Keres
2021. február  26., péntek, Edina
Magyar
 

Eseménynaptár

MáRC
01

Együtt kisüttük? - interkulturális és interdiszciplináris nyereményjáték kiértékelése és díjazása

2021. március 1-én, 14 órai kezdettel, online összejövetel keretében kerül sor az Együtt kisütjük elnevezésű, a Román Kultúra Napja alkalmával indított interkulturális és interdiszciplináris nyereményjáték kiértékelésére és díjazására. Örömmel várjuk a 61 játékost és más érdeklődőket. Részvételi linket a bedomelinda@gmail címen lehet kérni. Műszaki okok miatt a résztvevők száma 100-ra korlátozott.

Tovább ►

FEB
23

XIII. NEMZETKÖZI FELOLVASÓMARATON – PILINSZKY JÁNOS – 2021

„Pedig a halállal szemben egyedül a szeretetben bízhatunk." (Pilinszky János)

Tizenhárom éve indult útjára a nemzetközi méretűvé nőtt maratoni felolvasás, amelynek tavaly 10 országból több mint 36.000 résztvevője volt. A Nemzetközi felolvasómaraton fő szervezője 2014 óta a csíkszeredai Kájoni János Megyei KönyvtárHargita Megye Tanácsának támogatásával.

Idén is meghirdetjük a közös felolvasást, remélve, hogy a megváltozott körülmények, a járvány és mindenféle megszorítás, bizonytalanság ellenére, aki olvasni szeret és évről-évre bekapcsolódott ebbe az olvasást népszerűsítő megmozdulásba,  2021-ben is megteszi. A közös felolvasás célja továbbra is ráirányítani a figyelmet magyar irodalmunk egy-egy kiemelkedő személyiségére, életművére, azokra az emberi, erkölcsi, művészi értékekre, melyek ma is aktuálisak és arra, hogy  kalsszikusokat olvasni  fontos, jó , együtt olvasni még jobb. Benedek Elek, Orbán Balázs, Jókai Mór, Arany János, Gárdonyi Géza, Móricz Zsigmond, Kányádi Sándor, Tamási Áron, Szabó Magda,  Petőfi Sándor  Radnóti Miklós, József Attila  művei  után 2021.  február 23-án Pilinszky János (1921-1981) alkotásait szólaltatjuk meg, születésének  100., halálának 40. évfordulója alkalmából. 

 XIII. Nemzetközi felolvasómaraton: Pilinszky János – 2021

Tovább ►

FEB
22

Otthonunk az anyanyelv – magyar nyelvünk kiváló művelői – kiállítás és előadás

Az anyanyelv nemzetközi napja tiszteletére szervezett kiállítás megynyitójára és előadásra várják az érdeklődő közönséget a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermébe 2021. február 22-én, hétfőn délután 17 órára. 

Otthon a nyelvben – Magyar nyelvünk kiváló művelői címmel nyílik kiállítás a könyvtár előadótermében. A tárlaton Lázár Imre, székelyudvarhelyi bronzöntőmester gyűjteményéből válogatott plakettek és szobrok, kortárs erdélyi művészek alkotásai láthatók. A kiállított műveket Kovács Árpád művészettörténész méltatjaAnyanyelv, kultúra, identitás címmel dr. Tapodi Zsuzsa, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara, Humántudományok Tanszékének professzora tart előadást. A rendezvény támogatója Hargita Megye Tanácsa. Részletek: 

 

Tovább ►

FEB
11

DACZÓ KATALIN JELES ALCSÍKIAK A-D CÍMŰ ÉLETRAJZI ADATTÁRÁNAK BEMUTATÓJA

Jeles alcsíkiak címmel jelent meg idén januárban Daczó Katalin legújabb könyve. Az alcsíki személyiségekről összeállított életrajzi adattár egy kiadványsorozat első kötete, amely A-tól D-ig veszi számba a kistérséghez születésük vagy életútjuk révén kötődő személyiségeket, akik valamilyen területen maradandót alkottak, kiemelkedtek a közösségből, életpályájuk emlékezetre méltó. Az Alcsík Kistérség Fejlesztési Társulás megbízásából, az Alutus kiadónál megjelent életrajzi adattár értékes adatokkal szolgál a csíki helytörténeti kutatásokhoz is. A tervek szerint a sorozatban négy kötet fog napvilágot látni.

Csíkszeredában, a Kájoni János Megyei Könyvtár elődótermében szervezett találkozón, 2021. február 11-én, csütörtökön délután 17 órai kezdettel Kőrössy Erika mutatja be a kötetet és beszélget a szerzővel. Részletek:  

Tovább ►

FEB
10

A hangos olvasás világnapja

A Kájoni János Megyei Könyvtár 2020-ban csatlakozott először a Hangos olvasás világnapjához

Idén az online térbe költöztetjük ezt az eseményt, amellyel a hangos felolvasás fontosságára hívjuk fel a figyelmet. 2021 február 10-én a könyvtár Facebook oldalán  kisfilmeket teszünk közzé, amelyeken gyerekek és fiatalok olvasnak fel. 

Tovább ►

JAN
25

Egy csöppnyi Belgium – Interkulturális est a könyvtárban

A Care2Travel Egyesület a Kájoni János Megyei Könyvtárral karöltve interkulturális estéket indított. A rendszeresen jelentkező találkozók keretében nálunk tevékenykedő külföldi önkéntesek nyújtanak betekintést saját országuk kultúrájába.

A második találkozóra 2021. január 25-én, hétfőn délután 17 órától kerül sor a könyvtár előadótermében. Egy csöppnyi Belgium  címmel  egy Csíkszeredában tartózkodó belga önkéntes előadásán és az azt követő beszélgetésen vehetnek részt az érdeklődők. Figyelem: A helyek száma korlátozott!

Tovább ►

JAN
22

HALÁSZ PÉTER: AZ ELSŐ CSÓKTÓL AZ ELSŐ GYERMEKIG – Párválasztás, házasság, gyermek a moldvai magyaroknál – könyvbemutató a Magyar Kultúra Napján

A Magyar kultúra napja tiszteletére Hargita Megye Tanácsa által szervezett, Hon a hazában című rendezvénysorozat keretében a Kájoni János Megyei Könyvtárban mutatják be Halász Péter néprajzkutató legújabb könyvét 2021. január 22-én, pénteken 17 órától. Az első csóktól az első gyermekig címmel a moldvai magyarok párválasztással, házassággal, és gyermek születésével kapcsolatos szokás- és hiedelemvilágát bemutató, 450 oldal terjedelmű monográfia 2020 novemberében jelent meg a Tortoma kiadó gondozásában. A kötetet dr. Balázs Lajos néprajzkutató mutatja  be a megyei könyvtár előadótermében, majd a szerző videóüzenetben beszél új könyvéről. Az eseményen Tímár Karina moldvai csángó népdalokat szólaltat meg. Részletek: 

Tovább ►

JAN
15

Román Kultúra Napja

A Román kultúra napját 2010 óta ünnepeljük január 15-én, Mihai Eminescu (1850-1889) születésnapján.

Tovább ►

JAN
13

Egy csöppnyi Németország - Interkulturális estek a könyvtárban

A Care2Travel Egyesület a Kájoni János Megyei Könyvtárral karöltve  interkulturális estéket indít januárban. A rendszeresen jelentkező találkozók keretében nálunk tevékenykedő külföldi önkéntesek nyújtanak betekintést saját országuk kultúrájába.

Az első alkalomra 2021. január 19-én, kedden délután 17 órától kerül sor a könyvtár előadótermében. Egy csöppnyi Németország címmel két Csíkszeredában tartózkodó német önkéntes előadásán és az azt követő beszélgetés során a német kultúrából kaphatnak ízelítőt a résztvevők. Figyelem: A helyek száma korlátozott!

Tovább ►

DEC
03

Code Kids Fest Románia 2020

2020. december 3-án 14 órakor kezdődik online a Code Kids Fest Románia 2020 országos tudományos és technikai vásár. Hargita megyét a Csíkszentdomokosi Községi Könyvtár Robokóderek nevű programozó gyerekcsapata képviseli.

Tovább ►

NOV
17

NEMZETKÖZI DIÁKNAP HARGITA MEGYÉBEN: A Kájoni János Megyei Könyvtár programjai

1941-ben Londonban, a Nemzetközi Diáktanács konferenciáján november 17-ét Nemzetközi Diáknappá nyilvánították. A Nemzetközi Diáknap alkalmából Hargita Megye Tanácsa idén alintézményeivel és civil szervezetekkel online rendezvényt szervez november 17-ére.

A Kájoni János Megyei Könyvtár programjai a diáknap keretében: 

CODE KIDS PROJEKTEK BEMUTATÓI - animációs kisfilmek 

SLAM POETRY PÁLYÁZAT FIATALOKNAK - eredményhirdetés és díjazás

Részletek: 


Tovább ►

NOV
13

A MAGYAR NYELV NAPJA: Slam Poetry pályázat fiataloknak

A Magyar nyelv napját november 13-án ünnepeljük, a Kájoni János Megyei Könyvtár idén a járványhelyzet miatt az online térbe költöztetett eseménnyel emlékezik meg a jeles napról. 

A könyvtár online slam poetry pályázatot hirdetett  idén  a Magyar Nyelv Napja és a Nemzetközi Diáknap alkalmából. 

 A pályázatra beérkezett alkotások (videók)  megtekinthetők a könyvtár Facebook oldalán valamint honlapján, a VIDEÓTÁRBAN november 13-án. 

 

Az eredményhirdetésre és a legjobb alkotások díjazásra a Nemzetközi diáknap keretében 2020. november 17-én kerül sor. A verseny díjait Hargita Megye Tanácsának támogatásával biztosítja a megyei könyvtár. További részletek a pályázatról a Kájoni János Megyei Könyvtár honlapján érhetők el:

http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/903/slam-poetry-palyazat--felhivas-fiataloknak


Tovább ►

 
NYITVATARTÁS

HÉTFŐ - PÉNTEK:

8.00 - 12.30        13.00 - 18.00

SZOMBAT - VASÁRNAP:

ZÁRVA

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

FEB
25

140 éve

1881. február 25. Csíksomlyón meghalt Mikó Mihály jogász, főispán, Csíkszék országgyűlési képviselője.

 

Tovább ►

FEB
21

65 éve

1956.február 21. Marosvásárhelyen meghalt Boga Lajos természettudományi szakíró, tanár, szerkesztő. 

Tovább ►

FEB
18

135 éve

1886. február 18. Csíkkozmáson született Boga Alajos egyházi író, pápai prelátus, püspöki helynök, vértanú pap. 

Tovább ►

FEB
03

20 éve

2001. február 3-án Bukarestben meghalt Drócsay Imre grafikus, festő, bélyegtervező.

Tovább ►

<< < 2021 FEBRUÁR > >>
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost