Keres
2021. február  24., szerda, Mátyás
Magyar
 
HÍREK, FELHÍVÁSOK
[ 2021. február 24., 11:32:44 ]
VERSENYVIZSGÁZÓK FIGYELMÉBE! - a dossziék szelekciójának eredménye

A Kájoni János Megyei Könyvtár által felsőfokú II. fokozatú könyvtárosi állás elfoglalására kiírt versenyvizsga-dossziék szelekciójának eredményei, 2021. február 24:

Felsőfokú II. fokozatú (S II.) könyvtárosi állás dossziéinak szelekciója (pdf)

A versenyvizsga próbáinak időpontja: 2021. március 05., 09., 11., 10.00 óra.

Tovább ►
[ 2021. február 23., 11:39:41 ]
PILINSZKY JÁNOS FELOLVASÓMARATON - Megnyitó a Kájoni János Megyei Könyvtárban

Pilinszky János műveit szólaltatjuk meg, születésének 100. évfordulója alkalmából a 13. Nemzetközi Felolvasómaratonon. Ma, 2020. február 23-án határainkon innen és túl, a világ 11 országában közel 200 helyszínen szólalnak meg a költő művei. A megnyitó kezdetéig adataink szerint a felolvasók száma meghaladja a 21 000-et, de csak a felolvasás lezárulása után tudunk pontos képet alkotni az országhatárokon átívelő felolvasás méreteiről. Köszönjük minden felolvasónak, aki bárhol a nagyvilágban csatlakozik a felolvasáshoz! Az esemény fő szervezője a Kájoni János Megyei Könyvtár, Hargita Megye Tanácsának támogatásával. A maraton ünnepi megnyitójának helyszíne idén is a könyvtár előadóterme, ahová délelőtt 10 órára érkeztek az első felolvasók. A meghívottakat, az intézmények képviselőit és a felolvasókat Gyulai Arthur könyvtárigazgató köszöntötte, majd Zsidó Ferenc, a Székelyföld folyóirat főszerkesztője beszélt Pilinszky költészetével kapcsolatos személyes élményeiről. Újdonságként idén a megnyitót élő közvetítésben is láthatták az érdeklődők, amely visszanézhető az intézmény Facebook oldalán. A modern technikának köszönhetően a megnyitó résztvevői László Juditot, a maraton ötletgazdáját is hallhatták, aki Budapestről jelntkezett be, Pilinszky két versét olvasta fel. Az olvasás öröme, az olvasáshoz való jog mindenkié – osztotta meg gondolatait a hallgatósággal. Bővebben: 

Tovább ►
[ 2021. február 23., 08:31:10 ]
Otthonunk az anyanyelv – bronzplakettek és szobrok erdélyi nagyjainkról - kiállítás nyílt a könyvtárban

Az anyanyelv nemzetközi napja tiszteletére nyílt kiállítás a Kájoni János Megyei Könyvtárban tegnap, 2021. február 22-én délután. A rendhagyó gyűjtményes kiállításon látható műalkotások Lázár Imre székelyudvarhelyi bronzöntőmester képzőművészeti gyűjteményéből származnak. A bemutatott alkotások jelentős részét bronzszobrok és plakettek teszik ki, amelyek főként erdélyi nagyjaink portréit jelenítik meg. Történelmünk, kultúránk nagy személyiségei, a magyar nyelv és irodalom kiváló művelői, a művészetek és a tudomány jelesei előtt tiszteleg ez az arcképcsarnok. A tárlatmegnyitón Kovács Árpád művészettörténész méltatta az alkotásokat, beszélt a különleges gyűjteményt létrehozó Lázár Imre mecénási tevékenységéről is. A rendezvényen Anyanyelv, kultúra, identitás címmel dr. Tapodi Zsuzsa, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kar - Humántudományok Tanszék professzora gondolatébresztő előadását hallgatták meg a jelenlevők, állandóan változó, fejlődő anyanyelvünkről.

 

Tovább ►
  További Híreink  
Eseményajánló
[ 2021. február 23., 00:00:00 ]
XIII. NEMZETKÖZI FELOLVASÓMARATON – PILINSZKY JÁNOS – 2021

„Pedig a halállal szemben egyedül a szeretetben bízhatunk." (Pilinszky János)

Tizenhárom éve indult útjára a nemzetközi méretűvé nőtt maratoni felolvasás, amelynek tavaly 10 országból több mint 36.000 résztvevője volt. A Nemzetközi felolvasómaraton fő szervezője 2014 óta a csíkszeredai Kájoni János Megyei KönyvtárHargita Megye Tanácsának támogatásával.

Idén is meghirdetjük a közös felolvasást, remélve, hogy a megváltozott körülmények, a járvány és mindenféle megszorítás, bizonytalanság ellenére, aki olvasni szeret és évről-évre bekapcsolódott ebbe az olvasást népszerűsítő megmozdulásba,  2021-ben is megteszi. A közös felolvasás célja továbbra is ráirányítani a figyelmet magyar irodalmunk egy-egy kiemelkedő személyiségére, életművére, azokra az emberi, erkölcsi, művészi értékekre, melyek ma is aktuálisak és arra, hogy  kalsszikusokat olvasni  fontos, jó , együtt olvasni még jobb. Benedek Elek, Orbán Balázs, Jókai Mór, Arany János, Gárdonyi Géza, Móricz Zsigmond, Kányádi Sándor, Tamási Áron, Szabó Magda,  Petőfi Sándor  Radnóti Miklós, József Attila  művei  után 2021.  február 23-án Pilinszky János (1921-1981) alkotásait szólaltatjuk meg, születésének  100., halálának 40. évfordulója alkalmából. 

 XIII. Nemzetközi felolvasómaraton: Pilinszky János – 2021

Tovább ►
[ 2021. február 22., 00:00:00 ]
Otthonunk az anyanyelv – magyar nyelvünk kiváló művelői – kiállítás és előadás

Az anyanyelv nemzetközi napja tiszteletére szervezett kiállítás megynyitójára és előadásra várják az érdeklődő közönséget a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermébe 2021. február 22-én, hétfőn délután 17 órára. 

Otthon a nyelvben – Magyar nyelvünk kiváló művelői címmel nyílik kiállítás a könyvtár előadótermében. A tárlaton Lázár Imre, székelyudvarhelyi bronzöntőmester gyűjteményéből válogatott plakettek és szobrok, kortárs erdélyi művészek alkotásai láthatók. A kiállított műveket Kovács Árpád művészettörténész méltatjaAnyanyelv, kultúra, identitás címmel dr. Tapodi Zsuzsa, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara, Humántudományok Tanszékének professzora tart előadást. A rendezvény támogatója Hargita Megye Tanácsa. Részletek: 

 

Tovább ►
[ 2021. február 11., 00:00:00 ]
DACZÓ KATALIN JELES ALCSÍKIAK A-D CÍMŰ ÉLETRAJZI ADATTÁRÁNAK BEMUTATÓJA

Jeles alcsíkiak címmel jelent meg idén januárban Daczó Katalin legújabb könyve. Az alcsíki személyiségekről összeállított életrajzi adattár egy kiadványsorozat első kötete, amely A-tól D-ig veszi számba a kistérséghez születésük vagy életútjuk révén kötődő személyiségeket, akik valamilyen területen maradandót alkottak, kiemelkedtek a közösségből, életpályájuk emlékezetre méltó. Az Alcsík Kistérség Fejlesztési Társulás megbízásából, az Alutus kiadónál megjelent életrajzi adattár értékes adatokkal szolgál a csíki helytörténeti kutatásokhoz is. A tervek szerint a sorozatban négy kötet fog napvilágot látni.

Csíkszeredában, a Kájoni János Megyei Könyvtár elődótermében szervezett találkozón, 2021. február 11-én, csütörtökön délután 17 órai kezdettel Kőrössy Erika mutatja be a kötetet és beszélget a szerzővel. Részletek:  

Tovább ►
  További Saját Események  
  Ajánlott Események  

 XIII. NEMZETKÖZI FELOLVASÓMARATON – PILINSZKY JÁNOS – 2021 – FELHÍVÁS

Tizenhárom éve indult útjára a nemzetközi méretűvé nőtt maratoni felolvasás, amelynek tavaly 10 országból több mint 36.0000 résztvevője volt. A Nemzetközi felolvasómaraton fő szervezője 2014 óta a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár, Hargita Megye Tanácsának támogatásával. 

2021. február 23-án Pilinszky János (1921-1981) alkotásait szólaltatjuk meg, születésének  100., halálának 40. évfordulója alkalmából. 

A jelentkezési űrlap kitölthető ITT

Könyvtárunkról

A Kájoni János Megyei Könyvtár megyénk legnagyobb állománnyal rendelkező közművelődési könyvtára. Kájoni János nevének felvételével könyvtárunk jelezni kívánja azonosulását azzal a kulturális eszménnyel, amelyet a XVII. századi tudós ferences személyisége képvisel, az egyetemes kulturális és emberi értékek szolgálatával. Intézményünk elődjeként 1948-1950 között hozták létre a Csík rajoni könyvtárat, amely Csíkszereda megye-székhellyé válása után (1968) az akkor új Városi Művelődési Ház épületében kapott helyet, és megyei könyvtárként működött, de a csíki könyvtárak története jóval korábban kezdõdött. Könyvtárunk mintegy 200 000 dokumentummal áll a használók rendelkezésére, amelyek nagy részét könyvek jelentik, jelenleg 108 folyóiratot rendelünk meg, továbbá az audiovizuális dokumentumok és az elektronikus dokumentumok gyűjteményét is gazdagítjuk.

Tovább ►
Szolgáltatásaink

INGYENES SZOLGÁLTATÁSOK:

 • Könyvtári információszolgáltatás
 • A könyvtári dokumentumok helyben használata
 • Kölcsönzés
 • Házhoz szállítás
 • Hangoskönyvek kölcsönzése nemlátók és gyengénlátók számára
 • Audiovizuális dokumentumok kölcsönzése
 • Internethasználat


FIZETETT SZOLGÁLTATÁSOK:

 • Olvasójegy elkészítése/érvényesítése évente
 • DVD-k kölcsönzése
 • Szövegek nyomtatása az Internetről; Fénymásolás
 • Fényképezés a könyvtári dokumentumokból
 • Könyvkötés; Szakdolgozatok bekötése
 • Könyvészet összeállítása
Tovább ►
 
NYITVATARTÁS

HÉTFŐ - PÉNTEK:

8.00 - 12.30        13.00 - 18.00

SZOMBAT - VASÁRNAP:

ZÁRVA

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

FEB
25

140 éve

1881. február 25. Csíksomlyón meghalt Mikó Mihály jogász, főispán, Csíkszék országgyűlési képviselője.

 

Tovább ►

FEB
21

65 éve

1956.február 21. Marosvásárhelyen meghalt Boga Lajos természettudományi szakíró, tanár, szerkesztő. 

Tovább ►

FEB
18

135 éve

1886. február 18. Csíkkozmáson született Boga Alajos egyházi író, pápai prelátus, püspöki helynök, vértanú pap. 

Tovább ►

FEB
03

20 éve

2001. február 3-án Bukarestben meghalt Drócsay Imre grafikus, festő, bélyegtervező.

Tovább ►

<< < 2021 FEBRUÁR > >>
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost