentgyörgyi közéletnek, költőként, íróként is igen termékeny, a versek és a publicisztikai írások mellett a regényírásnak is mestere. A Kájoni János Megyei Könyvtárban 2015. október 29-én, 17 órakor kezdődő irodalmi esten Cseke Gábor író, közíró beszélget Czegő Zoltánnal életútjáról, hazatelepülése után megjelent újabb regényeiről, próza- és versesköteteiről.

Tovább ►

OKT
27

Könyvcsata Maroshévízen

2015. október 27-én zajlott a maroshévízi George Sbarcea Városi Könyvtárban a Bătălia cărţilor országos olvasóverseny helyi szakasza.

Tovább ►

OKT
19

AZ OLVASÓKÖR OKTÓBERI TALÁLKOZÓJA

Az Olvasókör  következő találkozójára október 19-én, hétfőn, 16.30 órai kezdettel várjuk a kör tagjait és minden érdeklődőt.
Az Olvasókör honlapján az eddig bemutatott témák, könyvismertetők és más érdekességek mellett az októberi találkozón bemutatásra kerülő művekről is tájékozódhanak az érdeklődők. 

A nyolcadik találkozó témái

Tovább ►

OKT
16

LÁTHATATLAN SZÉKELYFÖLD – Székelyföld épített örökségét bemutató interaktív kiállítás

Szervezők: Erdélyi Utakon Egyesület, Kájoni János Megyei Könyvtár, Hargita Megye Tanácsa
A VI. Székelyföld Napok eseménysorozatának keretében Láthatatlan Székelyföld címmel nyílik kiállítás a Kájoni János Megyei Könyvtárban a Fehér bot világnapja (a látássérültek nemzetközi napja) alkalmából, 2015. október 16-án, pénteken 17 órakor.

Az interaktív kiállítás Székelyföld épített örökségét olyan speciálisan elkészített makettek segítségével mutatja be, amelyeket letapogatva egy látássérült is el tudja képzelni, meg tudja ismerni az adott épület formáját, alakját, illetve a kivitelezéstől függően az épület stílusjegyeit.

Tovább ►

OKT
14

HERMANN GUSZTÁV: SZÉKELYUDVARHELY MŰVELŐDÉSTÖRTÉNETE – könyvbemutató

Hermann Gusztáv Székelyudvarhely művelődéstörténete című könyvét ismerheti meg a közönség a Kájoni János Megyei Könyvtárban, a VI. Székelyföld Napok keretében 2015. október 14-én, szerdán 17 órakor szervezett könyvbemutatón. A székelyudvarhelyi helytörténész és közíró Hermann Gusztáv könyve 1993-ban jelent meg először. A csíkszeredai Pro-Print kiadó gondozásában jelent meg a könyv új, bővített kiadása idén, amelyet Hermann Gusztáv Mihály történész – a szerző fia – jegyzetekkel bővítve rendezett sajtó alá. Meghívottak, beszélgetőpartnerek: Hermann Gusztáv Mihály történész, egyetemi tanár, Lövétei Lázár László költő, a Székelyföld folyóirat főszerkesztője, valamint Burus Endre, a Pro-Print könyvkiadó vezetője.

Tovább ►

OKT
13

Székely Szabó Zoltán: SZÍNHÁZASSÁG – kabaré és könyvbemutató

2015. október 13-án, kedden 17 órakor a Kájoni János Megyei Könyvtárban Székely Szabó Zoltán színész, író, humorista várja a színház és irodalom kedvelőit, a humorra is fogékony közönséget könyvbemutatóra és egy vidám szerzői estre, a VI. Székelyföld Napok rendezvényorozatának keretében.
"Az utóbbi időben mindinkább csalom a színházat az irodalommal" – írja magáról Színházasság címmel megjelent könyvének hátoldalán a Bécsben élő Székely Szabó Zoltán. A humoros-pajzán hangvételű kötetbe vegyes műfajú írásokat gyűjtött egybe, amelyek a színházi kulisszák mögé is bepillantást engednek. 

Tovább ►

OKT
12

VEZÉREK ÉS ATYAFIK – Székelyföldi mondák, regék, történetek – Ambrus Lajos könyvének bemutatója

A VI. Székelyföld Napok rendezvénysorozat keretében mutatják be Ambrus Lajos Vezérek és atyafik – Székelyföldi mondák, regék, történetek című kötetét a Kájoni János Megyei Könyvtárban,  2015. október 12-én, hétfőn 17 órakor. 

A Korondon élő szerző a Hazanéző című korondi művelődési folyóirat főszerkesztője, a Hazanéző-könyvek sorozatának gondozója, 1982 óta jelennek meg verseit, novelláit, karcolatait tartalmazó kötetei, ezek mellett számos székelyföldi mese- és mondafeldolgozást tett közzé. Legújabb könyve a Kriterion Kiadó gondozásában, Jakabffy Tamás szerkesztésében, válogatásában és utószavával 2014-ben jelent meg. A kötetet Czegő Zoltán költő, író mutatja be. A bemutatón közreműködnek a Nagy István Művészeti Líceum diákjai.

Tovább ►

OKT
01

IDŐSEK VILÁGNAPJA

Macalik Ernő biológus előadása a gyógynövényekről.

Október 1-én ünnepeljük az Idősek Világnapját. A Kájoni János Megyei Könyvtár ezen a napon köszönti idősebb olvasóit, használóit. A könyvtár előadótermében 11.30 órától Macalik Ernő biológus, természettudományi szakíró tart előadást a gyógynövényekről, majd válaszol a résztvevők kérdéseire. Szeretettel várják az előadásra és egy csésze tea melletti kellemes beszélgetésre a könyvtár nyugdíjas olvasóit, valamint a Nemcsak a húsz éveseké a net című könyvtári számítógépes tanfolyam végzettjeit.

Tovább ►

SZEPT
30

NÉPMESE NAPJA - vetélkedő kisiskolásoknak a könyvtárban

A Kájoni János Megyei Könyvtár 9. alkalommal szervezi meg a Népmese Napját 2015. szeptember 30-án déli 12 órától a könyvtár előadótermében.
Idén bábozással egybekötött vetélkedőre kerül sor, negyedik osztályos kisdiákosk részvételével.
A farkaskoma című népmese bábelőadásának megtekintése után a vetélkedőre benevezett osztályok előzetesen kiválasztott 3 tagú csapatai válaszolnak a népmesével, bábjátékkal kapcsolatos kérdésekre. A nyertes csapatok értékes könyvjutalomban részesülnek. Részletek alább:

Tovább ►

SZEPT
30

“Én sem volnék, ha nem volnál...” – irodalmi-zenés előadás Kányádi Sándor és erdélyi magyar költőtársai alkotásaiból

"Én sem volnék, ha nem volnál..." című irodalmi-zenés műsorukkal erdélyi előadókörútra érkeznek a budapesti Sebő Együttes tagjai – az együttes vezetője, Sebő Ferenc Kossuth-díjas zeneművész, népzenekutató, a magyar táncházmozgalom egyik elindítója, Barvich Iván és Perger László – valamint Jordán Tamás Kossuth-díjas színművész, a szombathelyi színház igazgatója, és dr. Fűzfa Balázs, szombathelyi innováció-díjas irodalomtörténész.
A körút csíkszeredai állomásán, 2015. szeptember 30-án, szerdán 18 órától mutatják be a műsort a Segítő Mária Gimnázium Kollégiumának dísztermében.

Tovább ►

SZEPT
21

AZ OLVASÓKÖR SZEPTEMBERI TALÁLKOZÓJA

A nyári szünet után szeptemberben ismét találkoznak az Olvasókör tagjai. Az idei hetedik találkozót a hónap harmadik hétfőjén, szeptember 21-én, a szokásos 17 órai kezdettel tartjuk, a könyvtár előadótermében. Továbbra is az eddig érintett témakörökben – orvos az irodalomban, illetve jeles személyiségek életrajzi vonatkozásai – hangzanak majd el újabb könyvismertetők és viták. A kör találkozói továbbra is nyitottak, várunk mindenkit, aki szeretné megosztani olvasmányélményeit, vagy csak meghallgatni másokat.

A korábban bemutatott témák, könyvismertetők és más érdekességek mellett a szeptemberben bemutatásra, vitára kerülő művekről is tájékozódhanak az érdeklődők a Cseke Gábor író által közzétett ismertetők révén az Olvasókör honlapján. 
A tervek szerint a következő művekről és témákról lesz szó a szeptemberi találkozón:

Tovább ►

AUG
24

Két évtized nyolc könyve – Dr. Száva Tibor-Sándor könyveinek bemutatója

A csíkszeredai születésű, Bécsben élő dr. Száva Tibor-Sándor helytörténész fő érdeklődési köre az erdélyi magyarörmények múltjának kutatása, immár három évtizede kutatja a székelyföldi örmény családok gyökereit. 1995 óta nyolc könyve jelent meg, a nyomtatott és levéltári források kutatása mellett az örmény családokban élő szájhagyományt is feldolgozta köteteiben. 

A helytörténeti és családfa-kutatások iránt érdeklődő csíkszeredai közönség a Kájoni János Megyei Könyvtárban szervezett könyvbemutatón, 2015. augusztus 24-én, hétfőn 18 órakor találkozhat Dr. Száva Tibor-Sándorral, a köteteket Czegő Zoltán költő, újságíró mutatja be és beszélget a szerzővel. 

Tovább ►

 

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost
NYITVATARTÁS

HÉTFŐ - PÉNTEK:

8.00 - 18.00

SZOMBAT - VASÁRNAP:

ZÁRVA

 

 


<< < 2024 JÚLIUS > >>
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

JúL
27

125 éve

1899. július 27. Gyergyószentmiklóson született Karácsony János   festőművész, tanár.

Tovább ►

JúL
20

10 éve

2014. július 20. Csíkszeredában meghalt Papp Kincses Emese, irodalomtörténész, publicista, egyetemi oktató, politikus, az erdélyi magyar közélet jeles személyisége. 

Tovább ►

JúL
09

55 éve

1969. július 9.  Budapesten elhunyt Hankó János grafikus.

Tovább ►

JúL
07

80 éve

1944. július 7. Kolozsváron született Macalik Ernő, Magyar Örökség-díjjal kitüntetett biológus, fitoterapeuta, gyógynövényszakértő, természettudományi szakíró. 

Tovább ►

JúL
06

95 éve

1929.  július 6.  Csíkdelnén született Bálint Lajos római katolikus érsek, a Gyulafehérvári Főegyházmegye főpásztora.

Tovább ►

<< < 2024 JÚLIUS > >>
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4