Keres
2021. október  29., péntek, Nárcisz
Magyar
 
HÍREK, FELHÍVÁSOK

OKT
26

OLVASÓINK FIGYELMÉBE

Kedves Olvasóink! A 2021. október 25-től érvényes országos járványügyi szabályozások értelmében a Kájoni János Megyei Könyvtár épületébe a 12 év feletti könyvtárhasználók védettséget (oltottság, betegségen való átesés nem több mint 180 napja, negatív teszteredmény) igazoló zöldigazolvány felmutatásával léphetnek be.

A könyvtár továbbra is a következő program szerint látogatható:
Hétfő – Péntek: 8-18 óra, naponta félórás szünet 12.30 - 13.00 óra között. 

Olvasóink, használóink tájékoztatására folyamatosan rendelkezésre állnak online szolgáltatásaink az intézmény honlapján: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu 

Köszönjük a megértést!

Tovább ►

OKT
18

HARGITA – TÁJ, EMBER, TÖRTÉNET - Vetélkedő három korosztály részére - FELHÍVÁS

Gyönyörű tájak, érdekes kultúrával, történettel, hagyományokkal rendelkező települések, ez Hargita megye, amelyet jobban megismerhet, aki részt vesz vetélkedőnkön. A legjobb eredményt elérő versenyzők értékes díjakban részesülnek! A Kájoni János Megyei Könyvtár három korcsoport számára hirdet többfordulós vetélkedőt Hargita Megye Tanácsának támogatásával. A verseny résztvevői változatos feladatok által jobban megismerhetik megyénk és települései földrajzi tájait, különleges természeti értékeit, nevezetes  épületeit, templomokat, várakat, és más nevezetességeket, új ismereteket szerezhetnek térségünk történetéről, hagyományairól, neves személyiségeiről. Tudnivalók a vetélkedővel kapcsolatosan:

Tovább ►

OKT
18

Új adatok a csíki harangtornyokról - Botár István előadása a legújabb régészeti kutatások eredményeiről

A 12. Székelyföld Napok eseménysorozatának részeként Botár István régész előadásán vehettek részt az érdeklődők 2021. október 14-én délután a Kájoni János Megyei Könyvtárban. Botár István régészeti kutatásainak eredményeként a Csíki medence számos településének, temlplomának történetéről rendelkezünk új adatokkal. Új módszereket is alkalmazó kutatásai más megvilágításba helyezik eddigi ismereteinket, például a harangtornyok korát tekintve. Kiderült az előadásból az is, hogy a templomok története sokkal változatosabb, színesebb mint gondolnánk. Részletek: 

Tovább ►

OKT
14

Halász Péter néprajzkutató legújabb tanulmánykötetét mutatták be a könyvtárban

"Ninc ki gondot üszeljen ránk" címmel a kolozsvári Kriza János Néprajzi Társaság és a budapesti Néprajzi Múzeum közös kiadásában jelent meg Halász Péter néprajzkutató legújabb kötete, amelyben a moldvai magyarokkal foglalkozó írásaiból közöl válogatást. A 12. Székelyföld Napok eseményeinek sorában, a Kájoni János Megyei Könyytár előadótermében 2021. október 13-án délután dr. Balázs Lajos beszélgetett Halász Péter néprajzkutatóval. Bevezetésként a pusztinai születésű Katona Alina énekelt bukovinai népdalokat. Részletek: 

Tovább ►

OKT
11

KÖNYVTÁRHASZNÁLÓINK FIGYELMÉBE!

Csíkszeredában az elmúlt hétvégén az ezer lakosra számított koronavírusos fertőzöttségi arány meghaladta a 3 ezreléket. A kormány döntésének értelmében újabb szigorításokat vezettek be. Felhívjuk látogatóink figyelmét az új szabályokra: 

��A zöld tanúsítvány felmutatása kötelező a könyvtári rendezvényeken való részvételhez.

Részletek:

Tovább ►

OKT
06

12. SZÉKELYFÖLD NAPOK - a Kájoni János Megyei Könyvtár eseményei a programsorozat keretében

A XII. Székelyföld Napok programjainak sorában szervezett közönségtalálkozók, előadások által a Kájoni János Megyei Könyvtár célja székelyföldi regionális kulturális örökségünk értékeinek széleskörű közvetítése a helyi közösségek körében, különböző szakterületeken végzett regionális-lokális kutatások ismertetése, főként székelyföldi szakemberek, kutatók munkássága tükrében, honismereti témájú kiadványok bemutatása. Az eseménysorozat keretében szevezett programjaink támogatója Hargita Megye Tanácsa. A programok részletei honlapunk eseménynaptárában.

Tovább ►

SZEPT
30

A népmesék világa elevendett meg a könyvtárban

A magyar népmese napja évről-évre kiemelkedő eseménye az esztendőnek a Kájoni János Megyei Könyvtárban. Az intézmény 2006-ban csatlakozott a Magyar Olvasástársaság (HUNRA) által útjára indított, határokon átívelő mozgalomhoz, hogy Benedek Elek születésnapján, szeptember 30-án ünnepeljük a népmesét. A jeles nap megünneplésével a könyvtár célja közelebb hozni a népmesék csodálatos világát, mondanivalóját a fiatalokhoz és idősekhez egyaránt, ráirányítani a figyelmet magyar népi kultúránk értékeire. Idén is gazdag programmal készültek a Népmese napjára, a rendezvényt Hargita Megye Tanácsának támogatásával szervezte meg a könyvtár. 2021. szeptember 30-án egésznapos programmal, délelőtt 10 órától 17 óráig tartó programokkal várták a meseszerető gyerekeket és felnőttet a könyvtárba. Részletek: 

Tovább ►

SZEPT
24

PROGRAMSOROZAT NŐKNEK: Nőiesség és párkapcsolat

Nőknek szóló előadássorozat indul szeptemberben, a Nőként nőiesen közösség szervezésében, amelynek  partnere a János Megyei Könyvtár.

Megélt vagy épp meg nem élt nőiességed hatással van a férfiakkal való kapcsolatodra. Nagyon sok egyedülléti-párkapcsolati-házassági probléma éppen ebből fakad. Tényleg megéled a nőiességed vagy csak úgy gondolod?Mindezekről érdekes előadások illetve műhelymunkák keretében lesz szó, biztonságos közegben, jó hangulatban, szakemberekkel karöltve (pszichológus, terapeuta, mentálhigiénés szakember, párkapcsolati szakember). 2021. szeptember 30 - december 16. közt hat alkalommal, a Kájoni János Megyei Könyvtárban. Részletek itt: Nőként nőiesen Tovább ►

 
NYITVATARTÁS

HÉTFŐ - PÉNTEK:

8.00 - 12.30 

 13.00 - 18.00  

SZOMBAT - VASÁRNAP:

ZÁRVA

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

OKT
23

130 éve

1891. október. 23. Mátisfalván született Palló Imre operaénekes, Kossuth-díjas kiváló művész.

Tovább ►

OKT
20

140 éve

1881. október 20. Csíkdánfalván született Antal Áron tanár, író, történész.

Tovább ►

OKT
02

5 éve

2016. október 2. Székelyudvarhelyen halt meg Vofkori György  hely- és művelődéstörténész, pedagógiai szakíró, tanár.

Tovább ►

<< < 2021 OKTÓBER > >>
H K SZ CS P SZ V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost