Keres
2024. április  20., szombat, Tivadar
Magyar
 

HALÁSZ PÉTER: „Ninc ki gondot üszeljen ránk...” – Néprajzi tanulmányok, dolgozatok a moldvai magyarok hagyományos műveltségéről – könyvbemutató

2021 OKT
13

Halász Péter néprajzkutató legújabb tanulmánykötetét mutatják be a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban, 2021. október 13-án, szerdán, 17 órától.

„Ninc ki gondot üszeljen ránk...” címmel a Kriza János Néprajzi Társaság és a budapesti Néprajzi Múzeum közös kiadásában jelent meg Halász Péter gyűjteményes tanulmánykötete, amely a moldvai magyarok hagyományos műveltségéről tartalmaz dolgozatokat, tanulmányokat. A kötetet dr. Balázs Lajos néprajzkutató mutatja  be a könyvtár előadótermében. Az eseményen moldvai csángó népdalok szólalnak meg, a Csíkszeredai Csángó Kollégium  diákjainak előadásában. Részletek: 

Halász Péter a moldvai csángók kultúráját feltáró, történeti és néprajzi kutatások egyik legmeghatározóbb tudósa. A Honismereti Szövetség örökös tiszteletbeli elnöke. 1966 óta járja a moldvai magyarok településeit, foglalkozik a moldvai magyarok történelmével, néprajzával, sorskérdéseivel, kutatja életmódját, szokásait és kultúráját. 1974-től 2000-ig a Honismeret folyóirat szerkesztőjeként, 1995-től 2010-ig a Honismereti Szövetség elnökeként tevékenykedett. 2010-ben Budapestről Gyimesközéplokra költözött, innen folytatja a moldvai csángó népélet kutatását, közel hat évtizedes gyűjtőmunkája eredményének feldolgozását, publikálását, a csángó közösségek érdekvédelmét. A Honismeret folyóirat szerkesztőbizottságának jelenleg is aktív tagjaként jó kapcsolatot ápol a Székelyföld honismereti közösségeivel. Sokoldalú, rendkívül gazdag honismereti, közművelődési és tudományos tevékenységéért, a moldvai magyarok történelmének és népi hagyományainak megismeréséért végzett félévszázados gyűjtőmunkájáért számos elismerésben és díjban részesült, legutóbb 2019-ben az Illyés Gyula közművelődési életműdíjat, valamint 2020 októberében a Székelyföld folyóirat életműdíját vehette át.
Halász Péter legújabb tanulmánykötete azokból a moldvai magyarokkal foglalkozó írásaiból közöl válogatást, amelyek zöme az elmúlt öt esztendőben született, illetve jelent meg. A kötet négy nagyobb fejezete tartalmaz történelmi tematikájú tanulmányokat, a moldvai magyarok életmódjával kacsolatos tanulmányokat, könyvrecenziókat, illetve a moldvai magyarság kutatásának történetével kapcsolatos dolgozatokat. A 35 írás közül több is első közlés, a tanulmányok egy része korábban megjelent a Moldvai Magyarság lapjain, az Erdélyi Múzeumban vagy az Ethnographiában. Több olyan munka is olvasható a kötetbe rendezve, melyek évkönyvekben, köszöntő kötetekben jelentek meg először.
"A friss és gondolatgazdag szövegek igazolják, hogy szerzőjük aktivitása és szakmai elkötelezettsége túl a nyolcvanadik életévén is imponáló" – írja dr. Kemecsi Lajos – a Néprajzi Múzeum főigazgatója – a kötet előszavában.



 
NYITVATARTÁS

HÉTFŐ - PÉNTEK:

8.00 - 18.00

SZOMBAT - VASÁRNAP:

ZÁRVA

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

ÁPR
22

130 éve

1894. április 22-én Nagyszebenben meghalt Simon Péter Jukundián zenetanár, zenei szakíró, tanítóképző intézeti igazgató, Ferenc-rendi házfőnök.

Tovább ►

<< < 2024 ÁPRILIS > >>
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost