Keres
2024. április  25., csütörtök, Márk
Magyar
 

AZ OLVASÓKÖR JANUÁRI TALÁLKOZÓJA: Az örmény népirtásról – filmen és irodalomban

2020 JAN
13

A Kájoni János Megyei Könyvtárban működő Olvasókör öt éves múltra tekinthet vissza 2020 januárjában. Cseke Gábor író mentorálásával, irányításával havonta tartott találkozói nyitottak minden érdeklődő számára. Január második hétfőjén a 49. találkozóra kerül sor, a szokásos 16.30 órai kezdettel a könyvtár előadótermében. Folytatódik a tavaly elindított témakör, az irodalmi művek és filmes adaptációk szembesítése. A januári találkozón az örmény népirtás irodalmi és filmes feldolgozásának összevetése lesz a téma, az örmény származású Antonia Arslan Pacsirtavár című regénye és az olasz Taviani-fivérek La Masseria delle allodole (Pacsirtavár) című játékfilmje alapján. Cseke Gábor ajánlóját alább olvashatjuk: 

 


„Az 1915-ös törökországi örmény genocídium eseményeit feldolgozó irodalmi művek sorában Franz Werfel regénye, a Musza Dagh negyven napja (1933) mellett Antonia Arslan Pacsirtavár című regénye szintén hamar népszerűvé vált: tíz nyelven látott már napvilágot (az eredeti olaszon kívül például angol, francia, görög, német, japán, svéd, spanyol nyelvre is lefordították), 2008-ban magyarul is megjelent, a marosvásárhelyi Mentor Kiadó gondozásában, Király Kinga Júlia fordításában. Alaptémájául az 1915-17 között az Oszmán Birodalomban véghezvitt örmény népirtás, valamint az azt előkészítő történelmi események szolgálnak. A mű, Werfel munkájától eltérően, inkább családregény, mely az írónő örmény származása ellenére sem tükröz egyoldalúan elfogult szempontot.
Arslan szerint az szolgált ürügyül visszaemlékezése megírására, hogy önnön örmény gyökereit felfedezte. Meghurcolt, félig kiirtott családja történetét követi, főleg Henriette nagynénje emlékezéseire alapozva- a nagynéni ugyanis kislányként túlélte a népirtást és a sivatagi erőltetett menetet, a török katonák és a sivatagi vadállatok pusztító támadásait.
A regény a szerző első könyve, viszont példásan és elfogulatlanul bogozza ki a történtek igazságának a szálait. Úgy teszi emberközelivé a benne felrajzolt sorsokat,hogy nem ítélkezik, csupán bemutat, a lehető leghitelesebb beleéléssel és részletességgel; elsősorban arra törekszik, hogy az Anatóliában végbement borzalmakról, ha későn is, de tudósítson, viszont az emberi szolidaritást sem hagyja ki a leírásból.
Antonia Arslan a pádovai egyetem olasz tanszékének visszavonult professzora. Pacsirtavár című regénye röviddel megjelenése után elnyerte a Campiello-díjat, 2005-ben pedig a PEN Club díját. Olaszországban rövid úton bestseller lett belőle: az első kiadás után négy utánnyomást ért meg.
2006-ban a Taviani-fivérek filmet forgattak a regényből, La Masseria delle allodole (Pacsirtavár) címen; a filmet 2007-től Európa-szerte változatlan érdeklődés mellett játsszák a mozikban.
A regény mindenek előtt emlékezések és gondolatok tárháza, gyűjteménye, kevesebb benne a képszerű írói ábrázolás. A filmesített változat kiválogatja a családtörténeti visszaemlékezés cselekményes mozzanatait, s legtöbbször illusztráló módon rekonstruálja a könyv szövetébe rejtett történetet, emberi viszonylatokat, jellemeket.
A könyv és a film konkrét szembesítésével nyomon követhetjük a tapasztalt, tehetséges filmesek szándékát: hitelessé, láthatóvá tenni olyan eseményeket, melyek inkább csak emlékekben és érzelmekben hagytak nyomot. Sajnos, a regény objektivitásra törekvő hangját a cselekvések konkrét volta feloldja, többértelművé teszi, műfajilag akaratlanul is a történelmi akciófilmek közé sorolja."
A témáról a 2020 januári találkozón, a Kájoni János megyei könyvtár előadótermében beszélgetnek a kör tagjai és vendégei, minden érdeklődőt szívesen látnak.
Az örmény népirtással kapcsolatos egyéb háttéranyag is elérhető az Olvasókör honlapján.



 
NYITVATARTÁS

HÉTFŐ - PÉNTEK:

8.00 - 18.00

SZOMBAT - VASÁRNAP:

ZÁRVA

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

ÁPR
22

130 éve

1894. április 22-én Nagyszebenben meghalt Simon Péter Jukundián zenetanár, zenei szakíró, tanítóképző intézeti igazgató, Ferenc-rendi házfőnök.

Tovább ►

<< < 2024 ÁPRILIS > >>
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost