Keres
2021. december 03., péntek, Ferenc
Magyar
 

Eseménynaptár

DEC
06

VAKRANDI EGY KÖNYVVEL

A Vakrandi egy könyvvel a könyvtár egyik legnépszerűbb, legtöbb embert megmozgató olvasásnépszerűsítő programja. 

A "randizni" vágyók a könyvtár kölcsönző részlegén találkozhatnak az előre becsomagolt könyvekkel, amelyeket a könyvtár az utóbbi időben vásárolt. A vadonatúj könyvek mindenkinek meglepetést jelentenek majd, hiszen csak otthon derül ki, hogy mit választott az olvasó. Egy olvasó egy könyvet választhat a „randizó” olvasmányok közül, és 4 hétre kölcsönözheti.

Szeretettel várnak a könyvtárosok minden régi és új könyvtártagot egy igazi "vakrandira" 2021. december 6-ától kezdődően mindaddig, amíg el nem fogynak a randizókat váró könyvek.

Tovább ►

NOV
20

Megmentjük MÓKAVILÁGOT

A bögözi községi könyvtárban tevékenykedő ROBOTZSARUK programozó gyerekcsapat a Megmentjük MÓKAVILÁGOT elnevezésű projekttel jelentkezik 2021. november 20-án, szombaton, a Code Kids Fest Brasov 2021 regionális tudományos és technikai vásáron. Mókavilág a bögözi gyerekek csokismarcipánból épült világa, ahol nincs fájdalom és mindig minden jó megújul. Vagy mégsem? A történet úgy alakul, hogy Mókavilág megmentésre szorul: gondoskodni kell a pazarlásmentes megvilágításról, korlátozni kell a járművek és a látogatók számát, továbbá biztonságossá kell tenni a megengedett közlekedést is. A 10-12 éves bögözi ROBOTZSARUK a feladatot a MICRO:BIT nevű robotgyerek és az általa vezérelt világítótestek, utcai jelzőlámpák és sorompók segítségével oldották meg. A projekt a Hargita megye könyvtáraiban zajló STEM oktatási programok keretében, a Kájoni János Megyei Könyvtár koordinálásával és Hargita Megye Tanácsa jelentős anyagi támogatásával valósult meg. Részletek:

Tovább ►

NOV
19

#KÉPPOÉZIS VÁNDORKIÁLLÍTÁS

ÉRDEKLŐDŐK FIGYELMÉBE! Változott a kiállítás kezdetének időpontja: 2021. november 19-étől lesz megtekinthető a könyvtárban.

Az irodalom és a képzőművészet találkozásának sajátos, nálunk kevésbé ismert műfaját, a KÉPPOÉZIST hivatott népszerűsíteni a gyergyószentmiklósi Pro Terra Alapítvány vándorkiállítása. A Kájoni János Megyei Könyvtár 2021. november 19-30. között ad otthont a különleges kiállításnak. Részletek:

Tovább ►

NOV
19

Hálószobánk titkai - online előadás és műhelymunka (Programsorozat nőknek 4.)

A Programsorozat nőknek címet viselő előadássorozat szervezője a Nőként nőiesen közösség, partnere a Kájoni János Megyei Könyvtár. A járványhelyzet miatt a sorozat előadásai az online térbe kényszerültek. 2021. november 19-én, pénteken 18 órától Mészáros Andrea, pszichoterapeuta, párkapcsolati szakember tart  előadást Hálószobánk titkai címmel. Az előadáson való  részvétel regisztrációhoz kötött, a résztvevők kapcsolódhatnak be a műhelymukába, amelyre szombaton, november 20-án, 10.30 órakor kerül sor. Részletek:

Tovább ►

NOV
06

Magaslati olvasás...

...helyszíne lesz 2021. november 6-tól keződően a Gyilkos-havasi panorámakabin

2019. szeptember óta másodszor látogat megyénkbe az EduCab România projektcsapat, amelyhez ezalkalommal is csatlakoznak az olvasás népszerűsítése iránt elkötelezett könyvtárosok. November 6-án a Gyilkos-havasi panorámakabinban hozzák létre Románia tizenegyedik, Hargita megye második magashegyi olvasópontját. 

Tovább ►

OKT
21

PONT, MINT AZ ANYÁM - online előadás (Programsorozat nőknek 3.)

2021. október 21-én, csütörtökön 18 órakor  Antal Ildikó rendszerszemléletű egyéni, pár-és családterapeuta kiképző és szupervizor tart online előadást, a Nőként nőiesen közösség szervezésében a Kájoni János Megyei Könyvtárral partnerségben. 

Az előadás címe: Pont, mint az anyám
Az édesanyánktól hozott minta rányomja a bélyegét a nőiességünkre és ezáltal a férfiakkal való kapcsolatunkra is. Hogyan alakul a női identitás, a női szerepkör a mai társadalomban? - erre a kérdésre keres választ az előadó.
Részletek: 

Tovább ►

OKT
16

Az eltűnt nő nyomában - a feladott női identitás férfiszemmel - előadás és önismereti műhely (Programsorozat nőknek 2.)

A Nőként nőiesen közösség szervezésében zajló előadássorozat keretében Borota Gábor pszichológus tart előadást és önismereti műhelyt a fenti címmel. Időpont: 2021. október 16., szombat, 10.00 -13.30 Helyszín a Kájoni János Megyei Könyvtár előadóterme. Részletek: 

Tovább ►

OKT
14

BOTÁR ISTVÁN: Csíki harangtornyok. Új adatok, eredmények – előadás

Csíki harangtornyok. Új adatok, eredmények címmel Botár István régész tart előadást október 14-én a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében délután 17 órától, a 12. Székelyföld Napok programsorozat részeként. Az esemény támogatója Hargita Megye Tanácsa

A templomok mellett álló nyugati harangtornyok a csíki tájkép jellegzetes elemei. Ez azonban nem mindig volt így, bármennyire is megszokta a tekintetünk, templomaink mellett nem mindig álltak tornyok. Botár István előadása az utóbbi évek régészeti kutatásainak új eredményeit, új módszereket és forrásokat mutatja be, nem csupán a szakemberek, hanem az érdeklődő nagyközönség számára is közérthető módon. A tornyok története jóval színesebb, mint azt korábban gondoltuk...Részletek: 

Tovább ►

OKT
13

HALÁSZ PÉTER: „Ninc ki gondot üszeljen ránk...” – Néprajzi tanulmányok, dolgozatok a moldvai magyarok hagyományos műveltségéről – könyvbemutató

Halász Péter néprajzkutató legújabb tanulmánykötetét mutatják be a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban, 2021. október 13-án, szerdán, 17 órától.

„Ninc ki gondot üszeljen ránk...” címmel a Kriza János Néprajzi Társaság és a budapesti Néprajzi Múzeum közös kiadásában jelent meg Halász Péter gyűjteményes tanulmánykötete, amely a moldvai magyarok hagyományos műveltségéről tartalmaz dolgozatokat, tanulmányokat. A kötetet dr. Balázs Lajos néprajzkutató mutatja  be a könyvtár előadótermében. Az eseményen moldvai csángó népdalok szólalnak meg, a Csíkszeredai Csángó Kollégium  diákjainak előadásában. Részletek: 

Tovább ►

OKT
04

Gyimes, a patakok országa – Mihók Edit vetítéssel kísért előadása – szépkorúak köszöntése a könyvtárban

Az idősek nemzetközi napját október 1-én ünnepeljük. A Kájoni János Megyei Könyvtárban hagyományosan ezen a napon köszöntjük szépkorú könyvtárhasználóinkat.

PROGRAMVÁLTOZÁS:  Az idősek napja alkalmából 2021. október 4-ére meghiredetett rendezvény és előadás objektív okok miatt elmarad. 

Egy későbbi időpontban tarjuk meg a rendezvényt, amelyről időben tájékoztatjuk az érdeklődőket.

Tovább ►

SZEPT
30

A NÉPMESE NAPJA A KÖNYVTÁRBAN – 2021

A magyar népmese napja évről-évre kiemelkedő eseménye az esztendőnek a Kájoni János Megyei Könyvtárban. Az intézmény 2006-ban csatlakozott a Magyar Olvasástársaság (HUNRA) által útjára indított, határokon átívelő mozgalomhoz, hogy Benedek Elek születésnapján, szeptember 30-án ünnepeljük a népmesét. A jeles nap megünneplésével célunk közelebb hozni a népmesék csodálatos világát, mondanivalóját a fiatalokhoz és idősekhez egyaránt, szeretnénk ráirányítani a figyelmet magyar népi kultúránk értékeire. Idén is gazdag programmal készülünk a Népmese napjára, a rendezvényt Hargita Megye Tanácsának támogatásával szervezi meg a könyvtár. 2021. szeptember 30-án, csütörtökön délőtt 10 órától 17 óráig várunk minden meseszerető gyereket és felnőttet a könyvtárba, hogy együtt idézzük fel a népmesék csodás világát! A részletes program:

Tovább ►

SZEPT
30

Nőként nőiesen - kapcsolatban önmagunkkal és társunkkal - előadás (Programsorozat nőknek 1.)

Nőknek szóló előadássorozat indul szeptemberben, a Nőként nőiesen közösség szervezésében a Kájoni János Megyei Könyvtárban. Az első előadás időpontja: 2021 szeptember 30., csütörtök, 18 óra. Előadó: Ferencz Evelin mentálhigiénés szakember. Részletek az esemény Facebook oldalán

Tovább ►

 
NYITVATARTÁS

HÉTFŐ - PÉNTEK:

8.00 - 12.30 

 13.00 - 18.00  

SZOMBAT - VASÁRNAP:

ZÁRVA

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

DEC
25

150 éve

1871. december 25. Csíkkozmáson született Balló István tanár, történész. A Csíksomlyói főgimnázium tanára, könyvtárosa.

Tovább ►

DEC
23

160 éve

1861. december 23. Gyergyócsomafalván született Köllő Miklós szobrászművész.

Tovább ►

<< < 2021 DECEMBER > >>
H K SZ CS P SZ V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost