Keres
2024. április  23., kedd, Béla
Magyar
 

CSODÁLAT – Ferencz B. Imre (Imre atya) verseskötetének bemutatója

2020 MáRC
02

Ferencz B. Imre – Imre atya Csodálat című verseskötete 2019-ben jelent meg, Márton Áron 1939-es püspökké szentelésének napjára, február 12-re időzítve, a csíkszeredai Alutus nyomdában.

"A csodálatban találkozik az értelemmel az érzékelés, és ettől lesz olyan mélységesen szép (kívül-belül) a világ és az ember. Ha megfeledkezünk önmagunkról, csodálkozni is tudunk."

A szerzővel Koncsag László plébános beszélget a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében, a találkozóra 2020. március 2-án, hétfőn délután 17 órára szeretettel várnak minden érdeklődőt. Részletek:

 

A szerző ajánló sorai a kötethez: „Tisztelő emlékezéssel, hálatelt szívvel ajánlja Ferencz Imre – Imre atya a CSODÁLAT című verseskötetét Főtisztelendő Márton Áron Isten szolgája püspökké szentelésének 80. évfordulójára."
Sárközi Sándor piarista atya ajánlása szerint: „A gyűjteményes kötet válogtás, egy élet verses vallomásait tartalmazza, tűnődéseit a papi, emberi életről, hol csodálkozva, hol könnyezve. Fecskevillanások szélben és napsütésben." A kötet borítóján a szerző faragványai láthatók.
Ferencz Imre atya nyugalmazott római katolikus pap, Csíkmenaságon született 1948-ban. A középiskolát Csíkszentmártonban, teológiai tanulmányait Gyulafehérváron végezte. Márton Áron szentelte pappá 1974-ben. Papi szolgálati helyei: Sepsiszentgyörgy, Katona, Nagytusnád, Csíkdelne, Madéfalva, Aknaszlatina (Kárpátalja, Ukrajna), Bátos, Mikóújfalu, Csíkmindszent, Sepsibükszád.
A szerző így vall kötetéről:
„Csodálat a könyv címe. A csodálatban találkozik az értelemmel az érzékelés, és ettől lesz olyan mélységesen szép (kívül-belül) a világ és az ember. Ha megfeledkezünk önmagunkról, csodálkozni is tudunk. Van ismeretünk, tudásunk, értelmes és akarati ténykedésünk, de kár volna ezt a nemes érzést kiiktatni az életünkből. Az ember alakja miatt is csodálatra méltó, ami gyönyörűen szép és tökéletes alkotás, és akinek az élet formája, hivatása is mindenekfölött áll. Ezek ellenére még mindig lehet csodálkozni a minket körülvevő természeten, a teremtett világon és a teremtő Isten jóságán, irgalmán. Az égre nézve csodálhatjuk rendezettségét, és hitem szerint annak láthatatlan lakóit. Csodálatra méltó a Föld élővilágával, és az ember, akinek még a múltja is a jövő ígérete.
Csodálom az emberi közösségeket, az összetartozás megélésében, az egymásról való gondoskodásban, a szeretet példái által. De csodálkozhatunk hivalkodás nélkül önmagunkon az őszinteség jegyében, ha valami rendkívülien jól sikerült. Ez nem csak saját érdem. Valaki mindig besegít. Valós és meggondolandó a szent Pál apostol kérdése: „Mid van, amit nem kaptál, s ha kaptad, mit dicsekszel vele?"
Nem dicsekszem, de az Úr segítsége nélkül egy sor sem születhetett volna e könyvhöz. Ötletet adott, ösztönzött, csak ki kellett fejtenem. Elvárta, hogy nekem is legyenek ötleteim. A megvalósításban Ő bátorított. Igen, nekem sokszor segített a Szentlélek. Kételkedtem az isteni kegyelemben, mert nem tartottam érdemesnek magam arra, hogy az én Uram engem használhat fel a gondolatok közlésére. Sokszor csodálkoztam, de hiszem: „A Lélek ott fúj, ahol akar". Megtanultam, ha későre is: „Velünk az Isten." Vele minden jó sikerül, nélküle semmi sem! Sokszor elmondtam már: „Uram, ezt nem érdemeltem meg, de ha jónak láttad, és engem használsz fel, ám legyen. Segíts, hogy ne hozzak szégyent Szent Felségedre."



 
NYITVATARTÁS

HÉTFŐ - PÉNTEK:

8.00 - 18.00

SZOMBAT - VASÁRNAP:

ZÁRVA

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

ÁPR
22

130 éve

1894. április 22-én Nagyszebenben meghalt Simon Péter Jukundián zenetanár, zenei szakíró, tanítóképző intézeti igazgató, Ferenc-rendi házfőnök.

Tovább ►

<< < 2024 ÁPRILIS > >>
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost