Keres
2024. április  25., csütörtök, Márk
Magyar
 

Gyurka Csaba: 90 éve jégen - könyvbemutató

2021 JúN
03

Gyurka Csaba 90 éve jégen című kiadványa a csíkszeredai férfi és női jégkorongozás történetét mutatja be, emellett, úttörőként ismerteti a jelenlegi és régi szurkolói csoportokat, megszólaltatva azok vezetőit, valamint, szintén elsőként, csokorba gyűjtve közli a mindenkori csíkszeredai klub szurkolói rigmusait, énekeit. Szintén újító jelleggel, részleteket tudhatunk meg a csíki származású, ám magasabban rangsorolt bajnokságokban pallérozódó játékosokról és a város területén található jégkorongos emlékekről, szimbólumokról. 

A csíkszeredai közönség a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében 2021. június 3-án, 18 órakor kezdődő könyvbemutatón ismerheti meg a kiadványt. A szerző, Gyurka Csaba mellett Boda Jenő, a csíki jégkorong jeles szakértője és Szikszai Tamás a Csíkszeredai Sportklub Szurkolók Egyesületének képviselője mutatja be. A moderátor szerepét Farkas Endre újságíró, a szurkolói egyesület tagja vállalja. Részletek:

A szerző az elmúlt időszakban az eddig a témában megjelent könyveket, helyi újságokat és internetes archívumokat kutatta fel, emellett pedig, a hitelesség érdekében jelenlegi és korábbi játékosokat, csapat körül doolgozó személyeket szólaltatott meg, akik nagyban segítettek az adott korszakok pontos, hiteles bemutatásában.

A nagy hagyományokra visszatekintő csíki jégkorongozás történetét bemutató kötet szerzője fiatal csíkszeredai hokirajongó, akinek tavaly hosszabb ideig nem volt munkája, ekkor határozta el, hogy megvalósítja álmát. A kiadvány 2020 tavaszán jelent meg, civil összefogásnak köszönhetően, számos helyi cég támogatásával. A járvány miatt azonban tavaly nem volt lehetőség megtartani a bemutatót.

A kötet megjelenését támogatták: Székelyföldi Jégkorong Akadémia, Cognitive Creators, Liveevent, Csobotfalvi Közbirtokosság, Creativecorpses, Elit Optika, Bakó Cukrászda, Well Ingatlanügynökség és magánszemélyek.
A bemutatóra szeretettel várnak minden érdeklődőt. A szervezők fenntartják a programváltozás jogát! Az eseményen a járványügyi szabályok betartására kérik a résztvevőket.



TÜZET VISZEK – István Ildikó könyvbemutatója

2021 JúN
03

István Ildikó húsz éve foglalkozik óvodai néptáncoktatással. „Tüzet viszek" című könyve népi gyerekjátékokat, hangszereket mutat be, lekottázott dallamokat, népdalokat tartalmaz, mondhatni mindent, ami esszenciális a népi hagyományok oktatásában. A kötetnek fölöttébb beszedés alcíme is van: Oktatói segédanyag óvodai néptánc-foglalkozáshoz.
István Ildikó elmondása szerint a „Tüzet viszek" kötet pontosan azért született meg, hogy segítse az óvónők és tanítónők munkáját, hozzájáruljon a népi hagyományok mindennapos megéléséhez.
A csíkszeredai érdeklődők a Kájoni János Megyei Könyvtárban, 2021. június 3-án, csütörtökön 16 órakor kezdődő találkozón ismerhetik meg a kiadványt. Részletek: 

Az interaktív bemutatóra szeretettel várjuk a pedagógusokat, tanító-és óvónőket, mindenkit, akit érdekel a népzene, a néptánc és népi gyermekjátékok világa. 

Gáj Nándor, a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola igazgatója a kötettel kapcsolatban elmondta: „Amit István Ildikó tesz az oktatás terén, példaértékű. Rendkívül fontosnak tartom, hogy mindez élő formájában tudjon megmaradni, olyan gyerekek nőjenek fel Kovászna megyében, akik ismerik ezeket a játékokat, olyan közeget teremtsünk, ahol egymással játszva, idegen szóval élve, szocializálódva természetesnek érzik, élik meg ezeket a hagyományokat. A modern pedagógiában egyértelműen van helye ezeknek a módszereknek, és az a tapasztalom, akár szülőként is, hogy nagy az igény ezekre a dolgokra!"
A kiadvány a Sic-Art Egyesület és a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola együttműködésében jött létre, megjelenését támogatta a Csoóri Sándor Alap és Emberi Erőforrás Támogatáskezelő. A könyvhöz mellékletként a Művészeti és Népiskola munkatársai, Mihály Pál, Kerezsi Csongor és Lőrinczi Zsolt közreműködésével készített, erdővidéki dalokat tartalmazó CD is jár.

A könyv szerzője, István Ildikó Székelyderzsen született. Lételeme a népdaléneklés és a népzene, már középiskolásként néptáncolt. 1990-től 2001-ig a csíkszeredai Hargita Székely Népi Együttes énekese és táncosa volt. 2001-től Sepsiszentgyörgyön a Plugor Sándor Művészeti Líceum néptánctanára. 2006-tól a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola néptánc és népdal oktatójaként számos vidéki néptánccsoport alapítója és vezetője, valamint óvodás és kisiskolás gyerekcsoportoknak népi gyerekjáték és néptáncalapú foglalkozásokat tart. 2011-ben EMKE- díjban részesült, a magyar népdal- és tánckultúra elkötelezett művelőjeként és eredményes oktatójaként. 2013-ban megjelent népzenei kiadványa, ,,Utamra indulok" Udvarhelyszéki hangulatok címmel. A sepsiszentgyörgyi Folker Együttessel számtalan gyermektáncház házigazdája itthon, szórványban, illetve külföldön is.



 
NYITVATARTÁS

HÉTFŐ - PÉNTEK:

8.00 - 18.00

SZOMBAT - VASÁRNAP:

ZÁRVA

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

ÁPR
22

130 éve

1894. április 22-én Nagyszebenben meghalt Simon Péter Jukundián zenetanár, zenei szakíró, tanítóképző intézeti igazgató, Ferenc-rendi házfőnök.

Tovább ►

<< < 2024 ÁPRILIS > >>
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost