Keres
2020. november  25., szerda, Katalin
Magyar
 

Eseménynaptár

NOV
17

NEMZETKÖZI DIÁKNAP HARGITA MEGYÉBEN: A Kájoni János Megyei Könyvtár programjai

1941-ben Londonban, a Nemzetközi Diáktanács konferenciáján november 17-ét Nemzetközi Diáknappá nyilvánították. A Nemzetközi Diáknap alkalmából Hargita Megye Tanácsa idén alintézményeivel és civil szervezetekkel online rendezvényt szervez november 17-ére.

A Kájoni János Megyei Könyvtár programjai a diáknap keretében: 

CODE KIDS PROJEKTEK BEMUTATÓI - animációs kisfilmek 

SLAM POETRY PÁLYÁZAT FIATALOKNAK - eredményhirdetés és díjazás

Részletek: 


Tovább ►

NOV
13

A MAGYAR NYELV NAPJA: Slam Poetry pályázat fiataloknak

A Magyar nyelv napját november 13-án ünnepeljük, a Kájoni János Megyei Könyvtár idén a járványhelyzet miatt az online térbe költöztetett eseménnyel emlékezik meg a jeles napról. 

A könyvtár online slam poetry pályázatot hirdetett  idén  a Magyar Nyelv Napja és a Nemzetközi Diáknap alkalmából. 

 A pályázatra beérkezett alkotások (videók)  megtekinthetők a könyvtár Facebook oldalán valamint honlapján, a VIDEÓTÁRBAN november 13-án. 

 

Az eredményhirdetésre és a legjobb alkotások díjazásra a Nemzetközi diáknap keretében 2020. november 17-én kerül sor. A verseny díjait Hargita Megye Tanácsának támogatásával biztosítja a megyei könyvtár. További részletek a pályázatról a Kájoni János Megyei Könyvtár honlapján érhetők el:

http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/903/slam-poetry-palyazat--felhivas-fiataloknak


Tovább ►

NOV
11

Code Kids Fest Hargita 2020

2020 november 11-én 14.00 - 15.30 óra között online tudományos vásárban mutatják be legsikeresebb munkáikat a Hargita megye könyvtáraiban tevékenykedő Code Kids programozó gyerekklubok tagjai

Tovább ►

OKT
15

Közös értékeink mentén – könyvtárközi kulturális program

A csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár a besztercei George Coşbuc Megyei Könyvtárral tervez közös kulturális programot a 2020-as XI. Székelyföld Napok programjainak keretében. A program célja megismertetni a Beszterce-Naszód megyei magyar szórványközösségek körében Székelyföld kultúrájának sokszínűségét, sajátos kulturális értékeinket, ugyanakkor a Hargita megyei könyvtár névadója, Kájoni János sokoldalú életművének népszerűsítése. Bővebben: 

Tovább ►

OKT
14

SZÉKELYFÖLDI NÉPVISELETEK HAÁZ FERENC REZSŐ KÉPEIN – kiállításmegnyitó és előadás

Haáz Ferenc Rezső etnográfusnak, képzőművésznek, múzemalapítónak a székelyföldi népviseletről készített rajzait és akvarelljeit bemutató kiállítást láthat a csíkszeredai közönség októberben, a XI. Székelyföld Napok programsorozatának részeként. A Kájoni János Megyei Könyvtár ad otthont az értékes néprajzi témájú kiállításnak, amelynek anyagát a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont hozta létre, a rendezvény támogatója Hargita Megye Tanácsa.
A kiállítást 2020. október 14-én, szerdán 17 órai kezdettel P. Buzogány Árpád művelődésszervező nyitja meg, a rendezvény meghívottja Kisné Portik Irén gyergyószentmiklósi néprajzkutató, aki a székely népvisletről tart előadást. Részletek: 

Tovább ►

SZEPT
30

A NÉPMESE NAPJA - Szabadtéri népmesenappal vár a könyvtár

Idén is változatos programmal készül könyvtárunk a Magyar Népese Napjára. Kedvező időjárás esetén a szabadtéri népmesenapot tervez a könyvtár,  a programok helyszíne a Nagy Imre Általános Iskola udvara lesz, 2020. szeptember 30-án, szerdán 10-15 óra között. A rendezvény támogatója Hargita Megye Tanácsa. Részletek: 

Tovább ►

SZEPT
18

BÚJÓCSKAVERSENY – Könyvbemutató és slam-poetry est a könyvtárban

Vendégek: André Ferenc, Demeter Ferenc, Péter Blanka

Kettős eseményre, könyvbemutatóra és slam-potry estre várják a kortárs költészet kedvelőit a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermébe 2020. szeptember 18-án, pénteken délután 17 órára. A találkozó meghívott vendégei André Ferenc, Demeter Ferenc és Péter Blanka.

A találkozó első felében André Ferenc csíkszeredai születésű költő, slammer és műfordító Bújócskaverseny című verses meseregényéről Péter Blanka beszélget a szerzővel és felolvasnak a kötetből. Bővebben: 

Tovább ►

SZEPT
16

SZÖVEG–KÉP–SZÖVEG – Irodalmi beszélgetés Gerőcs Péterrel

A fenti címmel kerül sor irodalmi találkozóra 2020. szeptember 16-án, szerdán 17 órától a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban. Gerőcs Péter íróval Murányi Sándor Olivér író beszélget. Részletek: 

Tovább ►

AUG
31

A Román nyelv napja

„Luna bună pentru lumea bună” elnevezésű kétfordulós kincskereső játékot indítunk 2020. augusztus 31-én, a Román nyelv napján.

Tovább ►

JúN
02

A három kívánság - papírszínház - online esemény

A három kívánság című népmesét a Kájoni János Megyei Könyvtár gyermekkönyvtárosai mutatják be papírszínház segítségével, ezúttal az online térben, a XVI. Hargitai Megyenapok programsorozat keretében, 2020. június 2-án 10.30 órai kezdettel.

A japán eredetű papírszínház színessé, elevenné teszi a gyermekek számára bemutatott népmesét. A meséhez készült illusztrációkat Ráduly Anikó, a Nagy István Művészeti Szakközépiskola tanulója kászítette. (A Kájoni János Megyei Könyvtár és a Pro Libris Egyesület által meghirdetett Régi mesék új színekben című rajzpályázat egyik díjnyertes munkája). Felolvassa Zsók Éva gyermekkönyvtáros. A mesét főleg a 6-7 éves korosztálynak ajánljuk.

Tovább ►

JúN
01

Mesék gyereknapra könyvtárosoktól - online meseolvasás

Mindenkit szeretettel várunk az online térben zajló könyvtári programokra, a XVI. Hargitai Megyenapok keretében.A Gyermeknap alkalmából a Kájoni János Megyei Könyvtár mesékkel ajándékozza meg a gyerekeket június elsején. Könyvtárosaink felolvasásában a nap folyamán több alkalommal hangzanak el népmesék, magyar és román nyelven is.

Tovább ►

JúN
01

A kőleves - papírszínház - online esemény

A kőleves című népmesét a Kájoni János Megyei Könyvtár gyermekkönyvtárosai mutatják be papírszínház segítségével, ezúttal az online térben, a XVI. Hargitai Megyenapok programsorozat keretében, 2020. június 1-én, 10.30 órától.

A japán eredetű papírszínház színessé, elevenné teszi a gyermekek számára bemutatott népmesét.

A meséhez készült illusztrációkat Miklós Andrea, a Nagy István Művészeti Szakközépiskola tanulója kászítette. (A Kájoni János Megyei Könyvtár és a Pro Libris Egyesület által meghirdetett Régi mesék új színekben című rajzpályázat egyik díjnyertes munkája).Felolvassa Kopacz Katalin gyermekkönyvtáros.
A mesét főleg a 6-7 éves korosztálynak ajánljuk.

Tovább ►

 
NYITVATARTÁS

HÉTFŐ - PÉNTEK:

8.00 - 12.30        13.00 - 18.00

SZOMBAT - VASÁRNAP:

ZÁRVA

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

NOV
30

135 éve

1885. november 30. Marosvásárhelyen született Boga Lajos tanár, természettudományi szakíró, szerkesztő.

Tovább ►

NOV
22

205 éve

1815. november 22. Gyergyószentmiklóson született Zerich Tivadar, katolikus egyházi író, a teológia doktora, erdélymegyei áldozópap, egyetemi tanár.

Tovább ►

NOV
01

30 éve

1990. november 1. Csíkszeredában meghalt Andory Aladics Zoltán okleveles erdőmérnök, fényképész.

Tovább ►

<< < 2020 NOVEMBER > >>
H K SZ CS P SZ V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost