Keres
2024. április  20., szombat, Tivadar
Magyar
 

DACZÓ KATALIN JELES ALCSÍKIAK A-D CÍMŰ ÉLETRAJZI ADATTÁRÁNAK BEMUTATÓJA

2021 FEB
11

Jeles alcsíkiak címmel jelent meg idén januárban Daczó Katalin legújabb könyve. Az alcsíki személyiségekről összeállított életrajzi adattár egy kiadványsorozat első kötete, amely A-tól D-ig veszi számba a kistérséghez születésük vagy életútjuk révén kötődő személyiségeket, akik valamilyen területen maradandót alkottak, kiemelkedtek a közösségből, életpályájuk emlékezetre méltó. Az Alcsík Kistérség Fejlesztési Társulás megbízásából, az Alutus kiadónál megjelent életrajzi adattár értékes adatokkal szolgál a csíki helytörténeti kutatásokhoz is. A tervek szerint a sorozatban négy kötet fog napvilágot látni.

Csíkszeredában, a Kájoni János Megyei Könyvtár elődótermében szervezett találkozón, 2021. február 11-én, csütörtökön délután 17 órai kezdettel Kőrössy Erika mutatja be a kötetet és beszélget a szerzővel. Részletek:  

Daczó Katalin évtizedek óta kutatja a neves csíki személyiségek életrajzát, több ezer személy adatai szerepelnek folyamatosan bővülő adatbázisában. Az alcsíki életrajzi adattár első kötete 51 jeles személyiség életpályáját mutatja be, akik az elmúlt másfél évszázadban írták be nevüket a közösségi emlékezetbe. A kötet borítóján olvashatók a szerző ajánló sorai: „Példás életek, különleges élettörténetek, hányatott sorsok ,szépen ívelő vagy éppen derékba tört pályák – mindegyikre találunk példát e könyvben. Sorsuk azt is tükrözi, hogy jelesnek lenni sohasem volt könnyű, sokaknak börtön, fogolytábor, kitelepítés volt az osztályrésze. Keveseknek jutott temetési pompa, sőt olyan személy is van köztük, akit jeltelen sírba temettek. Számukra sírkő gyanánt szolgáljon e könyv."
A kötet megjelenése kapcsán a szerzővel Péter Beáta beszélgetett a Liget portálon. Az interjúban Daczó Katalin arról is beszélt, hogy azok a személyiségek voltak különösen érdekesek számára, akiknek életrajzában legtöbb volt a „fehér folt" vagy pályájukról nem készült még összefoglaló. (Kirajzolódó életutak: adattár jeles emberekről

Daczó Katalin 1965. augusztus 2-án született Csíkszentmártonban. Újságíró, tévés szakember, filmrendező. Szerteágazó újságírói, szerkesztői, televíziós és dokumentumfilmes munkásságát számos díjjal ismerték el. Filmes szakemberként elsősorban dokumentumfilmeket rendez, illetve portréfilmeket készít. Említésre méltó a Csíki tévé munkatársaként készített Visszajátszás című dokumentum-sorozata. 2019-ben A völgy hangja című filmje kapta a XIX. Lakiteleki Filmszemle fődíját. Megyecsinálók – Csíki forradalom Ceauşescu országában című dokumentumfilmjével 2019-ben a megyésítés történetének egyetlen tömeges tiltakozását dolgozza fel. Filmes munkái mellett dolgozott újságíróként a Csíki Hírlap és a Hargita Népe napilap munktársaként. Számos interjú, portrébeszélgetés, riport szerzője. Kötetei: Visszajátszás (Státus, 2000); Megyecsinálók (társszerző Sarány István), Státus, 2000; Hargita Népe, 2018; A mi utcánk. Csíkszereda lebontott utcáinak emlékére. Csíki Műemlékvédő Egyesület, 2003; "Vezényszó nélkül is haptákba állt a század..." Csíkszereda, Hargita Népe, 2015.



 
NYITVATARTÁS

HÉTFŐ - PÉNTEK:

8.00 - 18.00

SZOMBAT - VASÁRNAP:

ZÁRVA

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

ÁPR
22

130 éve

1894. április 22-én Nagyszebenben meghalt Simon Péter Jukundián zenetanár, zenei szakíró, tanítóképző intézeti igazgató, Ferenc-rendi házfőnök.

Tovább ►

<< < 2024 ÁPRILIS > >>
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost