Keres
2023. október  03., kedd, Helga
Magyar
 

Eseménynaptár

MáRC
18

A GYÁRFÁS JENŐ AMATŐR KÉPZŐMŰVÉSZEK SZÖVETSÉGE TAGJAINAK KIÁLLÍTÁSA

A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Házban működő Gyárfás Jenő Amatőr Képzőművészek Szövetsége tagjainak alkotásait bemutató tárlat nyílik a Kájoni János Megyei Könyvtárban, 2015. március 18-án, szerdán 18 órakor.
A csoportos kiállításon bemutatkozó alkotók: Antal Sára, Deák Károly, Fábián Gizella, Gaál Margit, Gyimesi Nagy András, Kese Terézia, Kovács Béla, Para Mária, Ravasz Erzsébet, Szász Vasilica, Stancu Margit.

Tovább ►

MáRC
16

AZ OLVASÓKÖR MÁRCIUSI TALÁLKOZÓJA

AZ OLVASÓKÖR következő találkozójára 2015. március 16-án, hétfőn 17 órára várjuk az érdeklődőket a könyvtár előadótermébe. Továbbra is Az orvos az irodalomban témájához kapcsolódó irodalmi műveket mutatnak be a kör tagjai közül néhányan, de ezúttal újabb téma is terítékre kerül, az Irodalom, alkotás és magánélet viszonya.

Tovább ►

MáRC
13

Balog László - Málnási Levente: FORRÁSOK ZÁGON EGYHÁZ- ÉS MŰVELŐDÉSTÖRTÉNETÉHEZ – könyvbemutató

A Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében 2015. március 13-án, pénteken délután 17 órakor Balog László és Málnási Levente: Források Zágon egyház- és művelődéstörténetéhez című kétkötetes munkáját mutatják be. A kötetet Nagy Benedek méltatja, a bemutatóra várják a régiónk művelődéstörténete és a helytörténeti kutatások iránt érdeklődő közönséget.

Tovább ►

MáRC
12

BESZÉLGETÉSEK A TUDOMÁNYRÓL – Az atomkorszak mementói: az atombomba, Csernobil (befejező beszélgetés)

Befejező, hetedik részéhez érkezett a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében tavaly indított tudománynépszerűsítő beszélgetés-sorozat. Nagy Antal tanár úr kalauzolásával, az eddigi hat előadás során az ókortól a huszadik századi modern természettudomány kifejlődéséig követhette végig a hallgatóság az ember világról alkotott elképzeléseinek fejlődését. Az atomkorszak mementóiról, az atombombáról és Csernobilról lesz szó a hetedik, befejező beszélgetésen, amelyre 2015. március 12-én, csütörtökön 18 órára várják mindazokat, akik érdeklődnek a tudomány kérdései iránt.

Tovább ►

MáRC
10

KÖNYVCSATA : olvasóverseny - 2015 március- október

A csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár második alkalommal csatlakozik a Kolozsvári Megyei Könyvtár által kezdeményezett BĂTĂLIA CĂRŢILOR nevű országos olvasóversenyhez. Idén a Maroshévízi "George Sbârcea" Városi Könyvtár is csatlakozik a versenyhez, amely 2015. március 10-én indul. 

Tovább ►

MáRC
02

KEREKÍTŐ: Mondókás Móka, baba-mama foglalkozás

A Kerekítő a kisgyermekek jó kedvre kerekítéséről szól. Félóra höcögés, göcögés, kacagás a Kerekítő mondókás könyvek népi mondókái, ölbeli játékai nyomán! Cirókázás, lógázás, hintáztatás, lovagoltatás élő hangszerjátékkal, népdalokkal színesítve. 

Foglalkozásvezető: Borota Karola pszichológus, logopédus. A foglalkozások 2015. március 2-ától indulnak a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében.

Tovább ►

FEB
26

Beszélgetések a tudományról: Einstein a XX. század embere

Továbbra is várja Nagy Antal, a Márton Áron Gimnázium nyugalmazott fizikatanára a természettudományok kérdései iránt érdeklődő fiatalokat és felnőtteket a Beszélgetések a tudományról címmel indított tudománynépszerűsítő előadásokra, beszélgetésekre, a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermébe. A tudományos gondolkodás fejlődését, a különböző történelmi korok tudományos világképének változását, az ember világról alkotott elképzeléseinek fejlődését járják körül az előadások. A következő beszélgetésre Einstein a XX. század embere címmel, 2015. február 26-án, csütörtökön 18 órakor kerül sor.

Tovább ►

FEB
23

AZ OLVASÓKÖR FEBRUÁRI TALÁLKOZÓJA

2015. február 23-án, hétfőn 17 órakor a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében tartja februári találkozóját a tavaly decemberben megalakult Olvasókör. Szeretettel várjuk mindazokat, akik szeretnék megosztani olvasmányélményeiket, vagy egyszerűen csak meghallgatni másokat. A januári első találkozó fő témája Az orvos az irodalomban volt, amire Semmelweis Ignác halálának 150. évfordulója nyújtott apropót, továbbra is ehhez a témakörhöz kapcsolódó irodalmi művekről beszélgetnek a következő találkozón.

A találkozók javasolt témáit és sok más olvasára, böngészésre csábító érdekességet találunk a Cseke Gábor író által létrehozott és működtetett honlapon: Csíkszeredai Olvasó Kör.

Tovább ►

FEB
19

Füstös Magdolna: Hit, remény, szeretet - könyvbemutató

Füstös Magdolna Hit, remény, szeretet című könyvének bemutatójára várjuk az érdeklődőket 2015. február 19-én, csütörtökön 17 órára a könyvtár előadótermébe. 

Tovább ►

FEB
17

KÁNYÁDI SÁNDOR FELOLVASÓ MARATON

Országhatárokon átívelő rendezvénnyé szélesedett, évről-évre nagyobb népszerűségnek örvend a 2009-ben Székelyudvarhelyen indult felolvasó maraton. Ez az esemény az olvasás, az egyetemes értékek szeretetéről szól, ezt népszerűsíti, ezúttal is hangsúlyozva, hogy olvasni jó. Reméljük, 2015-ben is sikerül, immár hetedik alkalommal átadni a közös olvasás örömét minél több embernek, bárhol a nagyvilágban!

Idén a maratoni felolvasáson Kányádi Sándor gazdag életművét szólaltatjuk meg, amelyből bárki találhat kedvére valót, korától, anyanyelvétől, foglalkozásától függetlenül. A maraton időpontja: 2015. február 17., kedd, reggel 10 órától este 8 óráig, helyi idő szerint. A felolvasás fő helyszíne a Kájoni János Megyei Könyvtár előadóterme. Szeretettel várunk mindenkit, bármikor a nap folyamán a közös felolvasásra, aki szeretné megosztani az olvasás örömét másokkal. 2014 óta a maraton fő szervezője a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár, Hargita Megye Tanácsával együttműködésben.

A felolvasáshoz csatlakozni lehet bárhol a nagyvilágban. A Kányádi Sándor felolvasó maraton felhívása a részletes információkkal elérhető honlapunkon.

 

 

 


Tovább ►

FEB
12

Beszélgetések a tudományról: Newton és követői

Továbbra is várja Nagy Antal, a Márton Áron Gimnázium nyugalmazott fizikatanára a természettudományok kérdései iránt érdeklődő fiatalokat és felnőtteket a beszélgetésekre, a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermébe. A tudományos gondolkodás fejlődését, a különböző történelmi korok tudományos világképének változását, az ember világról alkotott elképzeléseinek fejlődését járják körül az előadások.

Februárban két újabb beszélgetésre kerül sor, tervezett témák és időpontok:
Február 12., csütörtök, 18 óra:
A modern természettudomány – Newton és követői
Február 26., csütörtök, 18 óra:
Einstein a XX. század embere

Tovább ►

FEB
05

PUSKÁS ATTILA: ALKONYKOR – könyvbemutató

Puskás Attila Alkonykor című kötete a sepsiszentgyörgyi T3 kiadónál tavaly jelent meg, a rövid írásokat tartalmazó, olvasmányos kötet anyagát először a Háromszék napilap Család rovatában közölte a szerző 2006 - 2013 között. A kötetet Mirk László magyar szakos tanár mutatja be a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében 2015. február 5-én, csütörtökön 18 órakor a szerző jelenlétében.

Tovább ►

 
NYITVATARTÁS

HÉTFŐ - PÉNTEK:

10.00 - 18.00

SZOMBAT - VASÁRNAP:

ZÁRVA

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

OKT
28

20 éve

2003. október 28. Gyergyószentmiklóson meghalt Karancsi Sándor képzőművész, grafikus, festő, tanár.

Tovább ►

OKT
28

110 éve

1913. október 28. Csíkkozmáson született Kelemen Béla nyelvész, szótáríró, a filológiai tudományok doktora.

Tovább ►

OKT
26

155 éve

1868. október 26. Csíkszeredában született Erőss József történész. 

Tovább ►

OKT
21

55 éve

1968. október 21. Csíksomlyón meghalt Pál Gábor, bethlenfalvi, közéleti személyiség, politikai közíró, szenátor.

Tovább ►

OKT
16

70 éve

1953. október 16. Madridban meghalt Nyírő József író, közíró.

Tovább ►

OKT
14

70

1953. október 14. Szegeden meghalt Szőkefalvi-Nagy Gyula matematikus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia tagja.

Tovább ►

OKT
11

130 éve

1893. október 11. Csíkszentmártonban született Albert István újságíró, novellista. 

Tovább ►

OKT
09

140 éve

1883. október 9. Csíkrákoson született Kölönte Béla helytörténész, író. 

Tovább ►

OKT
07

10 éve

2013. október 7. meghalt Tőzsér József  könyvkereskedő, könyvkiadó, a csíkszeredai Pallas-Akadémia könyvkiadó alapítója.

Tovább ►

<< < 2023 OKTÓBER > >>
H K SZ CS P SZ V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost