Keres
2021. december 03., péntek, Ferenc
Magyar
 

Eseménynaptár

MáJ
27

3. IRODALMI KARAVÁN SZÉKELYFÖLDÖN - Felolvasó körút erdélyi szerzőkkel

Harmadik alkalommal indul felolvasó karavánra az Erdélyi Híradó Kiadó és az Erdélyi Magyar Írók Ligája, május 25-27. között. A körút során Marosvásárhelyen, Sepsiszentgyörgyön és Csíkszeredában mutatkozik be három fiatal erdélyi szerző: Fischer Botond, költő, író, Gothár Tamás, költő és Mărcuţiu-Rácz Dóra költő, író, szerkesztő.  A fellépőkkel Horváth Benji költő, műfordító, slammer, a Hervay Könyvek sorozat társszerkesztője beszélget. A csíkszeredai találkozó időpontja: 2021. május 27., csütörtök, délután 17 óra, helyszíne a Kájoni János Megyei Könyvtár előadóterme. A szerzők kötetei a helyszínen megvásárolhatók. A fellépőkről:

Tovább ►

MáJ
21

A SZÉKELY KÖNYVTÁR 91-95. KÖTETEINEK BEMUTATÓJA

Szeretettel várunk minden érdeklődőt pénteken délután a Székely Könyvtár 91-95. köteteinek bemutatójára.

A Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében szervezett bemutatón Fekete Vince, Ferenczes István és Lövétei Lázár László mutatja be a sorozatban frissen megjelent köteteket. Moderátor Zsidó Ferenc, a Székelyföld folyóirat főszerkesztője lesz.
A  Székely Könyvtár 91-95. kötetei: Bethlen Gábor Leveleiből; A székelyek (rólunk irták); Szabó Gyula: Gólya szállt a csűrre; Tompa Gábor: Válogatott versek; Zágoni Attila: Válogatott paródiák és humoreszkek
 

Tovább ►

MáJ
20

A jereváni Matenadaran kézirattár bemutatása – Dájbukát Borbély László vetítéssel kísért előadása

Az örmény ábécé megalkotójáról, Mesrop Mashtotsról elnevezett, ókori és középkori kéziratok tanulmányozásával és megőrzésével foglalkozó intézet erdélyi származású munkatársa, a több, mint egy évtizede Jerevánban élő és dolgozó Dájbukát Borbély László vetítéssel egybekötött előadáson mutatja be a világ legnagyobb örmény kézirattárát, a Matenadarant.

Az előadásra a XVII. Hargitai Megyenapok keretében kerül sor, a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében, 2021. május 20-án, csütörtökön 17 órai kezdettel. Szeretettel várnak minden érdeklődőt, az érvényes járványügyi szabályok tiszteletben tartásával. Részletek: 

Tovább ►

MáJ
19

FEJEZETEK SZÉKELYFÖLD TECHNIKATÖRTÉNETÉBŐL – dr. Márton László könyvbemutatója

A Fejezetek Székelyföld technikatörténetéből című tanulmánykötetet 2021. május 19-én, 17 órai kezdettel, a XVII. Hargitai Megyenapok programsorozat keretében mutatják be az érdeklődőknek a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében. A kötet dr. Márton László szerkesztésében, az Erdélyi Múzeum-Egyesület kiadásában jelent meg 2019-ben. A tanulmánykötetet Márton László és beszélgetőpartnere, Székedi Ferenc publicista, szerkesztő mutatja be. Részletek: 

Tovább ►

MáJ
18

Dr. Barabás László: Szikonyország eltűnőben? - vetítéssel kísért könyvbemutató

Idén május 17-24. között zajlik a XVII. Hargitai Megyenapok, amelyet a pünkösdre való készülődés jegyében szervez Hargita Megye Tanácsa és kulturális alintézményei. Dr. Barabás László parajdi néprajzkutató sóvidéki írásaiból, közléseiből összeállított Szikonyország eltűnőben? című tanulmánykötetét a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban mutatja be a Székelyudvarhelyen működő Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont könyvkiadója május 18-án, kedden 17 órától.

 

A kötetet P. Buzogány Árpád szerkesztő, a Forrásközpont munkatársa méltatja. A szerzővel való beszélgetést követően a Barabás László gyűjteményében lévő felvételek által ízelítőt kapnak a résztvevők Sóvidék népszokásaiból és népzenéjéből. Az érdeklődők olyan filmritkaságokat tekinthetnek meg, mint a Betlehemezés Illyésmezőben (Miholcsa Gyula és Barabás László filmje, 1992), Farsangtemetés Alsósófalván (Barabás László és Schnedarek Ervin filmje, 1982) és Hajnalozás Alsósófalván (Szabó Károly, Kötő Zsolt, Barabás László, Karácsony-Molnár Erika, 2000). A rendezvény társzervezője a Kájoni János Megyei Könyvtár. Minden érdeklődőt szeretettel várunk az eseményre! Részletek: 

Tovább ►

MáJ
17

BUTA-VINCZE CSABA: KREATIVITÁS/KREATÍVITTAS – albumbemutató és kiállításmegnyitó

A XVII. Hargitai Megyenapok programjainak sorában kiállítással egybekötött könyvbemutató helyszíne lesz a Kájoni János Megyei Könyvtár előadóterme. 2021. május 17-én, hétfőn délután 17 órára szeretettel várják mindazokat, akik érdeklődnek a kreatív, újszerű művészeti megoldások és technikák iránt. Buta-Vincze Csaba Kreativitás/Kreatívittas című albumát valamint kiállítását Balázs József festőművész méltatja, zenei műsorral közreműködik Ferencz Roland. 2020-ban jelent meg a gyergyószentmiklósi F&F International kiadásában a fiatal művész albuma, az előszóban Buta-Vincze Csaba így vall alkotásairól: 

Tovább ►

MáJ
07

Egy csöppnyi Hollandia - Betekintés a holland kultúrába - vetítéssel kísért előadás

A Care2Travel Egyesület a Kájoni János Megyei Könyvtárral közös szervezésben Egy csöppnyi Hollandia - Betekintés a holland kultúrába címmel 2021. május 7-én, pénteken 17 órától kerül sor a harmadik inerkulturális estre, amelynek meghívottjai Hollandiából érkezett önkéntesek lesznek. Az önkéntesek vetítéssel kísért előadásban számos érdekességet osztanak meg a jelenlevőkkel a honlland kultúráról, az ország történelméről, szokásairól, hagyományairól. A program a Hargita Megye Tanácsa és partnerei által szervezett Ifi Napok 2021 eseménysorozat része.

Tovább ►

ÁPR
23

Vendégünk Adrian Lesenciuc író

Április 23-án, 16 órai kezdettel a Kájoni János Megyei Könyvtárban a Könyv Nemzetközi Napja és a Romániai Könyvtárosok Napja alkalmából Adrian Lesenciuc író találkozik a csíkszeredai olvasókkal

Tovább ►

ÁPR
15

IRODALMI KARAVÁN SZÉKELYFÖLDÖN

Székelyföldi felolvasó karavánra indul az Erdélyi Magyar Írók Ligája és az Erdélyi Híradó Kiadó április 15-17. között. Első körben Hargita megyei állomásokon, pontosabban Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen és Székelykeresztúron mutatja be legújabb kötetét három erdélyi szerző: Karácsonyi Zsolt József Attila-díjas költő, Papp Attila Zsolt Csiki László-díjas költő és Szántai János Kemény Zsigmond-díjas költő, író. A meghívottakkal Zsidó Ferenc író, kritikus, a Székelyföld folyóirat főszerkesztője beszélget.

A csíkszeredai találkozó időpontja: 2021. április 15., csütörtök, délután 17 óra, helyszíne a Kájoni János Megyei Könyvtár előadóterme. A szerzők kötetei a helyszínen megvásárolhatók. A fellépőkről:

Tovább ►

ÁPR
09

A MAGYAR KÖLTÉSZET NAPJA ONLINE SZAVALÓVERSENY - döntő a Kájoni János Megyei Könyvtárban

A Magyar Költészet Napja tiszteletére ebben az évben is megszervezi a csíkszeredai Agora Alapítvány a hagyományos szavalóversenyét. Április 7-én éjfélig lehetett jelentkezni az online szavalóversenyre egy szabadon választott verssel, a következő magyar költők műveiből:  Bajor Andor, Babits Mihály, Berzsenyi Dániel, Faludy György, Nemes Nagy Ágnes, Pilinszky János, Reményik Sándor, Romhányi József, Szilágyi Domokos, Tóth Árpád, Zelk Zoltán. Idén is három korosztálynak hirdették meg a versenyt: 5-8 osztályos diákok, 9-12 osztályos tanulók és 19 év feletti felnőttek számára. A zsűrizés és eredményhirdetés 2021. április 9-én, pénteken, a Kájoni János Megyei Könyvtárban fog zajlani, amit a Költészet Napja - Csíkszereda Facebook-oldalán fogják közvetíteni. Főszervező: Agora Alapítvány, társszervezők: Kájoni János Megyei Könyvtár és Csíkszereda Polgármesteri Hivatala.

Tovább ►

MáRC
19

Díjazzák az írókat

A Román Írószövetség brassói fiókjának éves díjátadó ünnepsége a Kájoni János Megyei Könyvtárban

Tovább ►

MáRC
16

A „LÁZADÓ MUGLIK” IFJÚSÁGI OLVASÓKÖR MÁRCIUSI TALÁLKOZÓJA

A Lázadó Muglik nevű ifjúsági olvasókör 2016 óta rendszeresen működött a Kájoni János Megyei Könyvtárban egészen 2020 márciusáig, amikor a járványhelyzet miatt hosszú időre megszünt a személyes találkozók lehetősége.
A kör irányítói – Péter Katalin és Kuna Ibolya könyvtárosok – idén februárban újra elindították a rendszeres találkozók szervezését, amelyekre főleg középiskolás diákokat várnak. A beszélgetések alkalmával közösen olvasnak el egy irodalmi művet, általában kortárs szerzők műveire esik a választás, olyan olvasmányokra, amelyek a tizenévesek számára érdekes beszélgetések kiindulópontját jelenthetik. A Lázadó Muglik következő találkozójára 2021. március 16-án, kedden délután 15.30 órai kezdettel kerül sor. Várnak minden érdeklődő fiatalt egy jó hangulatú beszélgetésre, amelynek helyszíne  a könyvtár első emeleti kölcsönző részlegének olvasósarka. 

Tovább ►

 
NYITVATARTÁS

HÉTFŐ - PÉNTEK:

8.00 - 12.30 

 13.00 - 18.00  

SZOMBAT - VASÁRNAP:

ZÁRVA

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

DEC
25

150 éve

1871. december 25. Csíkkozmáson született Balló István tanár, történész. A Csíksomlyói főgimnázium tanára, könyvtárosa.

Tovább ►

DEC
23

160 éve

1861. december 23. Gyergyócsomafalván született Köllő Miklós szobrászművész.

Tovább ►

<< < 2021 DECEMBER > >>
H K SZ CS P SZ V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost