Keres
Sâmbătă, 20 aprilie 2024
Română
 

ISTORIOGRAFIE ROMÂNEASCĂ CONTEMPORANĂ ÎN LIMBA MAGHIARĂ

2018 DEC
04

Publicul din Miercurea Ciuc este aşteptat marţi, 4 decembrie 2018, la ora 17.00 la o întâlnire organizată cu titlul Istoriografie românească contemporană în limba maghiară, care va avea loc în sala de evenimente a Bibliotecii Judeţene „Kájoni János".
În centrul atenţiei vor sta operele istoricului Lucian Boia, cu participarea lui Rostás-Péter István, traducătorul operelor istoricului Lucian Boia şi Gyarmati Zsolt, directorul Muzeului Secuiesc al Ciucului.
Reputat istoric şi scriitor, Lucian Boia este unul dintre cei mai cunoscuţi autori contemporani de lucrări pe teme istorice de la noi din ţară. Volumul de eseuri al istoricului În jurul Marii Uniri de la 1918. Naţiuni, frontiere, minorităţi a apărut în îngrijirea Editurii Humanitas la sfârşitul anului 2017, cu ocazia sărbătoririi Centenarului Marii Uniri a României. Cartea a fost publicată recent în limba maghiară la Editura Koinónia, tradusă de Rostás-Péter István.

Despre cartea lui Lucian Boia:
„Sărbătorirea Marii Uniri e cu totul legitimă. E legitimă şi o doză de mitologie: toate naţiunile o au! Dar avem nevoie, dincolo de comemorări şi de simbolistica eroică, şi de o istorie făcută fără prejudecăţi, în spiritul unei abordări critice. Cel puţin din partea istoricilor profesionişti!
Ne trebuie în tot cazul o istorie europeană. România nu e o insulă, e parte a unui ansamblu. Nu ne putem izola, nici în interpretarea istoriei, nici în modul cum ne raportăm la ziua de azi ori de mâine. Dacă privim izolat crearea României Mari, riscăm să facem abstracţie de evoluţiile globale şi totul să ni se pară minunat. În fapt, România Mare a evoluat pe o scenă extrem de fragilă, cu primejdii răsărind la tot pasul – şi, desigur, istoria încă nu s-a încheiat.
Calea europeană nu înseamnă revenirea la vechi frontiere, ci, ca ţel final, dispariţia frontierelor şi transformarea Europei dintr-un continent până nu demult conflictual într-o casă în egală măsură primitoare pentru toţi locuitorii săi. Miza, pentru noi toţi, nu e trecutul, ci viitorul." (Editura Humanitas)



 
PROGRAM

LUNI  - VINERI:

8.00 - 18.00

SÂMBĂTĂ - DUMINICĂ:

  ÎNCHIS

Linkuri utile

Consiliul Judeţean Harghita


Centrul Cultural Judeţean Harghita


Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita


Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea


Editura "Hargita Népe"


Editura Harghita


Şcoala Populară de Artă
a Judeţului Harghita

<< < 2024 APRILIE > >>
L M M J V S D
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Pentru a transmite întrebări şi observaţii referitoare la serviciile de bibliotecă, vă rugăm să completaţi formularul.

Întreabă bibliotecarul