Ghid de utilizare catalog online
Scopul catalogului online este de a oferi o posibilitate comodă şi eficientă de informare despre documentele existente în fondul biliotecilor publice utilizatori Biblis®.
Reguli de completare şi recomandări pentru formularul de căutare simplă:
Valoare câmpului „biblioteca" se alege dintr-o casetă cu listă derulantă. Căutarea se face în biblioteca desemnată cu excepţia cazului „-- Toate bibliotecile". În câmpul „secvenţa căutată" puteţi introduce cuvintele fără diacritice dar pot fi utilizate şi caractere naţionale, nu se face diferenţiere între minuscule şi majuscule. Lungimea minimă a secvenţei căutate este 3 iar metoda de căutare poate să fie „aproximativă" sau „exactă". În cazul metodei aproximative avem rezultat dacă secvenţa căutată este inclusă în valoarea câmpului obiect al căutării (se face abstracţie de diacritice şi de caz). În cazul metodei exacte secvenţa căutată trebuie să existe în valoarea câmpului ţintă ca un cuvânt într-o propoziţie. Căutarea exactă produce mai puţine rezultate şi funcţionează mai încet.
Lista browserelor suportate:
Internet Explorer 7+
Mozilla Firefox 3.6+
Google Chrome 15+
Opera 10+
Netscape Navigator 9.0.0.6
Reguli de completare şi recomandări:
Putem alege dintre mai multe criterii de căutare care trebuie satisfăcute concomitent pentru a obţine rezultat. Se va specifica cel puţin 3 caractere la cel puţin un criteriu de căutare pentru a fi acceptată formularul. Nu se face diferenţiere între minuscule respectiv majuscule iar câmpurile formularului de căutare pot fi completate şi fără diacritice.
În câmpul autorul putem specifica autorul principal al documentului chiar şi sub formă neacceptată de vedetă. Totodată acest câmp este rezervat pentru coautorul, autorul analitic (autorul unui material de sine stătător din document) şi pentru alte nume de persoane cu reponsabilităţi în realizarea documentului sau dacă o personalitate este subiectul documentului.
Metoda recomandată de căutare după titlu este specificarea unui sau mai multor cuvinte din titlu. Dacă introducem mai multe cuvinte, atunci este obligatoriu să fie succesive. Atenţie la spaţiu, între două cuvinte trebuie să existe numai un singur spaţiu !
În câmpul editura (locul ediţiei) de regulă se va trece denumirea oficială a editurii (sediul editurii) dar nu este exclus să obţinem rezultate şi prin specificarea lor în limba cărţii.
Câmpul seria poate să conţină titlul seriei sau titlul subordonat aferent seriei dar poate să conţină şi ISSN-ul acordat seriei. ISSN-ul (International Standard Serial Number) Numărul Standard Internaţional pentru Seriale trebuie specificat în întregime deci pe toate cele 9 caractere dar în cazul titlului ajunge să tastăm numai un fragment semnificativ din acesta.
Câmpul ISBN (International Standard Book Number ~ un număr unic aplicat unei unităţi bibliografice publicate) poate să conţină ISBN-ul complet (10 sau 13 caractere) dar şi un fragment din acesta cu condiţia ca semnele care despart părţile distincte să fie eliminate (deci fără cratimă sau spaţiu).
În câmpul CZU (Clasificare Zecimală Universală ~ este un număr de clasă aplicat unităţii bibliografice construit după tabelele acestui sistem) se va specifica denumirea domeniului de cunoştinţe umane aferent indicelui CZU. Dacă am introdus cel puţin trei caractere atunci apare o casetă cu listă derulantă cu denumirile posibile, putem prelua de aici pe cel mai potrivit. Dacă nu facem nici o alegere atunci setul de rezultat va conţine toate documentele care aparţin domeniilor afişate.
Valoarea câmpului biblioteca se poate alege dintr-o casetă cu listă derulantă. Dacă alegem valoarea „-- Toate bibliotecile" atunci căutarea se face în toate bibliotecile utilizatori Biblis® altfel numai în biblioteca selectată.
Cu ajutorul câmpului complexitate putem regla gradul de complexitate al algoritmului de căutare din intervalul [0,30]. Gradul de complexitate 30 înseamnă căutarea cea mai pretenţioasă dar în defavoarea timpului de căutare.
http://biblioteca.judetulharghita.ro/bib.php?lang=[lang]&kid=[kid]&relink=[pagelink]
[pagelink] = return link, base64 encoded
[lang] = hu sau ro
[kid] =
001 - Biblioteca Judeteană "Kájoni János"
002 - Biblioteca Mun.Tg.Secuiesc (BM-TGS)
003 - Biblioteca Mun.Toplita (BM-TOPLITA)
004 - Biblioteca Comunala Sandominic
005 - Biblioteca Municipala Gheorgheni
006 - Biblioteca Comunala Sarmas
007 - Biblioteca Municipala Sacele
010 - Biblioteca Comunală Ilieni
011 - Biblioteca Comunală Plăieşii de Jos
013 - Biblioteca Orăşenească Covasna
014 - Biblioteca Orăşenească Vlăhiţa
015 - Biblioteca Municipală Reghin
016 - Bibl.Mun.Gheorgheni Secţia Copii
018 - Biblioteca Orăşenească Luduş
019 - Biblioteca Comunală Păuleni-Ciuc
021 - Biblioteca Comunală Bilbor
022 - Biblioteca Orăşenească Borsec
023 - Colegiul Tehnic "Eötvös József"
024 - Liceul "Mikes Kelemen" Sf.Gheorghe
025 - Lic."M. Eliade" Intorsura Buzăului
026 - Casa Corpului Didactic M.- Ciuc
028 - Colegiul Naţ. M.Eminescu Topliţa
030 - Biblioteca Orăşenească Baraolt
031 - Biblioteca Comunală Lunca de Jos
033 - Biblioteca Or. Cristuru-Secuiesc
034 - Muzeul Judetean Satu Mare
035 - Liceul Bolyai Farkas Tg. Mureş
037 - Şc. Gen."Bethlen Gábor" Odorhei
038 - Biblioteca Comunală Lăzarea
041 - Biblioteca Comunală Ciumani
998 - Biblioteca Judeteană Covasna (BJCV)
Exemplu cu reîntoarcere pe pagina: http://google.com.
Catalog online versiunea 1.1
Producător: DirectWEB SRL, Miercurea-Ciuc
Adresa poştală: DirectWEB SRL; str. Gál Sándor nr. 16, biroul 26.; 530210 Miercurea Ciuc;
Judeţul Harghita
Adresa e-mail:
Colaborator: BitLib Servicii SRL, Sfântu Gheorghe
Adresa poştală: BitLib Servicii SRL; str. Kós Károly; nr.58; 52055 Sfântu Gheorghe;
judeţul Covasna
Adresa e-mail:
© Acest produs program poate fi utilizat, pentru operaţia de căutare date bibliografice, de orice persoană interesată. Inserarea programului într-o pagină WEB este permis numai pentru bibliotecile care figurează în baza de date comună Biblis® (vezi pagina help < inserare > ). Alte persoane fizice sau juridice pot să efectueze inserarea programului într-un site numai cu acordul scris al autorilor.
Autorul îşi rezervă toate drepturile care nu vă sunt acordate în mod expres.
Începând cu versiunea 1.1 cititorii înscrişi la bibliotecă pot solicita operaţii online de rezervare şi prelungire documente împrumutate. Condiţia primordială este ca biblioteca respectivă să fie pregătită pentru procesarea acestor operaţii.
Prelungirea poate fi solicitată de un cititor pentru un exemplar de document împrumutat chiar de el, exemplarul împrumutat se poate identifica cel mai sigur după numărul de inventar.
Înregistrarea operaţiei de prelungire presupune realizarea următoarelor condiţii:
- Comunicarea exactă a codului de cititor (acesta este atribuit cu ocazia înscrierii la bibliotecă, se află de regulă pe legitimaţia de intrare);
- Data de restituire a documentului să nu fie depăşită;
- Documentul solicitat să nu fie rezervat pentru un alt cititor;
- Cititorul să nu fie exclus din bibliotecă;
- Cititorul să posede o adresă e-mail care să fie înregistrată în evidenţa bibliotecii;
- Să nu fie depăşit numărul de prelungiri permise, acest număr poate varia de la o bibliotecă la alta;
- Să nu aibă somaţii pentru documente nerestituite;
- Cititorul să fie reînscris la bibliotecă pentru anul în curs.
Dacă cererea de prelungire a fost înregistrată, atunci cititorul va primi confirmarea de accept sau respingere pe calea e-mailului.
Rezervarea poate fi solicitată de un cititor pentru un document împrumutat de un alt utilizator de bibliotecă, documentele existente pe raft nu pot fi rezervate dar este menţionat pentru fiecare exemplar în parte locul (secţia) de unde se poate împrumuta.
Înregistrarea operaţiei de rezervare presupune realizarea următoarelor condiţii:
- Documentul să nu fie prelungit/ rezervat;
- Cod cititor corect din punct de vedere sintactic;
- Documentul să nu fie împrumutat chiar de solicitant.
Dacă cererea de rezervare a fost înregistrată, atunci cititorul va primi confirmarea de accept sau respingere pe calea e-mailului. În vederea încheierii cererii cu succes trebuie îndeplinite majoritatea condiţiilor enumerate la prelungire (a, c, d, e, g, h).