Keres
2020. február  18., kedd, Bernadett
Magyar
 
HÍREK, FELHÍVÁSOK

FEB
18

JÓZSEF ATTILA FELOVASÓMARATON – folytatódik a felolvasás a megyei könyvtárban - flashmob a Csíki Játékszín előtt

Csíkszeredában ma számos helyszínen zajlik a felolvasás, városunk minden iskolája csatlakozott a 12. Nemzetközi felovasómaratonhoz, József Attila műveit  10 országban szólaltaja meg  több mint 36 000 felolvasó. A Csíki Játékszín épülete előtt a József Attila Általános Iskola és a játékszín szervezésében délben József Attila-flashmobot szerveztek, ahol az iskola diákjai olvastak fel. A felolvasás ma 18 óráig folytatódik a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében, a nap folyamán különböző intézmények képviselői, több osztálynyi diák és könyvtárunk munkatársai adják egymásnak a szót. Részletek:

Tovább ►

FEB
18

Játékosan angolul – ingyenes angol nyelvoktatást indít a könyvtár

Ingyenes élményalapú, játékos, interaktív angol nyelvtanítás indul 5-6. osztályos gyerekek számára a Kájoni János Megyei Könyvtárban. Március 2-ától kezdődően minden kedden délután 4 órától várjuk a tanulni vágyó diákokat a könyvtár földszinti termében, hogy az újonnan beszerzett korszerű oktatási szoftver (led tábla és modern számítógép) használata által egyszerűbbé, átláthatóbbá és szórakoztatóbbá tegyük a diákok számára a tanulást. Részletek: 

Tovább ►

FEB
18

JÓZSEF ATTILA FELOVASÓMARATON – Megnyitó a központi helyszínen

A 12. Nemzetközi felolvasómaratonon ma, 2020. február 18-án József Attila műveit szólaltatjuk meg, születésének 115 évfordulója alkalmából.
Határainkon innen és túl, a világ 10 országában szólalnak meg a költő művei ma, előzetes adataink szerint a felolvasók száma meghaladja a 36 000-et, csak a felolvasás lezárulása után tudunk pontos képet alkotni az országhatárokon átívelő felolvasás méreteiről. A maraton központi helyszínére, a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermébe délelőtt 10 órára érkeztek az első felolvasó csoportok és kezdődött el az ünnepélyes megnyitó. Az esemény fő szervezője a Kájoni János Megyei Könyvtár, Hargita Megye Tanácsának támogatásával. Köszönjük minden felolvasónak, aki bárhol a nagyvilágban csatlakozik a felolvasáshoz! Részletek:

Tovább ►

FEB
14

TÍZ ORSZÁG,TÖBB MINT 35 000 FELOLVASÓJA SZÓLALTATJA MEG JÓZSEF ATTILA MŰVEIT - 12. NEMZETKÖZI FELOLVASÓMARATON

A 2009-ben útjára indított nemzetközi felolvasómaraton fő szervezője 2014 óta a Kájoni János Megyei Könyvtár, Hargita Megye Tanácsának támogatásával. A méreteiben és résztvevőinek számában évről évre növekvő eseményen kiemelkedő íróink, költőink műveiből olvasunk fel, határokon innen és túl. 2020. február 18-án, a 12. Nemzetközi felolvasómaratonon József Attila (1905-1937) műveit szólaltatjuk meg, születésének 115. évfordulója alkalmából.
A határokon átívelő felolvasáshoz a korábbi évekhez hasonlóan a világ bármely pontjáról lehet csatlakozni. 2019 február 14-ig összesített adataink szerint idén 10 országból több mint 35 000 a felolvasásra jelentkezők száma. Az idei maratonra jelentkezők száma is bizonyítja, hogy az olvasás, az irodalom egyetemes értékeket közvetít, a közös olvasás az összetartozás élményét is nyújtja. Köszönjük minden felolvasónak, aki bárhol a nagyvilágban csatlakozik a felolvasáshoz!
A maraton ünnepélyes megnyitójára a felolvasás központi helyszínén, a Kájoni János Megyei könyvtár előadótermében délelőtt 10 órától várjuk a felolvasókat. 

A megnyitó programja és számadatok a maratonról: 

Tovább ►

FEB
10

Megdobbant a micro:bit szíve

2020. február 6-án elkezdődtek a Kájoni János Megyei Könyvtárban a Code Kids országos projekt második évi tevékenységei. Részletek:

Tovább ►

FEB
09

Élményalapú, innovatív tanulás a könyvtárban – könyvtári foglalkozások, rendhagyó órák digitális környezetben

A Kájoni János Megyei Könyvtár és a Pro Libris Könyvtári Egyesület felhívása

A Kájoni János Megyei Könyvtár mellett működő Pro Libris Könyvtári Egyesület sikeres pályázata révén és Hargita Megye Tanácsának anyagi támogatásával idén februártól az információs technológia korszerű eszközeit alkalmazó, újszerű interaktív könyvtári foglalkozásokra és rendhagyó tanítási órákra várjuk a megyei könyvtárban a gyerekcsoportokat minden korosztályból. Egyre fontosabb olyan könyvtári programokat nyújtani, amelyek biztosítják az élményszerű, iskolán kívüli tanulás lehetőségét a modern információs technológia és az okos eszközök használatában otthonosan mozgó, ma felnövő fiatal generációk számára. A Pro Libris Könyvtári Egyesület tevékenységével támogatja a megyei könyvtár változatos közösségi, kulturális és oktatási programjait. 2019-ben sikeres pályázata révén elnyerte a Bethlen Gábor Alap ötszázezer forint értékű támogatását, ugyanakkor Hargita Megye Tanácsának valamint szponzoraink anyagi támogatásának köszönhetően modern, IT alapú eszközöket (interaktív led tábla és számítógép) valamint korszerű oktatási szoftvert szerezhetett be a Kájoni János Megyei Könyvtár. Részletek: 

Tovább ►

FEB
08

XII. NEMZETKÖZI FELOLVASÓMARATON: JÓZSEF ATTILA – 2020 – Felhívás

Tizenkét éve indult útjára az a határokon átívelő felolvasás, amelyen tavaly több mint 33 000-en vettek részt tizenkét országból, 292 helységből! Benedek Elek, Orbán Balázs, Jókai Mór, Arany János, Gárdonyi Géza, Móricz Zsigmond, Kányádi Sándor, Tamási Áron, Szabó Magda, Petőfi Sándor és Radnóti Miklós művei után idén február 18-án József Attila (1905-1937) alkotásait szólaltatjuk meg, születésének 115. évfordulója alkalmából.
A 12. nemzetközi felolvasómaraton fő szervezője a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár, Hargita Megye Tanácsának támogatásával. (A közös felolvasás 2009-ben Székelyudvarhelyről indult útjára, 2014-ben vette át a szervezést a megyei könyvtár).
A maraton központi helyszíne hagyományosan a Kájoni János Megyei Könyvtár előadóterme, a korábbi évekhez hasonlóan a világ bármely pontjáról lehet csatlakozni a felolvasáshoz, bármikor a nap folyamán. Célunk ráirányítani a figyelmet, érdeklődést magyar irodalmunk egy-egy kiemelkedő személyiségére, életművére, azokra az emberi, erkölcsi, művészi értékekre, melyeket képvisel és arra, hogy klasszikusokat olvasni fontos, jó, együtt olvasni még jobb. Részletek:

Tovább ►

FEB
07

A hangos olvasás világnapja

A Hangos olvasás világnapja alkalmából a Kájoni János Megyei Könyvtárba 40 óvodás és kisiskolás érkezett a csíkszeredai Liviu Rebreanu Általános Iskolából, hogy együtt olvassanak fel a könyvtárosokkal. 

Tovább ►

 
NYITVATARTÁS

 HÉTFŐ - PÉNTEK:  

8 - 18

 SZOMBAT - VASÁRNAP:

 zárva

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

FEB
26

100 éve

1920. február 26. Somogyszentpálon született Kovács Dénes néprajzi író, festő, grafikus, muzeológus. Álneve Csíki Dániel. 

Tovább ►

FEB
23

125 éve

1895. február 23. Székelyudvarhelyen született Csanády György költő, hangjátékíró, rádiórendező.

Tovább ►

FEB
11

135 éve

1885. február 11. Bereckben született Jénáki Ferenc bölcsészdoktor, főgimnáziumi tanár és igazgató, pápai kamarás.

Tovább ►

FEB
10

40 éve

1980. február 10. Budapesten meghalt Soó Rezső, dr. biológus, botanikus, egyetemi tanár, az MTA tagja, kétszeres Kossuth-díjas tudós. 

Tovább ►

FEB
01

165 éve

1855. február 1. Homoródszentmártonban született Kelemenné Zathureczky Berta író, zeneszerző.

Tovább ►

<< < 2020 FEBRUÁR > >>
H K SZ CS P SZ V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost