Keres
2020. február  19., szerda, Zsuzsanna
Magyar
 

Eseménynaptár

FEB
26

B. KOVÁCS ANDRÁS: 1989, TE CSILLAG! HARMINC ÉVE TÖRTÉNT – FEDELET A FEJÜNK FÖLÉ – kettős könyvbemutató

A csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban Megyei Könyvtárban 2020. február 26-án, szerdán délután 17 órától B. Kovács András közíró legújabb köteteit mutatják be. Az 1989, te csillag! Harminc éve történt című kötetben (ARTprinter Kiadó, Sepsiszentgyörgy, 2019) többek közt a rendszerváltó események háromszéki és nem csak háromszéki koronatanúi vallanak arról, ahogyan ezeket az eseményeket megélték három évtizede. A Fedelet a fejünk fölé címet viselő másik, 2019-ben megjelent kötet egy kisebbségi politikus életpályáját mutatja be tényregény formájában. Részletek: 

Tovább ►

FEB
25

Az ifjúsági olvasókör februári találkozója

A Kájoni János Megyei Könyvtárban  működő Lázadó Muglik nevet viselő ifjúsági olvasókör következő találkozójára 2020. február 25-én, kedden délután 15.30 órai kezdettel várják a kör tagjait és minden érdeklődő fiatalt. Ezúttal Angie Thomas A gyűlölet, amit adtál (The Hate U Give, 2017) című regényéről beszélgetnek. Részletek: 

 

Tovább ►

FEB
18

XII. NEMZETKÖZI FELOLVASÓMARATON: JÓZSEF ATTILA – 2020

Tizenkét éve indult útjára az a határokon átívelő felolvasás, amelyen tavaly több mint 33 000-en vettek részt tizenkét országból, 292 helységből! Benedek Elek, Orbán Balázs, Jókai Mór, Arany János, Gárdonyi Géza, Móricz Zsigmond, Kányádi Sándor, Tamási Áron, Szabó Magda, Petőfi Sándor és Radnóti Miklós művei után idén február 18-án József Attila (1905-1937) alkotásait szólaltatjuk meg, születésének 115. évfordulója alkalmából.
A 12. nemzetközi felolvasómaraton fő szervezője a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár, Hargita Megye Tanácsának támogatásával.
A felolvasás központi helyszíne hagyományosan a Kájoni János Megyei Könyvtár előadóterme, a korábbi évekhez hasonlóan a világ bármely pontjáról lehet csatlakozni a felolvasáshoz, bármikor a nap folyamán. 

A maraton idei felhívása

Tovább ►

FEB
17

AZ OLVASÓKÖR FEBRUÁRI TALÁLKOZÓJA: Amerika, Amerika – a szétfoszlott álom (Elia Kazan kisregénye filmbe öltözik)

A Kájoni János Megyei Könyvtárban működő csíkszeredai Olvasókör ötvenedik találkozójára kerül sor február 17-én, hétfőn, a szokásos 16.30 órai kezdettel.
Egy kiemelkedő filmremek alkotójának és létrejöttének állít emléket a találkozó. Ritkán kerül szóba, hogy a törökországi görög emigráns Elia Kazan, minden idők korszakalkotó amerikai filmteremtője egyúttal elmélyült prózaíró is, aki legtöbbször maga öntötte formába filmforgatókönyveit. Egyik így készült emblematikus alkotása – Amerika, Amerika – családja életéből ihletődött elemekből építkezik. Saját irodalmi (forgató)könyvét filmesíti meg ugyanazon a címen 1963-ban, a film nagy sikert arat, azóta is remekműként tartják számon. 

A forgatókönyv és a megtekintésre kerülő film összevetésére Székedi Ferenc vállalkozik az olvasókör ötvenedik találkozóján, minden érdeklődőt szívesen látunk! A találkozót a kör animátora, Cseke Gábor ajánlja figyelmünkbe az Olvasókör honlapján

Tovább ►

FEB
06

CODE KIDS évnyító 2020

2020. február 6-án, 14 órai kezdettel tartjuk a Code Kids projekt második évének nyitóeseményét.

Tovább ►

JAN
31

A GYERGYÓI ÖRMÉNYEK – könyvbemutató

A gyergyói örmények című kötet a gyergyói és tágabb értelemben az erdélyi örményeket próbálja bemutatni a történelmi emlékeken és az épített örökségen keresztül, betekintést nyújtva a mai örménység életébe is. A kiadvány bemutatójára szeretettel várnak minden érdeklődőt 2020. január 31-én, pénteken 17 órára, a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermébe. A rendezvény támogatója Hargita Megye Tanácsa. A könyv első kiadása 2014-ben jelent meg magyar nyelven, azóta megfogalmazódott az igény, hogy román nyelven is lehessen olvasni a gyergyói örményekről. Így született meg a második, bővített, kétnyelvű kiadás, amely Románia Kormánya – Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának pénzügyi támogatásával jelent meg 2019 novemberében. A kiadványt dr. Puskás Attila és Kulcsár László szerkesztette, a tanulmányok szerzői: Barabás Gyöngyvér, Gál Hunor és dr. Puskás Attila. Részletek: 

Tovább ►

JAN
22

A MAGYAR KULTÚRA NAPJA: A HALLGATAG VÁNDOR - KŐRÖSI CSOMA SÁNDOR AZ ÚJABB KUTATÁSOK TÜKRÉBEN

A Kájoni János Megyei Könyvtár rendszerint bekapcsolódik a Magyar kultúra napja megünneplésére a Hargita Megye Tanácsa által szervezett programsorozatba, amely alkalmat ad arra, hogy kultúránk kiemelkedő értékeire, személyiségeire, alkotásaira irányulhasson a figyelem.
2020. január 22-én, szerdán a jeles nap alkalmából a könyvtár előadótermében 17 órától kezdődő találkozón a Hargita Kiadó Székely Könyvtár sorozatának 76. kötetét mutatják be, amely Kőrösi Csoma Sándor életútját és munkásságát az újabb kutatások tükrében ismerteti. A könyvet bemutatja Molnár Vilmos szerkesztő, meghívott vendég Szász Tibor AndrásKőrösi Csoma Sándor az orientalisztika kimagasló képviselője, a legnagyobb magyar világvándor szellemi öröksége ma is népeket és kultúrákat köt össze. Rendkívüli életútja és tudományos teljesítménye iránti érdeklődés ma sem csökken. Részletek: 

Tovább ►

JAN
17

Román Kultúra Napja 2020

2020 január 17-én, 17.00 órai kezdettel kerül sor a Román Kultúra Napja alkalmából szervezett közönségtalálkozóra a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban.

Tovább ►

JAN
13

AZ OLVASÓKÖR JANUÁRI TALÁLKOZÓJA: Az örmény népirtásról – filmen és irodalomban

A Kájoni János Megyei Könyvtárban működő Olvasókör öt éves múltra tekinthet vissza 2020 januárjában. Cseke Gábor író mentorálásával, irányításával havonta tartott találkozói nyitottak minden érdeklődő számára. Január második hétfőjén a 49. találkozóra kerül sor, a szokásos 16.30 órai kezdettel a könyvtár előadótermében. Folytatódik a tavaly elindított témakör, az irodalmi művek és filmes adaptációk szembesítése. A januári találkozón az örmény népirtás irodalmi és filmes feldolgozásának összevetése lesz a téma, az örmény származású Antonia Arslan Pacsirtavár című regénye és az olasz Taviani-fivérek La Masseria delle allodole (Pacsirtavár) című játékfilmje alapján. Cseke Gábor ajánlóját alább olvashatjuk: 

 


Tovább ►

DEC
17

VERSEK KÖZÖTT – irodalmi évzáró Jász Attilával, Kovács András Ferenccel és Markó Bélával

Az idei év utolsó irodalmi estjére várják az érdeklődő közönséget a Kájoni János Megyei Könyvtárba, 2019. december 17-én, kedden, 17 órára. A Versek között címmel meghirdetett irodalmi évzáró vendégei Jász Attila, Kovács András Ferenc és Markó Béla költők, akikkel Murányi Sándor Olivér író beszélget a könyvtár előadótermében. A rendezvény támogatói a Szépírók Társasága és Hargita Megye Tanácsa. Részletek: 

Tovább ►

DEC
16

CSEKE GÁBOR OLVASÓNAPLÓI: Sorsok könyve – Hadiösvények tegnap és ma – könyvbemutató

Újabb könyvvel jelentkezett idén Cseke Gábor költő, író, publicista, szerkesztő. Hadiösvények tegnap és ma címmel a Hargita Népe Kiadó gondozásában jelent meg közel ötszáz oldalas prózakötete. A könyv mintegy folytatása a 2016-ban megjelent Sorsok könyve címmel megjelent „irodalmi ripotokból és olvasónaplókba oltott esszékből álló dokumentumpróza-kötetének."
A Kájoni János Megyei Könyvtárban, 2019. december 16-án, hétfőn délután 17 órai kezdettel  mutatják be a köteteket, a szerzővel Sarány István újságíró, a Hargita Népe napilap főszerkesztője beszélget. Szeretettel várunk minden érdeklődőt a találkozóra, amelynek támogatója Hargita Megye Tanácsa. Részletek

Tovább ►

DEC
13

FEKETE VINCE: VARGAVÁROS – könyvbemutató

Fekete Vince József Attila-díjas költő Vargaváros című új verseskötetét mutatják be 2019. december 13-án délután 17 órától a Hargita Megye Tanácsának alárendelt művelődési intézményeként működő Kájoni János Megyei Könyvtárban szervezett közönségtalálkozón. A szerzővel Lövétei Lázár László költő beszélget, közreműködik Kozma Attila színművész. Részletek:

Tovább ►

 
NYITVATARTÁS

 HÉTFŐ - PÉNTEK:  

8 - 18

 SZOMBAT - VASÁRNAP:

 zárva

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

FEB
26

100 éve

1920. február 26. Somogyszentpálon született Kovács Dénes néprajzi író, festő, grafikus, muzeológus. Álneve Csíki Dániel. 

Tovább ►

FEB
23

125 éve

1895. február 23. Székelyudvarhelyen született Csanády György költő, hangjátékíró, rádiórendező.

Tovább ►

FEB
11

135 éve

1885. február 11. Bereckben született Jénáki Ferenc bölcsészdoktor, főgimnáziumi tanár és igazgató, pápai kamarás.

Tovább ►

FEB
10

40 éve

1980. február 10. Budapesten meghalt Soó Rezső, dr. biológus, botanikus, egyetemi tanár, az MTA tagja, kétszeres Kossuth-díjas tudós. 

Tovább ►

FEB
01

165 éve

1855. február 1. Homoródszentmártonban született Kelemenné Zathureczky Berta író, zeneszerző.

Tovább ►

<< < 2020 FEBRUÁR > >>
H K SZ CS P SZ V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost