Keres
2021. október  28., csütörtök, Simon
Magyar
 

Eseménynaptár

OKT
21

PONT, MINT AZ ANYÁM - online előadás (Programsorozat nőknek 3.)

2021. október 21-én, csütörtökön 18 órakor  Antal Ildikó rendszerszemléletű egyéni, pár-és családterapeuta kiképző és szupervizor tart online előadást, a Nőként nőiesen közösség szervezésében a Kájoni János Megyei Könyvtárral partnerségben. 

Az előadás címe: Pont, mint az anyám
Az édesanyánktól hozott minta rányomja a bélyegét a nőiességünkre és ezáltal a férfiakkal való kapcsolatunkra is. Hogyan alakul a női identitás, a női szerepkör a mai társadalomban? - erre a kérdésre keres választ az előadó.
Részletek: 

Tovább ►

OKT
16

Az eltűnt nő nyomában - a feladott női identitás férfiszemmel - előadás és önismereti műhely (Programsorozat nőknek 2.)

A Nőként nőiesen közösség szervezésében zajló előadássorozat keretében Borota Gábor pszichológus tart előadást és önismereti műhelyt a fenti címmel. Időpont: 2021. október 16., szombat, 10.00 -13.30 Helyszín a Kájoni János Megyei Könyvtár előadóterme. Részletek: 

Tovább ►

OKT
14

BOTÁR ISTVÁN: Csíki harangtornyok. Új adatok, eredmények – előadás

Csíki harangtornyok. Új adatok, eredmények címmel Botár István régész tart előadást október 14-én a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében délután 17 órától, a 12. Székelyföld Napok programsorozat részeként. Az esemény támogatója Hargita Megye Tanácsa

A templomok mellett álló nyugati harangtornyok a csíki tájkép jellegzetes elemei. Ez azonban nem mindig volt így, bármennyire is megszokta a tekintetünk, templomaink mellett nem mindig álltak tornyok. Botár István előadása az utóbbi évek régészeti kutatásainak új eredményeit, új módszereket és forrásokat mutatja be, nem csupán a szakemberek, hanem az érdeklődő nagyközönség számára is közérthető módon. A tornyok története jóval színesebb, mint azt korábban gondoltuk...Részletek: 

Tovább ►

OKT
13

HALÁSZ PÉTER: „Ninc ki gondot üszeljen ránk...” – Néprajzi tanulmányok, dolgozatok a moldvai magyarok hagyományos műveltségéről – könyvbemutató

Halász Péter néprajzkutató legújabb tanulmánykötetét mutatják be a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban, 2021. október 13-án, szerdán, 17 órától.

„Ninc ki gondot üszeljen ránk...” címmel a Kriza János Néprajzi Társaság és a budapesti Néprajzi Múzeum közös kiadásában jelent meg Halász Péter gyűjteményes tanulmánykötete, amely a moldvai magyarok hagyományos műveltségéről tartalmaz dolgozatokat, tanulmányokat. A kötetet dr. Balázs Lajos néprajzkutató mutatja  be a könyvtár előadótermében. Az eseményen moldvai csángó népdalok szólalnak meg, a Csíkszeredai Csángó Kollégium  diákjainak előadásában. Részletek: 

Tovább ►

OKT
04

Gyimes, a patakok országa – Mihók Edit vetítéssel kísért előadása – szépkorúak köszöntése a könyvtárban

Az idősek nemzetközi napját október 1-én ünnepeljük. A Kájoni János Megyei Könyvtárban hagyományosan ezen a napon köszöntjük szépkorú könyvtárhasználóinkat.

PROGRAMVÁLTOZÁS:  Az idősek napja alkalmából 2021. október 4-ére meghiredetett rendezvény és előadás objektív okok miatt elmarad. 

Egy későbbi időpontban tarjuk meg a rendezvényt, amelyről időben tájékoztatjuk az érdeklődőket.

Tovább ►

SZEPT
30

A NÉPMESE NAPJA A KÖNYVTÁRBAN – 2021

A magyar népmese napja évről-évre kiemelkedő eseménye az esztendőnek a Kájoni János Megyei Könyvtárban. Az intézmény 2006-ban csatlakozott a Magyar Olvasástársaság (HUNRA) által útjára indított, határokon átívelő mozgalomhoz, hogy Benedek Elek születésnapján, szeptember 30-án ünnepeljük a népmesét. A jeles nap megünneplésével célunk közelebb hozni a népmesék csodálatos világát, mondanivalóját a fiatalokhoz és idősekhez egyaránt, szeretnénk ráirányítani a figyelmet magyar népi kultúránk értékeire. Idén is gazdag programmal készülünk a Népmese napjára, a rendezvényt Hargita Megye Tanácsának támogatásával szervezi meg a könyvtár. 2021. szeptember 30-án, csütörtökön délőtt 10 órától 17 óráig várunk minden meseszerető gyereket és felnőttet a könyvtárba, hogy együtt idézzük fel a népmesék csodás világát! A részletes program:

Tovább ►

SZEPT
30

Nőként nőiesen - kapcsolatban önmagunkkal és társunkkal - előadás (Programsorozat nőknek 1.)

Nőknek szóló előadássorozat indul szeptemberben, a Nőként nőiesen közösség szervezésében a Kájoni János Megyei Könyvtárban. Az első előadás időpontja: 2021 szeptember 30., csütörtök, 18 óra. Előadó: Ferencz Evelin mentálhigiénés szakember. Részletek az esemény Facebook oldalán

Tovább ►

SZEPT
22

A személyes és sikeres kommunikáció fejlesztése - dr. Gyéresi Júlia előadása

Napjainkban szinte nincs olyan munkakör, ahol ne lenne szükség a kommunikáció valamely formájára. Hogyan lehet javítani a személyes kommunikáción? Tudatos önképzéssel, gyakorlással és kitartással. Az értékesítő, az ügyfélszolgálatos, a marketinges, a közszereplő általában nem születik optimális kommunikátornak, de elszántsággal és TANULÁSSAL bárki lehet Steve Jobs vagy éppen Arisztotelész. Ehhez nyújt elméleti és GYAKORLATI segítséget dr. Gyéresi Júlia, a marosvásárhelyi Művészeti Egyetem adjunktusa, beszédtechnika tanár, hangfejlesztő tréner. ÉRDEMES HALLGATNI RÁ! Szervező: Edutech Consult Kft. Partner: Kájoni János Megyei Könyvtár. Részletek:

 

Tovább ►

SZEPT
20

KÜLDÖTTEK – Oberczián Géza estje a Kájoni János Megyei Könyvtárban

Író-olvasó találkozóra várja a literatúrakedvelőket a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár 2021, szeptember 20-án, hétfőn 17 órára.

Oberczián Géza budapesti író székelyföldi körútja során Csíkszeredában, Sepsiszentgyörgyön, Székelyudvarhelyen és Parajdon mutatja be eddig megjelent köteteit, beszélgetőtársa Murányi Sándor Olivér székelyudvarhelyi író lesz. 
Részletek: 

Tovább ►

AUG
31

A Román nyelv napja a Kájoni János Megyei Könyvtárban

2021. augusztus 31-én, 12 órai kezdettel ünnepeljük a  Kájoni János Megyei Könyvtárban a Román nyelv napját. Az alkalomra szervezett Illő igék elnevezésű programunkra várjuk a tanulni vágyó, játékos kedvű felnőtteket és gyerekeket.

Partnerek: Maroshévízi George Sbârcea Városi Könyvtár, Bélbori Községi Könyvtár, Bélbori O. C. Tăslăuanu Iskola. Az eseményt Hargita Megye Tanácsa anyagilag támogatja.

Tovább ►

AUG
30

„A MEDVÉK NEM KÉSNEK” / MUZSNAY – könyv- és albumbemutató

Muzsnay Ákos grafikus életmű-albumának és Murányi Sándor Olivér író, valamint Matza Teréz képzőművész A medvék nem késnek címmel megjelent kötetének bemutatójára kerül sor augusztus 30-án, hétfőn 17:00 órától a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban. Az est moderátora Jász Attila költő, a rendezvény támogatója a Szépírók Társasága, a Kájoni János Megyei Könyvtár és Hargita Megye Tanácsa. Az album és a kötet a helyszíneken kedvezményesen megvásárolható, a grafikus és az író dedikálja. Részletek: 

Tovább ►

AUG
14

Code Kids: TOJÁSMENTŐ KIHÍVÁS - Könyvtárak a Fiságmenti góbé piacon

Közös standdal jelentkeznek a Code Kids programba bekapcsolódott könyvtárak a Fiságmenti góbé piacon

TOJÁSMENTŐ KIHÍVÁS: Szórakoztató fizikaóra

a csíkszentgyörgyi Hurkoló lurkók, a csíkszeredai Mesterkék

és a bögözi Robotzsaruk

programozó gyerekcsapatok előadásában

Játékos tanulás, tudáspróba, barkácsverseny

          Minden érdeklődő gyereket és felnőttet szeretettel várunk 

            a Fiságmenti gobé piacon, a CODE KIDS standnál

              2021. augusztus 14-én 14 órától.

 MENTSD AZ IRHÁD TOJÁST !

Játssz és nyerj a CODE KIDS standnál

Tovább ►

 
NYITVATARTÁS

HÉTFŐ - PÉNTEK:

8.00 - 12.30 

 13.00 - 18.00  

SZOMBAT - VASÁRNAP:

ZÁRVA

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

OKT
23

130 éve

1891. október. 23. Mátisfalván született Palló Imre operaénekes, Kossuth-díjas kiváló művész.

Tovább ►

OKT
20

140 éve

1881. október 20. Csíkdánfalván született Antal Áron tanár, író, történész.

Tovább ►

OKT
02

5 éve

2016. október 2. Székelyudvarhelyen halt meg Vofkori György  hely- és művelődéstörténész, pedagógiai szakíró, tanár.

Tovább ►

<< < 2021 OKTÓBER > >>
H K SZ CS P SZ V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost