Keres
2020. szeptember  23., szerda, Tekla
Magyar
 

Eseménynaptár

SZEPT
18

BÚJÓCSKAVERSENY – Könyvbemutató és slam-poetry est a könyvtárban

Vendégek: André Ferenc, Demeter Ferenc, Péter Blanka

Kettős eseményre, könyvbemutatóra és slam-potry estre várják a kortárs költészet kedvelőit a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermébe 2020. szeptember 18-án, pénteken délután 17 órára. A találkozó meghívott vendégei André Ferenc, Demeter Ferenc és Péter Blanka.

A találkozó első felében André Ferenc csíkszeredai születésű költő, slammer és műfordító Bújócskaverseny című verses meseregényéről Péter Blanka beszélget a szerzővel és felolvasnak a kötetből. Bővebben: 

Tovább ►

SZEPT
16

SZÖVEG–KÉP–SZÖVEG – Irodalmi beszélgetés Gerőcs Péterrel

A fenti címmel kerül sor irodalmi találkozóra 2020. szeptember 16-án, szerdán 17 órától a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban. Gerőcs Péter íróval Murányi Sándor Olivér író beszélget. Részletek: 

Tovább ►

AUG
31

A Román nyelv napja

„Luna bună pentru lumea bună” elnevezésű kétfordulós kincskereső játékot indítunk 2020. augusztus 31-én, a Román nyelv napján.

Tovább ►

JúN
02

A három kívánság - papírszínház - online esemény

A három kívánság című népmesét a Kájoni János Megyei Könyvtár gyermekkönyvtárosai mutatják be papírszínház segítségével, ezúttal az online térben, a XVI. Hargitai Megyenapok programsorozat keretében, 2020. június 2-án 10.30 órai kezdettel.

A japán eredetű papírszínház színessé, elevenné teszi a gyermekek számára bemutatott népmesét. A meséhez készült illusztrációkat Ráduly Anikó, a Nagy István Művészeti Szakközépiskola tanulója kászítette. (A Kájoni János Megyei Könyvtár és a Pro Libris Egyesület által meghirdetett Régi mesék új színekben című rajzpályázat egyik díjnyertes munkája). Felolvassa Zsók Éva gyermekkönyvtáros. A mesét főleg a 6-7 éves korosztálynak ajánljuk.

Tovább ►

JúN
01

Mesék gyereknapra könyvtárosoktól - online meseolvasás

Mindenkit szeretettel várunk az online térben zajló könyvtári programokra, a XVI. Hargitai Megyenapok keretében.A Gyermeknap alkalmából a Kájoni János Megyei Könyvtár mesékkel ajándékozza meg a gyerekeket június elsején. Könyvtárosaink felolvasásában a nap folyamán több alkalommal hangzanak el népmesék, magyar és román nyelven is.

Tovább ►

JúN
01

A kőleves - papírszínház - online esemény

A kőleves című népmesét a Kájoni János Megyei Könyvtár gyermekkönyvtárosai mutatják be papírszínház segítségével, ezúttal az online térben, a XVI. Hargitai Megyenapok programsorozat keretében, 2020. június 1-én, 10.30 órától.

A japán eredetű papírszínház színessé, elevenné teszi a gyermekek számára bemutatott népmesét.

A meséhez készült illusztrációkat Miklós Andrea, a Nagy István Művészeti Szakközépiskola tanulója kászítette. (A Kájoni János Megyei Könyvtár és a Pro Libris Egyesület által meghirdetett Régi mesék új színekben című rajzpályázat egyik díjnyertes munkája).Felolvassa Kopacz Katalin gyermekkönyvtáros.
A mesét főleg a 6-7 éves korosztálynak ajánljuk.

Tovább ►

MáJ
29

Plüm-Plüm és a sárkány - a Fakalinka bábcsoport előadása - online esemény

A virtuális térbe költözött az idei Hargitai Megyanapok programsorozata, így a Kájoni János Megyei Könyvtár is online programokkal igyekszik tartalmas időtöltést nyújtani minden korosztálynak ebben az időszakban.

Gazdag programkínálattal készült a könyvtár az óvodások és kisiskolások számára.

Plüm-Plüm és a sárkány címmel a könyvtárosok Fakalinka nevű bábcsapatának előadását láthatják videófelvételről a kisiskolások, a Kájoni János Megyei Könyvtár Facebook oldalán 2020. május 29-én, 10.30 órai kezdettel.

Tovább ►

MáJ
24

Ismerjük meg értékeinket! – Online kvízjáték nyereményekkel

A koronavírus okozta, megváltozott világunkban a virtuális térben szervezi meg a XVI. Hargitai Megyenapok eseménysorozatát 2020. május 24 – június 4. között Hargita Megye Tanácsa, alintézményeivel és civil szervezetekkel közösen. A programsorozat keretében Ismerjük meg értékeinket! címmel online kvízjáték-sorozattal szólítja meg a Kájoni János Megyei Könyvtár mindazokat, akik szeretnék jobban ismerni térségünk sajátos természeti és kulturális értékeit, neves személyiségeit.
A kvízek megoldásával játékos módon bárki tesztelheti ismereteit. Ragadják meg a lehetőséget, játsszanak velünk! A kérdésekre helyes választ adók közt értékes nyereményeket sorsolunk ki! Részletek:

Tovább ►

MáRC
12

SZÉKELY FERENC: ARANYPÉNZ – KÖNYVBEMUTATÓ

Felhívjuk az érdeklődők figyelmét, hogy március 12-én, csütörtökön a SZÉKELY FERENC: ARANYPÉNZ – KÖNYVBEMUTATÓ ELMARAD! Szíves megértésüket köszönjük!

A néprajzos, újságíró, helytörténész Székely Ferenc Aranypénz című, legújabb beszélgetőkötetében tíz erdélyi személyiség életútja és pályaképe bontakozik ki az olvasó előtt. A kötetet a szerző ismerteti március 12-én, csütörtökön délután 5 órakor a Kájoni János Megyei Könyvtárban. Jelen lesz három beszélgetőtársa is, Kilyén Ilka színművész, Balázs Lajos néprajzkutató és Kristó Tibor költő, nyugalmazott. szerkesztő. Az est moderátora Sarány István, a Hargita Népe főszerkesztője. 

Tovább ►

MáRC
09

SZÖVEGTEREK – nőnapi irodalmi találkozó Gáspár-Singer Annával, Hidas Judittal és Szeifert Natáliával

Szövegterek címmel várják irodalmi találkozóra a kortárs próza iránt érdeklődő közönséget a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermébe, 2020. március 9-én, hétfőn 17 órára. Vendégek Gáspár-Singer Anna, Hidas Judit és Szeifert Natália magyarországi írók, akikkel Murányi Sándor Olivér beszélget, a találkozót Hargita Megye Tanácsa és a budapesti Szépírók Társasága támogatásával szervezi a megyei könyvtár. Részletek: 

Tovább ►

MáRC
05

KI EZ A KÁJONI? - workshop karaván gyerekeknek

Ki ez a Kájoni? - workshop karaván gyerekeknek címmel programsorozat indul Kádár Kincső vezetésével. A program Kájoni János polihisztor személyiségén keresztül a csíksomlyói ferences szerzetesek jelentőségére, a csíksomlyói nyomda és könyvkötő műhely, valamint a régi könyvtár művelődéstörténeti értékeire kívánja felhívni a figyelmet.

A programsorozat a KALOT szervezésében, a Hargita Megyei Kulturális Központ Joannes Kájoni 390 emlékévhez kapcsolódva, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. A szomszédos országokban működő civil és egyházi szervezetek gyermekbarát tevékenységének támogatásával valósul meg.

A program csíkszeredai fogadóintézménye a Kájoni János Megyei Könyvtár. 2020. március 5-én délelőtt 10 órai kezdettel a Nagy Imre Általános Iskola harmadikos tanulói vesznek részt a foglalkozáson a könyvtár előadótermében. Részletek:

Tovább ►

MáRC
02

CSODÁLAT – Ferencz B. Imre (Imre atya) verseskötetének bemutatója

Ferencz B. Imre – Imre atya Csodálat című verseskötete 2019-ben jelent meg, Márton Áron 1939-es püspökké szentelésének napjára, február 12-re időzítve, a csíkszeredai Alutus nyomdában.

"A csodálatban találkozik az értelemmel az érzékelés, és ettől lesz olyan mélységesen szép (kívül-belül) a világ és az ember. Ha megfeledkezünk önmagunkról, csodálkozni is tudunk."

A szerzővel Koncsag László plébános beszélget a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében, a találkozóra 2020. március 2-án, hétfőn délután 17 órára szeretettel várnak minden érdeklődőt. Részletek:

 

Tovább ►

 
NYITVATARTÁS

HÉTFŐ - PÉNTEK:

8.00 - 12.30        13.00 - 18.00

SZOMBAT - VASÁRNAP:

ZÁRVA

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

SZEPT
29

40 éve

1980. szeptember 29. Gyulafehérváron elhunyt Márton Áron gyulafehérvári római katolikus. püspök és érsek, hitszónok, egyházi és neveléstudományi író.

Tovább ►

SZEPT
26

75 éve

1945. szeptember 26. Budapesten meghalt Endes Miklós dr. történész, jogász.

Tovább ►

SZEPT
20

85 éve

1935. szeptember 20. Bögözön született Kardalus János néprajzi író, etnográfus.

Tovább ►

SZEPT
19

115 éve

1905. szeptember 19. Csíkszeredában született Nagy András, dr. orvos, szakíró.

Tovább ►

SZEPT
17

220 éve

1800. szeptember 17. Gyergyószentmiklóson született Fogarassy Mihály római katolikus püspök, egyházi író.

Tovább ►

SZEPT
17

120 éve

1900. szeptember 17. Budapesten meghalt Köllő Miklós szobrászművész.

Tovább ►

SZEPT
16

50 éve

1970. szeptember 16. Siófokon meghalt Róka Antal sportoló, olimpiai bronzérmes atléta. 

Tovább ►

SZEPT
12

70 éve

1950. szeptember 12. Gyergyóditróban halt meg Gaál Endre jogász, közíró.

Tovább ►

SZEPT
08

110 éve

1910. szeptember 8. Csíkszeredában született idős Vákár Lajos jégkorongozó, edző.

Tovább ►

<< < 2020 SZEPTEMBER > >>
H K SZ CS P SZ V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost