Keres
2024. április  19., péntek, Emma
Magyar
 

Halász Péter néprajzkutató legújabb tanulmánykötetét mutatták be a könyvtárban

2021 OKT
14

"Ninc ki gondot üszeljen ránk" címmel a kolozsvári Kriza János Néprajzi Társaság és a budapesti Néprajzi Múzeum közös kiadásában jelent meg Halász Péter néprajzkutató legújabb kötete, amelyben a moldvai magyarokkal foglalkozó írásaiból közöl válogatást. A 12. Székelyföld Napok eseményeinek sorában, a Kájoni János Megyei Könyytár előadótermében 2021. október 13-án délután dr. Balázs Lajos beszélgetett Halász Péter néprajzkutatóval. Bevezetésként a pusztinai születésű Katona Alina énekelt bukovinai népdalokat. Részletek: 

Dr. Balázs Lajos köszöntötte a jelenlevőket, és elmondta: a kötet négy nagyobb fejezetből áll, a benne levő tanulmányok összefonódnak a moldvai magyarok történelmével. Ugyanakkor a moldvai magyarok paraszti életmódjával kapcsolatos dolgozatok is megtalálhatók a kötetben, könyvrecenziók és a moldvai magyarság kutatásának történetével kapcsolatos tudományos írások is. Dr. Balázs Lajos szerint Halász Péter a csángók apostola, írásai tudósítanak a kultúrájukról, de annak mindig más oldaláról. Örökmozgó embernek, mindent számba vevő néprajzkutatónak nevezte Halász Pétert, aki mindig valami újdonságra hívja fel a figyelmet: vagy az ismeretlenre, vagy az ismertre, de arra nagyon részletesen és pontosan.
Halász Péter számtalan tanulmánya mindig ugyanarról és az ugyanott élő magyar közösségről szólnak, de ennek a kultúrának mindig más és más arculatáról – fejtette ki Balázs Lajos.

A nyolcvankét évét betöltött Halász Péter elmondta, amostani kötet megjelenése azt bizonyítja, hogy nem hagyta abba a tudományos kutatómunkát. Hozzátette: sok mindent nem tett még a helyére, sok elraktározott cédula vár tanulmányozásra, és a könyvbemutatóra készülve vette észre, hogy következő kötetének kétharmada már készen is van.

A könyvbemutatóról a média is beszámolt: 


 
NYITVATARTÁS

HÉTFŐ - PÉNTEK:

8.00 - 18.00

SZOMBAT - VASÁRNAP:

ZÁRVA

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

ÁPR
22

130 éve

1894. április 22-én Nagyszebenben meghalt Simon Péter Jukundián zenetanár, zenei szakíró, tanítóképző intézeti igazgató, Ferenc-rendi házfőnök.

Tovább ►

<< < 2024 ÁPRILIS > >>
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost