Keres
2022. január  20., csütörtök, Fábián
Magyar
 

Eseménynaptár

FEB
22

Otthonunk az anyanyelv – magyar nyelvünk kiváló művelői – kiállítás és előadás

Az anyanyelv nemzetközi napja tiszteletére szervezett kiállítás megynyitójára és előadásra várják az érdeklődő közönséget a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermébe 2021. február 22-én, hétfőn délután 17 órára. 

Otthon a nyelvben – Magyar nyelvünk kiváló művelői címmel nyílik kiállítás a könyvtár előadótermében. A tárlaton Lázár Imre, székelyudvarhelyi bronzöntőmester gyűjteményéből válogatott plakettek és szobrok, kortárs erdélyi művészek alkotásai láthatók. A kiállított műveket Kovács Árpád művészettörténész méltatjaAnyanyelv, kultúra, identitás címmel dr. Tapodi Zsuzsa, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara, Humántudományok Tanszékének professzora tart előadást. A rendezvény támogatója Hargita Megye Tanácsa. Részletek: 

 

Tovább ►

FEB
11

DACZÓ KATALIN JELES ALCSÍKIAK A-D CÍMŰ ÉLETRAJZI ADATTÁRÁNAK BEMUTATÓJA

Jeles alcsíkiak címmel jelent meg idén januárban Daczó Katalin legújabb könyve. Az alcsíki személyiségekről összeállított életrajzi adattár egy kiadványsorozat első kötete, amely A-tól D-ig veszi számba a kistérséghez születésük vagy életútjuk révén kötődő személyiségeket, akik valamilyen területen maradandót alkottak, kiemelkedtek a közösségből, életpályájuk emlékezetre méltó. Az Alcsík Kistérség Fejlesztési Társulás megbízásából, az Alutus kiadónál megjelent életrajzi adattár értékes adatokkal szolgál a csíki helytörténeti kutatásokhoz is. A tervek szerint a sorozatban négy kötet fog napvilágot látni.

Csíkszeredában, a Kájoni János Megyei Könyvtár elődótermében szervezett találkozón, 2021. február 11-én, csütörtökön délután 17 órai kezdettel Kőrössy Erika mutatja be a kötetet és beszélget a szerzővel. Részletek:  

Tovább ►

FEB
10

A hangos olvasás világnapja

A Kájoni János Megyei Könyvtár 2020-ban csatlakozott először a Hangos olvasás világnapjához

Idén az online térbe költöztetjük ezt az eseményt, amellyel a hangos felolvasás fontosságára hívjuk fel a figyelmet. 2021 február 10-én a könyvtár Facebook oldalán  kisfilmeket teszünk közzé, amelyeken gyerekek és fiatalok olvasnak fel. 

Tovább ►

JAN
25

Egy csöppnyi Belgium – Interkulturális est a könyvtárban

A Care2Travel Egyesület a Kájoni János Megyei Könyvtárral karöltve interkulturális estéket indított. A rendszeresen jelentkező találkozók keretében nálunk tevékenykedő külföldi önkéntesek nyújtanak betekintést saját országuk kultúrájába.

A második találkozóra 2021. január 25-én, hétfőn délután 17 órától kerül sor a könyvtár előadótermében. Egy csöppnyi Belgium  címmel  egy Csíkszeredában tartózkodó belga önkéntes előadásán és az azt követő beszélgetésen vehetnek részt az érdeklődők. Figyelem: A helyek száma korlátozott!

Tovább ►

JAN
22

HALÁSZ PÉTER: AZ ELSŐ CSÓKTÓL AZ ELSŐ GYERMEKIG – Párválasztás, házasság, gyermek a moldvai magyaroknál – könyvbemutató a Magyar Kultúra Napján

A Magyar kultúra napja tiszteletére Hargita Megye Tanácsa által szervezett, Hon a hazában című rendezvénysorozat keretében a Kájoni János Megyei Könyvtárban mutatják be Halász Péter néprajzkutató legújabb könyvét 2021. január 22-én, pénteken 17 órától. Az első csóktól az első gyermekig címmel a moldvai magyarok párválasztással, házassággal, és gyermek születésével kapcsolatos szokás- és hiedelemvilágát bemutató, 450 oldal terjedelmű monográfia 2020 novemberében jelent meg a Tortoma kiadó gondozásában. A kötetet dr. Balázs Lajos néprajzkutató mutatja  be a megyei könyvtár előadótermében, majd a szerző videóüzenetben beszél új könyvéről. Az eseményen Tímár Karina moldvai csángó népdalokat szólaltat meg. Részletek: 

Tovább ►

JAN
15

Román Kultúra Napja

A Román kultúra napját 2010 óta ünnepeljük január 15-én, Mihai Eminescu (1850-1889) születésnapján.

Tovább ►

JAN
13

Egy csöppnyi Németország - Interkulturális estek a könyvtárban

A Care2Travel Egyesület a Kájoni János Megyei Könyvtárral karöltve  interkulturális estéket indít januárban. A rendszeresen jelentkező találkozók keretében nálunk tevékenykedő külföldi önkéntesek nyújtanak betekintést saját országuk kultúrájába.

Az első alkalomra 2021. január 19-én, kedden délután 17 órától kerül sor a könyvtár előadótermében. Egy csöppnyi Németország címmel két Csíkszeredában tartózkodó német önkéntes előadásán és az azt követő beszélgetés során a német kultúrából kaphatnak ízelítőt a résztvevők. Figyelem: A helyek száma korlátozott!

Tovább ►

DEC
03

Code Kids Fest Románia 2020

2020. december 3-án 14 órakor kezdődik online a Code Kids Fest Románia 2020 országos tudományos és technikai vásár. Hargita megyét a Csíkszentdomokosi Községi Könyvtár Robokóderek nevű programozó gyerekcsapata képviseli.

Tovább ►

NOV
17

NEMZETKÖZI DIÁKNAP HARGITA MEGYÉBEN: A Kájoni János Megyei Könyvtár programjai

1941-ben Londonban, a Nemzetközi Diáktanács konferenciáján november 17-ét Nemzetközi Diáknappá nyilvánították. A Nemzetközi Diáknap alkalmából Hargita Megye Tanácsa idén alintézményeivel és civil szervezetekkel online rendezvényt szervez november 17-ére.

A Kájoni János Megyei Könyvtár programjai a diáknap keretében: 

CODE KIDS PROJEKTEK BEMUTATÓI - animációs kisfilmek 

SLAM POETRY PÁLYÁZAT FIATALOKNAK - eredményhirdetés és díjazás

Részletek: 


Tovább ►

NOV
13

A MAGYAR NYELV NAPJA: Slam Poetry pályázat fiataloknak

A Magyar nyelv napját november 13-án ünnepeljük, a Kájoni János Megyei Könyvtár idén a járványhelyzet miatt az online térbe költöztetett eseménnyel emlékezik meg a jeles napról. 

A könyvtár online slam poetry pályázatot hirdetett  idén  a Magyar Nyelv Napja és a Nemzetközi Diáknap alkalmából. 

 A pályázatra beérkezett alkotások (videók)  megtekinthetők a könyvtár Facebook oldalán valamint honlapján, a VIDEÓTÁRBAN november 13-án. 

 

Az eredményhirdetésre és a legjobb alkotások díjazásra a Nemzetközi diáknap keretében 2020. november 17-én kerül sor. A verseny díjait Hargita Megye Tanácsának támogatásával biztosítja a megyei könyvtár. További részletek a pályázatról a Kájoni János Megyei Könyvtár honlapján érhetők el:

http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/903/slam-poetry-palyazat--felhivas-fiataloknak


Tovább ►

NOV
11

Code Kids Fest Hargita 2020

2020 november 11-én 14.00 - 15.30 óra között online tudományos vásárban mutatják be legsikeresebb munkáikat a Hargita megye könyvtáraiban tevékenykedő Code Kids programozó gyerekklubok tagjai

Tovább ►

OKT
15

Közös értékeink mentén – könyvtárközi kulturális program

A csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár a besztercei George Coşbuc Megyei Könyvtárral tervez közös kulturális programot a 2020-as XI. Székelyföld Napok programjainak keretében. A program célja megismertetni a Beszterce-Naszód megyei magyar szórványközösségek körében Székelyföld kultúrájának sokszínűségét, sajátos kulturális értékeinket, ugyanakkor a Hargita megyei könyvtár névadója, Kájoni János sokoldalú életművének népszerűsítése. Bővebben: 

Tovább ►

 
NYITVATARTÁS

HÉTFŐ - PÉNTEK:

8.00 - 12.30 

 13.00 - 18.00  

SZOMBAT - VASÁRNAP:

ZÁRVA

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

JAN
19

100 éve

1922. január 19.  Gyulafehérváron meghalt Ávéd Jákó tanár, szerkesztő, természettudományi szakíró, helytörténész.

Tovább ►

JAN
19

170 éve

1852. január 19. Székelybethlenfalván született Pál Gábor, a csíksomlyói római katolikus főgimnázium tanára, igazgatója.

Tovább ►

JAN
07

110 éve

1912. január 07. Gyimesbükkön született Székely László néprajzkutató.

Tovább ►

JAN
05

175 éve

1847. január 05. Csíkszentkirályon született Vitos Mózes helytörténész, szerkesztő.

Tovább ►

JAN
03

180 éve

1842. január 03.  Csíkszentmártonban született Becze Antal jogász, országgyűlési képviselő, Csík megye alispánja 1882-1906 között.

Tovább ►

JAN
02

115 éve

1907. január 02.  Margittán  született Duka János  Ifjúsági író, folklórgyűjtő. 

Tovább ►

JAN
01

130 éve

1892. január 01. Csíkkarcfalván született Lukács István Manszvét, OFM teológiatanár, hitszónok, Erdély népmisszionáriusa.

Tovább ►

<< < 2022 JANUÁR > >>
H K SZ CS P SZ V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost